Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κωνσταντίνος Γώγος: Χρειάζεται μία επίθεση με βιτριόλι για να διορθώσουμε ένα νόμο;

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες μίας ακόμα επίθεσης με βιτριόλι εναντίον μίας κοπέλας μόλις 34 ετών. Δυστυχώς, η επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα να επιστρέψει στο δημόσιο διάλογο η συζήτηση
για βελτίωση του Ποινικού Κώδικα.
Αρχικά, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως κάθε επίθεση με βιτριόλι δεν είναι ίδια και στην πραγματικότητα η ζημιά που προκαλείται στο θύμα αποτελεί και την αιτία με την οποία θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε μία άδικη συμπεριφορά. Επομένως, ο χαρακτηρισμός της πράξης τουλάχιστον κατά την άποψη του συντάκτη και αναφέρομαι γενικά θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας αρκεί φυσικά τα πραγματικά περιστατικά να το επιτρέπουν.
Από εκεί και πέρα σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα το αδίκημα του άρθρου 310 ΠΚ τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη. Αντιλαμβάνεται κανείς επομένως πως με την αναγνώριση ενός ελαφρυντικού (ο σύννομος βίος έχει ευκολύνει την διαδικασία) ο δράστης θα μπορούσε δυνητικά να καταλήξει με μία ποινή 2,5 ετών.
Οι μετά Χριστόν προφήτες φυσικά μιλούν σήμερα για βελτίωση του νομικού πλαισίου. Μα δεν είναι παγκοίνως γνωστό το άρθρο 2 ΠΚ που αναφέρει: «Αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις».
Χρειάζεται να υπάρξει θύμα για να διορθώσουμε τα λάθη δεκαετιών;
Κωνσταντίνος Χ. Γώγος
Δικηγόρος Αθηνών
Μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια