Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το σχέδιο της αστυνομίας για επιστροφή στην "κανονικότητα"

Το… αντικλεπτικό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.! Η Αττική "κομμένη" σε 5 τομείς. Χαρτογράφηση των… ανοικτών καταστημάτων ανά περιοχές και οι κρίσιμες ώρες λειτουργίας. Ιεράρχηση-αξιολόγηση
των κλήσεων πολιτών για έκνομες ενέργειες για την αμεσότερη ανταπόκριση των αστυνομικών υπηρεσιών πρώτης γραμμής.
Ο COVID-19 μπορεί να έγινε… εμβόλιο για την μείωση των… αντισωμάτων κάθε είδους εγκληματικότητας σε ποσοστό που κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 35%-40%, αλλά το άνοιγμα των καταστημάτων δεν αποκλείεται να δώσει έδαφος στους πρωταγωνιστές συμμοριών, να καλύψουν το… χαμένο έδαφος, αυξάνοντας ραγδαία τους εγκληματικούς δείκτες.
Σε αυτό το πλαίσιο ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει, 15 τουλάχιστον εποχούμενες περιπολίες ανά βάρδια από ομάδες ΔΙ.ΑΣ., ομάδας "Δράση", περιπολικών της Άμεσης Δράσης και ΟΠΚΕ. Η εντολή είναι για "υποχρεωτική" διάνυση 70 χιλιομέτρων για κάθε περιπολία, επιδιωκόμενη συχνότητα περιπολιών ανά 20 λεπτά από τα ίδια σημεία, υποψήφιους στόχους. Τουλάχιστον 20 πεζές περιπολίες θα κινούνται σε κομβικά σημεία της Αθήνας, ενώ τουλάχιστον 10 αστυνομικοί της ομάδας "αντι-πορτοφολάδων", αστυνομικοί με πολιτικά θα κινούνται με πολιτικά, ως κοινό σε μέσα μαζικής μεταφοράς για τον εντοπισμό και την σύλληψη… ελαφροχέρηδων. Τριάντα αστυνομικοί θα επωμιστούν τον εντοπισμό και την σύλληψη "ταχυδακτυλουργών"-τσαντάκηδων, σε κρίσιμα-εμπορικά σημεία της πόλης.
Σημαντικό πρόβλημα στην υλοποίηση του σχεδίου είναι οι… γερασμένες μοτοσυκλέτες της ΔΙ.ΑΣ. που διανύουν το 10ο έτος της ηλικίας τους, με κάποιες από αυτές να έχουν διανύσει έως και 700.000 χιλιόμετρα. Παρόμοια είναι τα προβλήματα σε αποδυναμωμένα αστυνομικά τμήματα, που δεν έχουν την δυνατότητα να βγάλουν νυχτερινή εποχούμενη περιπολία.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, ανησυχούν πως, όπως ενδεχομένως οι περιορισμένοι πολίτες βγήκαν μαζικά από τα σπίτια τους μετά την σταδιακή άρση των μέτρων, γίνει το ίδιο με κάθε λογής κακοποιούς. Γι αυτό το λόγο έχει ζητηθεί από τους επικεφαλής τμημάτων ασφαλείας και αστυνομικών τμημάτων να καταστρώσουν ειδικά σχέδια αντιμετώπισης μιας τέτοιας έξαρσης, προτείνοντας τρόπους και αριθμό προσωπικού που θα τα υλοποιήσει. Πιθανολογούν έξαρση ληστρικών επιδρομών και "μετάλλαξη" του εγκλήματος, το οποίο θα επιχειρήσουν να καταστείλουν με την χαρτογράφησή του και στοχευμένες επιχειρήσεις.
Οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες διαβλέπουν μια τάση "ανασύνταξης" των Εξαρχείων και έντονη επαναδραστηριοποίηση με αφορμή την οικονομική ύφεση και την διαφαινόμενη εργασιακή κρίση, η οποία ως "πρόλογο" φαίνεται να έχει την μάχη της πλατείας. Σε αυτό το πεδίο, οι αξιωματικοί, κάνουν λόγο για ενεργοποίηση του πληροφοριακού δικτύου και "κρυφές" παρουσίες σε κρίσιμα σημεία για την πρόληψη και άμεση καταστολή επιθέσεων ή ακτιβιστικών ενεργειών.


Παναγιώτης Σπυρόπουλος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια