Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι φιέστες, οι προκλήσεις της Τουρκίας και η απόδοση ευθυνών σ΄ όσους δεν προετοιμάσουν τη χώρα για τα δύσκολα

Η Τουρκία θα συνεχίσει να πιέζει αφόρητα την Ελλάδα, επισείοντας πάντα την απειλή ενός “θερμού επεισοδίου”, προσπαθώντας να πάρει όσα επιδιώκει, χωρίς να ρίξει ούτε έναν
πυροβολισμό! Όπως επεσήμανε ο πρώην ΥΕΘΑ και Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, η Τουρκία γνωρίζει ότι με βάση όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο δεν της αναλογεί σχεδόν τίποτα στην περιοχή. Όμως αυτό το διεθνές δίκαιο το οποίο κάθε μέρα επικαλούμαστε, κάποιος πρέπει να το επιβάλλει. Στην Ελλάδα περιμένουμε όπως φαίνεται κάποιους άλλους να το κάνουν για εμάς. Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας πρόθυμος να το κάνει. Και κάπως έτσι μένουμε με την επίκληση…
Η χθεσινή ημέρα ήταν ενδεικτική του τι έχει στο μυαλό του ο Ερντογάν. Μια σειρά προκλήσεων με μεγάλο συμβολισμό.Η κακόγουστη φιέστα στην Κωνσταντινούπολη που περιελάμβανε και ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Ο Ερντογάν έκανε όλα αυτά όχι μόνο για να δώσει “θέαμα” στους πολίτες του, αφού ο “άρτος” όλο και μειώνεται , αλλά και για να ενοχλήσει την ελληνική κοινή γνώμη. Την ίδια ώρα αποκαλύπτονταν οι ονομασίες των περιοχών που είχαν δεσμεύσει οι Τούρκοι νότια της Κρήτης. Η φράση “Πόσο ευτυχισμένος είναι αυτός που αποκαλείται Τούρκος”, προκύπτει από την ονομασία των περιοχών, νότια της Κρήτης επαναλαμβάνουμε. Εκεί που ο Ερντογάν “έστησε” το τουρκολιβυκό μνημόνιο για το οποίο οι “δικοί” μας με μεγάλη σιγουριά έλεγαν -και επιμένουν- ότι “δεν παράγει αποτελέσματα”.
Δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα από το Τουρκολιβυκό σύμφωνο, γιατί ο Ερντογάν προσπερνά το παράνομο του πράγματος και επιμένει ότι έχει κάνει μία συμφωνία με κυρίαρχο κράτος και με μία νόμιμη κυβέρνηση. Είναι μία καινούργια πηγή προβλημάτων», επιμένει ο Αποστολάκης.
Ο Ερντογάν αποχαιρέτησε το γεωτρύπανο FATIH, βγάζοντας και τις απαραίτητες φωτογραφίες. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας μας ανακοίνωσε ότι σε 3 με 4 μήνες θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις νότια του Καστελόριζου. Εκεί όπου χθες πάλι η Τουρκία, μας είπε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε στρατιωτική άσκηση, γιατί παραβιάζουμε τη Συνθηκη των Παρισίων, στην οποία βεβαίως η ίδια δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Αλλά αυτά μικρή σημασία έχουν για την Τουρκία.
Μπορούμε να κάνουμε επίκληση του διεθνούς δικαίου κάθε μέρα ,όλη μέρα. Και πρέπει να το κάνουμε για τυπικούς λόγους. Καλό όμως είναι να έρθουμε σε επαφή με τον ρεαλισμό και να αποδεχτούμε ότι έχουμε να κάνουμε μ΄ ένα κράτος-πειρατή ή τρομοκράτη, το οποίο σ’΄ όλη την ιστορία του δεν έδωσε καμία απολύτως σημασία στο διεθνές δίκαιο. Επιβίωσε και δυνάμωσε παραβιάζοντας το συστηματικά και βάναυσα.
Δεν έχουμε πολύ χρόνο για να συμμαζευτούμε και να ετοιμαστούμε για την περαιτέρω στρατιωτική πίεση που θα μας ασκήσει ο Ερντογάν. Καλό θα ΄ναι να το καταλάβουν όσοι έχουν την ευθύνη των αποφάσεων, γιατί είναι προφανές ότι αν η κατάσταση εξελιχθεί δυσμενώς για τα εθνικά συμφέροντα η απόδοση ευθυνών θα είναι αναπόφευκτη.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια