Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έτσι λειτουργούσε το κύκλωμα που διακινούσε ιατρικές μάσκες

Την ώρα που στη γειτονική Ιταλία ο κορωνοϊός «θέριζε» και καθημερινά χάνονταν δεκάδες άνθρωποι, οι ανάγκες σε υγειονομικό υλικό και ειδικά σε μάσκες ήταν τεράστιες. Σύμφωνα με
πληροφορίες του zougla.gr, αυτό ακριβώς εκμεταλλεύτηκε και το κύκλωμα που εξαπάτησε έναν επιχειρηματία στη χώρα μας και αγόρασε πάνω από διακόσιες χιλιάδες μάσκες, αξίας εξακοσίων χιλιάδων ευρώ. «Μου ζητούσαν να τους βρω όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες υγειονομικού υλικού, καθώς υποτίθεται ότι είχαν έρθει σε επικοινωνία με την ιταλική πρεσβεία. Μου έλεγαν ότι το υλικό θα πήγαινε σε ανθρώπους και δομές που το είχαν μεγάλη ανάγκη» φέρεται να είπε ο Έλληνας επιχειρηματίας στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλλιθέας, όπου έγινε η πρώτη καταγγελία. Ο επιχειρηματίας κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά όταν ο «μεσάζοντας» ανέβαλλε κάθε μέρα την πληρωμή των προϊόντων. Μάλιστα οι αστυνομικοί, θέλοντας να είναι σίγουροι ότι το υγειονομικό υλικό δεν προοριζόταν για τη δοκιμαζόμενη Ιταλία, ήρθαν σε επικοινωνία με τις αρχές της γειτονικής χώρας.
Όταν οι αστυνομικοί από την Ασφάλεια Καλλιθέας και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών κατάφεραν να αποδομήσουν την οργάνωση, έκαναν εφόδους στα σπίτια, αλλά και στις επιχειρήσεις τους στις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Αλίμου, του Κορυδαλλού και του Αιγάλεω. «Δυο στοιχεία ήταν αυτά που μας προκάλεσαν εντύπωση… Πρώτον, το γεγονός ότι οι χιλιάδες μάσκες ήταν δίπλα σε άλλα προϊόντα "μαϊμού", λες και δεν προορίζονταν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, και το δεύτερο ότι τα περισσότερα σπίτια των συλληφθέντων ήταν πολυτελέστατα και πολύ μεγάλα» λέει αστυνομικός που συμμετείχε στην υπόθεση από την πρώτη στιγμή.
Ωστόσο το κύκλωμα φαίνεται ότι με τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίστηκε το υγειονομικό υλικό μπορεί και να έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Όπως αναφέρει και στην ανακοίνωση της η αστυνομία, «επανατυποποιούσαν σε νέες κούτες μεταφοράς το υγειονομικό υλικό». «Είδαμε συσκευασίες να είναι σκισμένες και να έχουν αλλάξει διάφορους κωδικούς στις κούτες. Προφανώς δεν γνώριζαν ότι τα συγκεκριμένα υλικά έχουν κωδικούς που τους ακολουθούν μέχρι τον τελικό προορισμό» λέει αξιωματικός της Ασφάλειας.
Συνελήφθησαν συνολικά οκτώ άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα τέσσερα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο φερόμενος «εγκέφαλος», ο οποίος κινούσε τα νήματα αλλά δεν ερχόταν σε επαφή με τα υποψήφια θύματά του. «Άλλωστε η οικονομική του επιφάνεια και η χλιδάτη ζωή του δεν του επέτρεπαν να ασχολείται με λεπτομέρειες» λέει αστυνομικός που χειρίστηκε την υπόθεση.
Οι αρχές πέρασαν χειροπέδες και σε μία γυναίκα, η οποία είχε τον δικό της ρόλο στη λειτουργία της συμμορίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, ήταν ο «τσιλιαδόρος», καθώς προσπαθούσε να εντοπίσει αστυνομικούς που παρακολουθούσαν τους συνεργούς της και επίσης φρόντιζε να «εξαφανίζει» κάποιο μέλος όταν αντιμετώπιζε προβλήματα προσφέροντάς του «ασφαλές» καταφύγιο.
Οι διωκτικές αρχές έχουν υπόνοιες, που μένει να αποδειχτούν από την ανάκριση, ότι το κύκλωμα προσπάθησε να πουλήσει υγειονομικό υλικό και σε φαρμακοποιούς στη χώρα μας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Γι΄ αυτόν τον λόγο είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί η δημοσιοποίηση των συλληφθέντων ώστε να διαπιστωθεί πόσο μακριά είχαν «απλώσει τα πλοκάμια» τους.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια