Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σύγχυση στη Βουλή από αναφορά Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν παραγράφεται κανένα αδίκημα ενδοοικογενειακής βίας», απαντά ο Τσιάρας


Δεν παραγράφεται κανένα αδίκημα ενδοικογενειακής βίας , όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε στη Βουλή από αναφορές

βουλευτών της αντιπολίτευσης σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων.

Όπως είπε στην ομιλία του στη Βουλή σχετικά με την παραγραφή ήσσονος σημασίας αδικημάτων ώστε να αποσυμφορηθούν τα πινάκια των ποινικών δικαστηρίων, τέτοιο θέμα δεν υφίσταται δεδομένου ότι τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας τιμωρούνται με ποινές πάνω από 1 έτος (τουλαχιστον ενός έτους ειναι η αναφορά  του ΠΚ και κλιμακώνεται προς τα πάνω).

Η σύγχυση προκλήθηκε με την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Καλαματιανού, ο οποίος επικαλέστηκε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία , δεν αναφέρονται μεταξύ των αδικημάτων που εξαιρούνται της παραγραφής αυτά που αφορούν στην ενδοικογενειακή βία. Όπως απάντησε όμως ο κ.Τσιάρας, «με το προτεινόμενο άρθρο του σημερινού νομοσχεδίου προβλέπεται παύση της ποινικής δίωξης για πλημμελήματα, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος.

Επομένως, δεν απαιτείται η ρητή αναφορά της εξαίρεσης των αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας, αφού τα εγκλήματα αυτά επισύρουν ποινή φυλάκισης άνω του ενός έτους και επομένως δεν περιλαμβάνονται στα εγκλήματα για τα οποία παύει η ποινική δίωξη».

Η απάντηση του Υπουργού ήταν χαρακτηριστική καθώς ούτε λίγο χαρακτήρισε βουλευτές της αντιπολίτευσης αδιάβαστους και άσχετους.

«Είστε τόσο άσχετοι; Εγώ δεν είμαι νομικός. Ιατρός είμαι. Αλλά ρωτάω τους νομικούς. Φυσικά και τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας δεν παραγράφονται. Αυτά που παραγράφονται είναι αδικήματα με ποινή φυλάκισης έως ένα έτος. Το αδίκημα ενδοοικογενειακής βίας έχει ποινή φυλάκισης έως δύο έτη. Έχει και η παραποίηση τα όρια της» είπε ο κ. Τσιάρας χωρίς κανέναν από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να επανέλθει.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλαματιανό του είπε ότι μπερδεύτηκε επειδή στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει ρύθμιση για παραγραφή αδικημάτων με φυλάκιση έως δύο χρόνια και προφανώς νόμισε ότι είναι το ίδιο.

Συγκεκριμένα το άρθρο 321 ΠΚ αναφέρει:

Όποιος προκαλεί σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας σε ανήλικο ή σε πρόσωπο που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, εφόσον τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται υπό την επιμέλεια ή την προστασία του δράστη βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή πραγματικής κατάστασης, συνοικούν με τον δράστη ή έχουν μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας, τιμωρείται: α) για την πράξη του άρθρου 308 παρ. 1 εδάφιο α΄, με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, β) για την πράξη του άρθρου 309, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, γ) για την πράξη του άρθρου 310 παρ. 1 εδ. α΄, με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και αν επεδίωκε την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, με κάθειρξη και δ) για την πράξη του άρθρου 311, με κάθειρξη.
Οι ίδιες ποινές επιβάλλονται όταν η πράξη τελείται σε βάρος συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου ή σε βάρος συντρόφου κατά τη διάρκεια της συμβίωσης. Η τέλεση της πράξης σε βάρος εγκύου συνιστά επιβαρυντική περίπτωση.
Με την πρόκληση σωματικής βλάβης σε βάρος ανηλίκου κατά την παράγραφο 1 στοιχείο α΄ εξομοιώνεται και η τέλεση των πράξεων των προηγούμενων παραγράφων ενώπιον ανηλίκου.
Με την πρόκληση σωματικής βλάβης κατά την παράγραφο 1 στοιχείο γ΄ εξομοιώνεται και η μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία, ή ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως με την παρατεταμένη απομόνωση σε βάρος των προσώπων της πρώτης παραγράφου.

πηγή: dikastiko.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια