Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ωσαννά, σταύρωσον αυτόν - Του Κωνσταντίνου Τζέκη

Μάλλον, είναι στο πετσί μας ή επιστημονικότερα στο DNA μας. Είναι "ίδιον των Ελλήνων", θα έλεγαν και οι παππούδες μας. Είναι ανεξήγητο το γεγονός, να χειροκροτούμε κάποιον, που
ξεχώρισε ή προσφέρει στο κοινωνικό καλό και σε συνέχεια, να θέλουμε, να τον λιθοβολήσουμε, να τον εξοστρακίσουμε  να τον τελειώσουμε. 

Ανεξάρτητα αν έχει δίκιο ή άδικο, αν άδικα κατηγορείται. Αρκεί που έγινε δακτυλοδεικτούμενος  και είναι αγαπητός.

Ωσαννά, λοιπόν, σαν τον Χριστό, που μπήκε με δάφνες στην Ιερουσαλήμ και σε μια εβδομάδα "σταύρωσον αυτόν".

Στην μακραίωνη ιστορία μας, θα μπορούσε κάποιος να θυμηθεί τον δίκαιο Αριστείδη, που τον εξοστράκισαν  χωρίς σοβαρή αιτία, τον Σωκράτη που τον θανάτωσαν επειδή "νομίζει Θεούς , ους η πόλις δεν νομίζει", σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ακόμα, τον Καποδίστρια, στη σύγχρονη ιστορία μας, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Λαμπράκη και τόσους πολλούςν που η απαρίθμησή τους θα εκτροχίαζε τον κύριο στόχο του παρόντος.

Αναφέρομαι στους Τσιόδρα και Χαρδαλιά. Οι δύο αποτελούν πασιφανώς ένα ζευγάρι επιστημόνωνν που ξεχώρισαν στις δύσκολες μέρες που περνάμε. Κατάφεραν, να τιθασεύσουν τον θανατηφόρο ιό και να μιλά όλη η υφήλιος με κολακευτικά λόγια για τη χώρα μας.

Στην αρχή, όλοι οι Έλληνες θαύμασαν την αποφασιστικότητα και το σθένος των ανδρών αυτών. Διάβασαν τα βιογραφικά ιδίως του πρώτου και θαύμασαν αυτόν τον σεμνό Έλληνα και κατά πως φαίνεται ένθερμο πατριώτη και Χριστιανό. Όμως, πως να ξεφύγεις από το ριζικό σου; Πρέπει να τους ταπεινώσουμε.

Να η ευκαιρία. Μια μάσκα, που στην αρχή αρνούνταν να την φορέσουμε και ύστερα την αποδέχθηκε. Σταύρωσον αυτόν. Γιατί. βρε παιδιά; Για τη μάσκα.

Ύστερα το εμβόλιο, Υποστηρίζει λέει μια εταιρία, που είναι του πλουσιότερου Αμερικανού πολίτη. Και τι μ' αυτό; Μήπως είναι μπατζανάκης του, κουμπάρος του, συνέταιρός του;  Δεν μας νοιάζει κάποιο συμφέρον θα έχει. Σταύρωσον αυτόν.

Ύστερα η προσμέτρηση των γερόντων στους θανάτους του κορωνοϊού. Καλά δεν πέθαναν από τον ιό; Ναι αλλά ήταν γέροντες. Το λέει και ο κύριος Καθηγητής από το Αριστοτέλειο. Δηλαδή, η αιτία θανάτου εξαρτάται από την ηλικία του νεκρού; Δεν μας νοιάζει. Σταύρωσον αυτόν.

Εδώ σωπαίνεις. Παίρνεις το μονοπάτι που οδηγεί εκεί στην κορυφή του λόφου και αγναντεύεις τον καταπράσινο κάμπο και αν είσαι κοντά στη θάλασσα, τα κύματα που μάχονται εναντίον ενός υποτιθέμενου εχθρού. Ακούς τα αηδόνια και τα χελιδόνια που ξέγνοιαστα προσπαθούν να προσελκύσουν το ταίρι τους και ωχριάς από ζήλεια.

Τόσο όμορφη και ευλογημένη χώρα και να στερηθεί και πάλι των υπηρεσιών ενός εξαίρετου επιστήμονα;

Γιατί δεν μπορεί, άνθρωπος είναι και κάποτε θα λυγίσει και θα πάρει των οφθαλμών του γι' άλλη στεριά και μπορεί εύκολα να μαντέψει ο οιοσδήποτε, πόσα Πανεπιστήμια τον περιμένουν.

Το θανατηφόρο του αμάρτημα; Προβλήθηκε και ο προβαλλόμενος βάλλεται, όπως έλεγε και αείμνηστος Αλέξης δάσκαλός μου στον Ποινικό Κώδικα. Έχουν δίκιο οι διώκτες του. Πετροβολούν τα οπωροφόρα ή το ακριβέστερο, οι κεραυνοί πλήττουν τις κορυφές.

Μπορεί να είναι και αυτό μια νομοτέλεια. Ποιός ξέρει.

 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια