Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο αστυνομικός δεν είναι «μπαμπούλας» – Η λανθασμένη φράση των γονιών


Απόγευμα. Εποχή προ-κορονοϊού. Στην πλατεία Συντάγματος μια νεαρή μαμά μιλούσε έντονα στο παιδί της. Το τριών (περίπου) έτους παιδάκι ήταν ζωηρό και η μαμά έδειχνε ταλαιπωρημένη. Οι
φωνές, τα παρακάλια και τα νοήματα δεν κατάφερναν να πείσουν τον μικρό μπόμπιρα να κάτσει φρόνιμα ώσπου ξαφνικά κόπηκαν όλα και ο μικρός κάθισε αποσβολωμένος.
Γράφει η Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη
Εκείνη την ώρα από το σημείο περνούσε μία ομάδα ΔΙ.ΑΣ ενώ απέναντι από την πλατεία Συντάγματος, αστυνομικοί έκαναν πεζές περιπολίες.
Ένας ακόμη γονέας χρησιμοποίησε την μέθοδο εκφοβισμού για να καταφέρει να κάνει το παιδί του να ησυχάσει. Η φράση «Κάτσε φρόνιμα γιατί θα φωνάξω τον αστυνομικό να σε μαζέψει», ήταν η αιτία που έκανε το παιδί να φοβηθεί και να παρατηρεί αμίλητο τους αστυνομικούς.
Το περιστατικό σε συνδυασμό με την φωτογραφία που εμφανίστηκε στην αρχική σελίδα του προσωπικού μου λογαριασμού στο Facebook, μου έδωσε έμπνευση και αφορμή για να πιάσω την ηλεκτρονική μου «πένα» και να ξεκινήσω να γράφω.
Όλοι μας, βιωματικά ή όχι έχουμε ακούσει τέτοιες κοινότυπες -μα- λανθασμένες φράσεις εκφοβισμού. Πρώτα από όλα τα παιδιά δεν πρέπει να τα εκφοβίζουμε ουδέποτε και με κανέναν τρόπο. Τέτοιες συμπεριφορές μοιάζει να έχουν αποτυπωθεί σαν τατουάζ βαθιά στο μυαλό μερικών γονέων επιφέροντας αρνητικές συνέπειες στη ψυχοσύνθεση και την ανατροφή των παιδιών.
Εν συνεχεία, οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά να σέβονται και να αγαπoύν την αστυνομία. Να βλέπουν τον αστυνομικό ως σύμβολο-πρότυπο για την σωστή ευημερία του κράτους.
Ο αστυνομικός υπηρετεί τον ελληνικό λαό και εκτελεί τα καθήκοντά του, όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Σέβεται την αξία του ανθρώπου και μεριμνά για την προστασία του. Ενεργεί πάντοτε με γνώμονα την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και τη διαφύλαξη των νομίμων συμφερόντων των πολιτών.
Ο αστυνομικός βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, δίπλα στον πολίτη διατελώντας τα καθήκοντά του με διαφάνεια, σύνεση, αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια. Τέλος, ενεργεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της αναλογικότητας, της επιείκειας, της χρηστής διοίκησης, της ίσης μεταχείρισης και του σεβασμού της διαφορετικότητας των ατόμων.
Όπως όλοι οι πολίτες μετά το πέρας της φοίτησης έτσι και οι αστυνομικοί μετά την περάτωση των θεωρητικών/πρακτικών σπουδών ξεκινούν τη δική τους σταδιοδρομία. Απλά οι δεύτεροι αντιμέτωποι με πολλούς περισσότερους κινδύνους στον επαγγελματικό τους βίο.
Επιθυμούμε την πρόληψη και την πάταξη της εγκληματικότητας, την τήρηση της τάξης. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει ο αστυνομικός να κάνει τη δουλειά του.
  • Οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά πως ο αστυνομικός δεν είναι ο «μπαμπούλας» που θα πρέπει να φοβάται και να κοιτάζει καχύποπτα.
  • Οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά πως ο αστυνομικός βρίσκεται πάντα στο πλευρό των πολιτών και καλείται να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σήμα λάβει από το κέντρο.
  • Οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά πως ο αστυνομικός μπορεί να τα προστατεύσει, να τα συμβουλεύσει και να τα βοηθήσει με όλα τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει.
  • Οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά πως πρέπει να σέβονται και να αγαπούν τον αστυνομικό καθώς στο πρόσωπό του θα δουν έναν άνθρωπο σαν τους γονείς τους.
  • Οφείλουμε να αποτρέψουμε τα παιδιά να κάνουν χρήση απαξιωτικών/ντροπιαστικών χαρακτηρισμών στους ένστολους. Από το μειωτικό «pigs» της Αυστραλίας, το «cops» της Αμερικής, το «bobby» της Αγγλίας μέχρι το «μπάτσοι» της Ελλάδας.
Τα παιδιά μεγαλώνουν και πορεύονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες και τ ερεθίσματα που λαμβάνουν από την οικογένεια. Άλλωστε όπως λέει και ο σοφός λαός «το παιδί και το σκυλί όπως το μάθεις».
Συμπερασματικά, ο σωστός γονιός θα πρέπει να περάσει στο υποσυνείδητο του παιδιού ότι ο Έλληνας αστυνομικός ήταν, είναι και θα είναι κοντά στους πολίτες, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του καθενός, με φιλική διάθεση, με συμβουλές και μαχητικότητα.

**Για τη χρήση της φωτογραφίας, έδωσαν την συγκατάθεσή τους οι γονείς του παιδιού.
https://www.securitynews.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια