Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η συζήτηση στη ραδιοφωνική εκπομπή “Αναμενόμενα & Μη” για τις επιθέσεις με οξύ


“Aναμενόμενα & Μη” στο Πρώτο Πρόγραμμα – ΕΡΤ με τη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Δημητρούλη, την οποία ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή
μας (την οποία μπορείτε να ακούσετε στο 19:25 στο παρακάτω link: https://m.mixcloud.com/kdimitrouli/ ), με θέμα “Επιθέσεις με οξύ: σκιαγράφηση του προφίλ δραστών/ δραστιδών και ανάλυση κινήτρων”.
Οι επιθέσεις με οξύ συνιστούν μία φρικτή πράξη βίας, στιγματιστικού, τιμωρητικού και εκδικητικού χαρακτήρα. Οι δράστες/δράστιδες έχουν ως πρόθεση να βλάψουν ανεπανόρθωτα, να παραμορφώσουν, να βασανίσουν, ακόμα και να οδηγήσουν σε θάνατο το θύμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πρόθεση του δράστη/ της δράστιδος είναι να αφανίσει το θύμα όχι βιολογικά αλλά από την κοινωνική και επαγγελματική του ζωή. Παραμορφώνοντας την εξωτερική του εικόνα, οι δράστες/ δράστιδες επιδιώκουν να “εξαλείψουν” την ταυτότητά του, να μην μπορεί να αναγνωρίσει τον ίδιο του τον εαυτό. Του “κλέβουν” το πρόσωπο και το αναγκάζουν να ζει με μία άλλη εικόνα, την οποία πρέπει πρώτα να αποδεχτεί το ίδιο το θύμα και στη συνέχεια η κοινωνία, η οποία δυστυχώς παραμένει στιγματιστική, με άμεση συνέπεια ο κοινωνικός στιγματισμός να δημιουργεί ένα πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο που γνωρίζει ο δράστης/ η δράστιδα πριν από την επίθεση ότι θα υπάρξει, στοιχείο που πρέπει αναμφίβολα να αλλάξει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, επομένως, να μην είναι οι κοινωνίες μας στιγματιστικές.
Η συντριπτική πλειοψηφία των δραστών είναι άντρες και θύματα γυναίκες, με πρόθεση την επιβολή ελέγχου και εξουσίας πάνω στο σώμα του θύματος. Γι’ αυτό χαρακτηρίζονται και ως “ναρκισσιστικά εγκλήματα”, δεδομένου ότι ο δράστης/ η δράστιδα έχει τον απόλυτο ελεγχο πάνω στο θύμα, στοιχείο που του δίνει ένα αίσθημα κυριαρχίας και εξουσίας.
Δράστες/δράστιδες μπορεί να είναι επίσης άτομα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος, ιδίως σε διαφωνίες για οικονομικά ζητήματα, οικογενειακές διαφορές και θέματα αντιζηλίας. Σε αυτές μάλιστα τις υποθέσεις, ιδίως σε χώρες της Ασίας, έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις “εγκληματικών διδύμων” (άντρα -γυναίκα που ανήκουν στο συγγενικό περιβάλλον του θύματος).
Εγκληματικές ομάδες μπορεί να κρύβονται επίσης πίσω από τέτοιες υποθέσεις.
Σε υποθέσεις, όπως η συγκεκριμένη που μας απασχολεί, με δράστιδες γυναίκες και θύματα γυναίκες που είναι σαφώς λιγότερο συνηθισμένες, αλλά υπαρκτές, κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η εμμονή της δράστιδος προς το θύμα. Παρέπεμψα στην υπόθεση στο Ανατολικό Λονδίνο με γυναίκα που επιτέθηκε με οξύ στη φίλη της, εξαιτίας εμμονής στην ομορφιά της, η οποία καταδικάστηκε το 2014 σε 12ετή κάθειρξη.
Οι αποτρόπαιες αυτές επιθέσεις χαρακτηρίζονται “βάναυσες”, “νοσηρές” και “μακροχρόνια βασανιστικές”.
Συνοψίζοντας, μας συγκλονίζει το γεγονός ότι στην Ελλάδα της σύγχρονης εποχής διερευνούμε επίθεση με βιτριόλι σε βάρος νεαρής γυναίκας!





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια