Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το σκοτεινό κουτί της Τουρκίας

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.



Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας η Τουρκία και ο Ενρτογάν πήγαν μέσω μίας υβριδικής απειλής και πίεσης να περάσουν χιλιάδες μετανάστες από το χερσαίο σύνορο του Έβρου. Όμως η γρήγορη αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων απέτρεψε την απειλή και την είσοδο των μεταναστών-προσφύγων.

Η Ευρώπη κινητοποιήθηκε και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ήρθε στον Έβρο, δήλωσε για πρώτη φορά ότι είναι ευρωπαϊκά σύνορα και κάλεσε τον Ερντογάν για διάλογο στις Βρυξέλλες.

Ο διάλογος άρχισε αλλά διακόπηκε απότομα γιατί, όπως σε όλον τον κόσμο, έτσι και στην Τουρκία έφτασε ο κοροωνοϊός. Ο Ερντογάν ασχολήθηκε με το εσωτερικό του αλλά επειδή έδειχνε να πιέζεται ήθελε κάπου να εξάγει την ένταση.

Το βαθιά νερά του Αιγαίου ήταν μία διέξοδος για τον ίδιο και την χώρα του. Για μία Τουρκία που είδε τον ιό σαν ευκαιρία να προωθήσει όλες τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο νεοθωμανισμός του Ερντογάν είναι ακόμη εδώ. Συντηρεί πολλά δίκτυα που χρηματοδοτούν θρησκευτικά σχολεία όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες. Στόχος του είναι να επεκτείνει το μουσουλμανικό τόξο όσο πιο ευρύτερα μπορεί.

Η οικονομία της Τουρκίας πιέζεται και τα αποθεματικά της δεν είναι και πολλά. Ο Ενρτογάν βλέπει το φάσμα της ύφεσης και της ανεργίας να είναι κοντά στην Τουρκία και προσπαθεί να το καλύψει με τις εξωτερικές πιέσεις. Αλλά έτσι όπως είναι η οικονομία της Τουρκίας, θα είναι δύσκολο να μην ζητήσει βοήθεια ή από την FED ή από το ΔΝΤ, με το οποίο βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες  ο τούρκος πρόεδρος.

Την κλιμάκωση της έντασης την περιμένουν όλοι στην Ελλάδα. Είτε αυτή θα είναι μέσω του Αιγαίου, του Έβρου ή την εκμετάλλευση του Τουρκολυβικού μνημονίου.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει αποτρέψει όλες τις απειλές της Τουρκίας, από τις συχνές αερομαχίες στους αιθέρες, το ναυτικό διατηρεί την ψυχραιμία του όταν χρειάζεται και ο στρατός είναι εκεί για να φυλάει τα σύνορα.  Αλλά επειδή η  Άγκυρα έχει ξεπεράσει κάθε όριο και από τις προκλήσεις έχει πάει στους «τσαμπουκάδες» αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι σε ετοιμότητα.

Η Τουρκία έχει μεταφέρει την ένταση στον Έβρο γιατί δεν ανήκει στην συμφωνία του 2016. Νόμιζε ότι η Ελλάδα είναι εν υπνώσει, τώρα όμως γιατί κλιμακώνει ξανά την ένταση στον Έβρο; Θέλει να πάρει πίσω την ήττα του Μαρτίου, θέλει να δει εάν είναι η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα ή επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο;

Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία μετά τον κορωνοϊό θα βγει πιο πληγωμένη. Ο Ερντογάν αποστράτευσε τον Τζιχάτ Γαϊζτί τον εμπνευστή του «Τουρκολυβικού μνημονίου» και της «Mavi Vatan» της Γαλάζιας πατρίδας. Ο Γαϊτζί δεν είχε τελευταία καλές σχέσεις με τον Ακάρ τον υπουργό άμυνας της γείτονος.

Πολλοί εκτιμούν ότι μετά την αποστράτευση του Γαϊτζί θα εκτονωθεί η ένταση. Οι ενδείξεις διαφωνούν.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια.

Το σκοτεινό κουτί της Τουρκία δεν ξέρουμε τι βγάλει.

Ήρθε όμως η χώρα μας να δει τα αμυντικά της συστήματα, να ορίσει τον όρο «εθνική άμυνα» και να δει πως θα οχυρωθεί στις υβριδικές απειλές.

Οι φίλοι μας, στους οποίους παραμείναμε πιστοί κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν είναι μόνο για να παίρνουν όσο ζητούν αλλά και για να επιστρέφουν την βοήθεια. Άραγε την κρίσιμη ώρα, τι θα κάνουν;


apopseis.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια