Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τη Διεθνή Μέρα κατά της Ομοφοβίας

Αναδημοσιεύουμε από τη σελίδα PoliceAction - Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας. «Πούστης», «αδερφή»,
«θηλυπρεπής», «κίναιδος», «ανώμαλος», «αγοροκόριτσο», «παλιολεσβία», «τραβέλι» και πόσες ακόμα λέξεις που χρησιμοποιούνται προσβλητικά, ως ύβρεις σε βάρος LGBTI ανθρώπων.
Ακόμη έχεις ακούσει ή πει φράσεις όπως: «δε με νοιάζει τι κάνεις στο κρεβάτι σου, αρκεί να μη το λες», «δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις οικογένεια και παιδιά», «δεν έχω πρόβλημα με τους γκέι, έχω φίλους γκέι», «δε σε πειράζει που κάνω αστεία με τους ομοφυλόφιλους;», «δεν είμαι ομοφοβικός, αλλά με ενοχλεί που το λέτε», «οι λεσβίες μισούν τους άντρες», «οι γκέι σκέφτεστε μόνο το σεξ», «όλα αυτά τα LGBT είναι μόδα των γκέι, δεν υπάρχει πια ομοφοβία», «δε χρειάζεται να λέτε ότι είστε γκέι/λεσβίες όλη την ώρα.», «γιατί κολλάτε ταμπέλες;», «δε με νοιάζει αν είσαι γκέι, αρκεί να μη το λες», «γιατί να κάνετε gay pride; Straight pride γινεται;».
Όλα τα παραπάνω και πόσα ακόμα, είναι ΟΜΟΦΟΒΙΑ και στρέφονται ενάντια σε Ανθρώπους που έχεις γύρω σου, ίσως μέλος της οικογένειάς σου, συγγενείς και φίλους σου, ή κάποιους από τους συναδέλφους σου.
Δε θα ακούσει ποτέ κάτι από τα παραπάνω κάποιος, επειδή αντίστοιχα είναι ετεροφυλόφιλος.
ΟΡΙΣΜΟΣ:
Η ομοφοβία (ή ομοφυλοφοβία ή ομοερωτοφοβία ή ομοαρνητισμός) είναι η αποστροφή, η απαξίωση, ο χλευασμός ή οι διακρίσεις σε βάρος των LGBT ατόμων. Η λέξη είναι αντιδάνειο από την αγγλική που ετυμολογείται από τις ελληνικές λέξεις όμοιος και φοβία. Ευρύτερα αφορά το σύνολο των LGBT ατόμων και όχι αποκλειστικά τους ομοφυλόφιλους.
Η ομοφοβία περιλαμβάνει ακόμη μίσος, εχθρότητα και αποδοκιμασία των ομοφυλόφιλων ανθρώπων, της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς, που οδηγεί στην εκδήλωση μισαλλοδοξίας και ομοφοβικής ρητορικής μίσους. Δυστυχώς φτάνει ακόμη να εκδηλώνεται πολύ επικίνδυνα, με ομοφοβικά εγκλήματα μίσους όπως απειλές, επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, ακόμη και φόνους.
Το μίσος αυτό έχει ως βάση του το φόβο και την έλλειψη ανοχής προς τη διαφορετικότητα και είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ρατσισμό και το σεξισμό.
Τα άτομα που ενεργούν με τέτοιους τρόπους είναι Ομοφοβικά.
Αν και σε γενικές γραμμές η ομοφοβία είναι πρόβλημα που βιώνει η 'στρέιτ' κοινότητα, ειδικά οι ετεροφυλόφιλοι άντρες, με τον όρο 'εσωτερικευμένη ομοφοβία,' πολλές λεσβίες και γκέι άντρες κρατούν κάποιες ίδιες στάσεις απέναντι στην ομοφυλοφιλία με τους αντίστοιχους ετεροφυλόφιλους.
Έρευνες της ψυχολογίας αναφέρουν ότι η 'εσωτερικευμένη ομοφοβία' είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας του "coming out ", δηλαδή της ανοιχτής αποδοχής της ομοφυλοφιλίας μας.
Ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, οφείλεται στο γεγονός ότι στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια και βγήκε από τον κατάλογο των ψυχιατρικών νόσων, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ξαφνικά εκατομμύρια ομοφυλόφιλοι σε όλη την υφήλιο μέσα σε μια μέρα γιατρευτήκαμε και γίναμε καλά, γίναμε φυσιολογικοί, κανονικοί άνθρωποι.
Στις 19 Ιανουαρίου 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού σεξουαλικού προσανατολισμού.
ΑΙΤΙΑ:
Οι γκέι και οι λεσβίες μεγαλώνουν σε έναν ετεροφυλόφιλο κόσμο ο οποίος συνεχώς τους τονίζει ότι κάνουν λάθος. Αυτό αποκαλείται ετεροκανονικότητα. Μεγαλώνουμε πιστεύοντας ότι η ετεροφυλοφιλία είναι η μοναδική επιλογή και η ομοφυλοφιλία είναι διαστροφή, κάτι αφύσικο και ανωμαλία.
Ιδιαίτερα ομοφοβικά είναι τα αγόρια στην εφηβεία, καθώς αισθάνονται τεράστιο άγχος μην θεωρηθούν γκέι ή αρκετά «άντρες». Ο λόγος είναι ότι στην εφηβεία η σταδιακή κατασκευή της ετεροφυλοφιλικής ταυτότητας βασίζεται ακριβώς στο να μη σε νομίζει κανείς γκέι. Ο υπερβολικός τονισμός της αρρενωπότητας σε αυτή την ηλικία αποσκοπεί στην εκμάθηση και υιοθέτηση των στοιχείων που σε κάνουν «άντρα» σε αντίθεση με «αδερφή». Όλα αυτά μπορεί να συνεχίσουν και σε μεγαλύτερες ηλικίες, λόγω έλλειψης υγιούς σεξουαλικής ζωής και ικανοποίησης.
Κάποιοι γκέι, από παιδιά κιόλας καταπιέζονται για να ευχαριστήσουν την οικογένεια και τον "Θεό". Έτσι εγκλωβισμένοι γεμίζουν ψυχολογικά προβλήματα, στη χειρότερη αυτοκτονούν.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ομοφοβικές συμπεριφορές συνδέονται άμεσα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφαλή κοινωνική ταυτότητα, καθώς και με καταπιεσμένα ομοερωτικά συναισθήματα. Μόνο άτομα που είναι αμφιλεγόμενα ως προς τη δική τους ταυτότητα αντιλαμβάνονται την ομοφυλοφιλία ως απειλή και αντιδρούν με βία όταν έρχονται αντιμέτωποι με τη διαφορετικότητα η οποία τους προκαλεί μεγάλο ποσοστό άγχους.
Η Ψυχολογία ερμηνεύει τα ευρήματα πολλών ερευνών και με τον ισχυρισμό ότι η ομοφοβία έχει σχέση με την ομοφυλοφιλική διέγερση την οποία το ομοφοβικό άτομο είτε αγνοεί, είτε αρνείται και καταπιέζει.
Η ομοφοβία έχει βασικό αίτιο που ισχύει για όλα τα είδη ρατσισμού, την «Ετεροφοβία» δηλαδή την έλλειψη επαφής με τον «άλλο», τον «ξένο», το «διαφορετικό» τον οποίο θεωρούμε αφύσικο, κατώτερο κ.ο.κ.
Δυστυχώς την ομοφοβία τη στηρίζουν και την τρέφουν πολλοί θεσμοί: οι πολιτικοί, οι θρησκείες, η εκκλησία, το εκπαιδευτικό σύστημα, οι νόμοι, τα ΜΜΕ, κτλ. Δυστυχώς ακόμα και από την Αστυνομία, ακυρώνοντας έτσι το θεσμικό της ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω θεσμοί υποστήριζαν και δικαιολογούσαν τις διακρίσεις εναντίον των γυναικών και των μαύρων.
Κάποιοι από τους παράγοντες που επιτείνουν την ομοφοβία είναι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και κοινωνικό στάτους, η θρησκοληψία, η έλλειψη επαφής με ομοφυλόφιλους και η έλλειψη παιδείας.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
1. Ενημερώσου.
Διάβασε και μελέτησε επιστημονικά άρθρα, δες ταινίες σχετικά με την ομοφυλόφιλη καθημερινότητα, συζήτησε και άκου έναν ομοφυλόφιλο. Ακόμη, υπάρχουν εξειδικευμένοι ψυχολόγοι σε θέματα αντιμετώπισης της ομοφοβίας από τους οποίους μπορεί ο καθένας μας να ενημερωθεί. Μίλα λοιπόν
ακόμα και με τον ψυχολόγο
σου.
2. Μη μας απορρίπτεις και υποτιμάς ως ανθρώπους, γιατί είσαι ομοφοβικός.
Οι προβληματισμοί και οι απορίες σου για μας μπορούν να λυθούν πολύ πιο εύκολα όταν επιχειρήσεις να μας ακούσεις. Τα άτομα που αποφασίζουν να σου αποκαλύψουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα είναι τα ίδια που συναναστρεφόσουν μαζί τους, απλά αποφάσισαν να είναι ειλικρινή μαζί σου. Η ομοφυλοφιλία είναι ένας ακόμη διαφορετικός τρόπος συναναστροφής που δεν θα έπρεπε να μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα είτε μας αφορά άμεσα είτε όχι.
3. Υποστήριξε τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.
Η ομοφυλοφιλία είναι σεξουαλικός προσανατολισμός, που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι το διαφορετικό, ως μια επιλογή. Ωστόσο δέχεται μεγάλο ρατσισμό, διακρίσεις, απαξίωση και καταπίεση. Ο καθένας από εμάς που πιστεύει στην ελευθερία έκφρασης και στα ίσα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους είναι θεμιτό να το εκφράζει και δημόσια. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε την έμπρακτη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, είτε την άμεση απάντηση σε ομοφοβικά περιστατικά στο δρόμο, στο σχολείο ή στο χώρο εργασίας.
4. Απενοχοποίησε τη σεξουαλικότητα σου.
Ο συντηρητισμός όσον αφορά τη σεξουαλικότητα δεν καταπιέζει μόνο τα ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα και τρανς άτομα. Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις γύρω από το σεξ επισκιάζουν την σεξουαλική ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις.
Το σεξ και ο έρωτας, οι σχέσεις και η συντροφικότητα, προκύπτουν με διαφορετικό τρόπο στον καθένα, έτσι αντιλαμβάνεται κανείς ότι προκύπτει ένα πολύχρωμο φάσμα ενδεχομένων, το οποίο ονομάζουμε επιθυμία.
Αντιλαμβανόμενοι αυτό, δεν έχουμε πλέον παρά να απολαύσουμε, να αγαπήσουμε και να ερωτευτούμε ελεύθερα και ανοιχτά ο ένας τον άλλον, η μία την άλλη, η μία τον άλλον κ.ο.κ.
Η ομοφοβία μπορεί και πρέπει να περάσει στο παρελθόν.
Καταγγείλτε ομοφοβικά περιστατικά στις αρμόδιες αρχές και την Αστυνομία.
Η ομοφοβία και εν γένει ο ρατσισμός δεν είναι άποψη ή ελευθερία έκφρασης, είναι έγκλημα σε βάρος ανθρώπων που τυχαία δεν είμαστε.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια