Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όταν έρθει ο καύσωνας - Του Στάθη Ανθόπουλου

Στην χώρα μας κάθε καλοκαίρι υπάρχουν περίοδοι που έχει έντονη και μεγάλη θερμοκρασία. Φέτος μας ήρθε ο πρώτος καύσωνας πολύ νωρίς στα μέσα Μαΐου.


Είναι καλό να θυμηθούμε όλοι μας κάποιες οδηγίες που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον καύσωνα. Είναι οι μέρες που πρέπει να μεριμνήσουμε για εμάς , τα μέλη της οικογένειάς μας και πάντα ανάλογα με την ηλικία τους και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουν.
* Θα έλεγα να αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο , να προτιμούμε δροσερά μέρη ,χωρίς μεγάλη υγρασία και βέβαια χωρίς συνωστισμό.
* Εάν μπορούμε να μην ασχολούμαστε με εργασίες που χρειάζεται βαριά σωματική εργασία και ειδικά σε χώρους όπως πάντα γνωρίζουμε με μεγάλη θερμοκρασία και υγρασία.
* θα σας έλεγα ότι είναι πιο σωστό τα ρούχα που θα φορέσουμε να είναι ανοιχτόχρωμα και από φυσικό υλικό , ώστε το σώμα μας να αερίζεται καλύτερα και να μπορεί να αποβάλει τον ιδρώτα μας. Ένα καπέλο , ένα σκουρόχρωμο ζευγάρι γυαλιά είναι αξεσουάρ που θα μας βοηθήσουν πολύ να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα.
* Αν πάμε για αθλητισμό ( περπάτημα ή τρέξιμο ) είναι πιο ορθό να κάνουμε λιγότερο από τις άλλες φορές και σίγουρα όχι όταν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός.
* Σε συνθήκες καύσωνα η διατροφή μας να είναι αλαφριά και σε μικρά γεύματα , ας αποφεύγουμε τα λιπαρά και ας βάλουμε στα γευματα πολλά φρούτα και λαχανικά.
* ΘΑ πρέπει να θυμόμαστε να πίνουμε πολλά υγρά( νερό,χυμούς) , και ας βάλουμε λίγο αλάτι, βοηθάει σε όσους χάνουν υγρά από τον ιδρώτα να χάνουν λιγότερα. Σας θυμίζω ότι τα οινοπνευματώδη ποτά σε τέτοιες συνθήκες είναι ότι χειρότερο.
* Ας κάνουμε συχνά Ντουζ με χλιαρό νερό μέσα στην μέρα είναι καλό για την θερμοκρασία του σώματος μας.
* Σε αυτές τις μέρες πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μέλη της οικογένειας μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Έχοντας ήδη συμβουλευτεί τον θεράποντα Γιατρό πως πρέπει να συνεχίσουν την αγωγή τους σε συνθήκες μεγάλης ζέστης.
* Θα ήταν καλό να αποφεύγουμε τα μεγάλα ταξίδια με τα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν η ζέστη είναι σε μεγάλα επίπεδα.
* Στα βρέφη και στα μικρά παιδιά όπως ξέρετε ο ρουχισμός να είναι ελαφρύς και τα άκρα να είναι ελεύθερα χωρίς ρούχα. Να μένουν στον ήλιο όσο λιγότερο γίνεται μετά το μπάνιο στη θάλασσα αλλά και γενικά , πάντα με καπέλο. Βέβαια πάντα με πολλά υγρα ( νερό , χυμούς , χαμομήλι ) και ελαφριά τροφή.
* Τους αγαπημένους μας παππούδες, γιαγιάδες , γονείς που είναι ηλικιωμένοι θα πρέπει να τους προσέχουμε περισσότερο αυτές τις μέρες. ξέρουμε ότι είναι σωστό εάν μπορούμε να τους πάμε σε μέρη δροσερά ή περιοχές με λιγότερη ζέστη. Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο. Εάν υπάρχει η δυνατότητα ας μένουν σε χαμηλά διαμερίσματα σε πολυώροφα κτίρια.
* Τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας και για πολλά χρόνια μας φρόντιζαν και μας πρόσεχαν εμείς τώρα δεν είναι ηθικό να τους αφήσουμε μόνους σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί ο καύσωνας. Αν είναι να κάνουμε τις θερινές μας διακοπές ή να λείπουμε πολλές μέρες από το σπίτι, θα είναι υπεύθυνο από μέρους μας να έχουμε εξασφαλίσει ένα άνθρωπο να είναι κοντά τους για την φροντίδα τους

Ας δώσουμε όλοι μας σε συνθήκες δύσκολες για μας και τους ανθρώπους μας το Δώρο της προσοχής και της σωστής αντιμετώπισης.

Στάθης Ανθόπουλος
Ενεργός πολίτης
Εθελοντής ΣΕΠΠΒΑΤΥ
Ειδικός Σύμβουλος ΙΔΑΦΚ
Απόστρατος Πυροσβεστικής




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια