Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Διάταξη για τη μαζική παραγραφή αδικημάτων

Mε μαζική παραγραφή αδικημάτων ήσσονος σημασίας, που επισύρουν ποινές ώς ένα χρόνο φυλάκιση, επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπιστεί η υπερφόρτωση των ποινικών δικαστηρίων, που
παραμένουν κλειστά λόγω πανδημίας. Η παραγραφή αδικημάτων, ως λύση για την αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου των χωρίς δίκη υποθέσεων, επιλέγεται πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, τακτική η οποία έχει επικριθεί, αλλά κρίθηκε και πάλι αναγκαία, καθώς το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω κορωνοϊού, εκτόξευσε τις χωρίς δίκη υποθέσεις στα ύψη. Ετσι, με διάταξη την οποία κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας (είχε δημοσιευθεί στην «Καθημερινή» της Κυριακής) παύει η ποινική δίωξη για αδικήματα που επισύρουν ποινές ώς ένα χρόνο φυλάκιση, πλην ορισμένων εξαιρέσεων που αφορούν αδικήματα ιδιαίτερης ποινικής και κοινωνικής απαξίας. Για παράδειγμα, εξαιρούνται της παραγραφής αδικήματα που αφορούν τη διάδοση του κορωνοϊού, αδικήματα που σχετίζονται με απόδραση κρατουμένου, με διατάραξη πλειστηριασμών (επιθέσεις κατά συμβολαιογράφου), ψευδή καταγγελία στις Αρχές, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και πολλά άλλα. Η παραγραφή, που προβλέπεται με τη διάταξη η οποία κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή, αφορά αδικήματα που διαπράχθηκαν ώς το τέλος Απριλίου και επισύρουν ποινές εκτός από φυλάκιση ενός έτους, χρηματικές ποινές ή επιβολή ως ποινής της κοινωφελούς εργασίας. Με τη διάταξη που κατατέθηκε προβλέπεται ακόμα ότι αν μέσα σε δύο χρόνια υπάρξει περίπτωση υποτροπής, τότε η παραγραφή παύει να υπάρχει και οι ποινές εκτελούνται αθροιστικά.
Εν τω μεταξύ, η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου επελέγη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ως εισαγγελέας αρμόδια για θέματα της ΕΥΠ. Οι μετέχοντες στο ανώτατο όργανο της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης, που έχει αρμοδιότητα για τις τοποθετήσεις των δικαστών και των εισαγγελέων, ψήφισαν υπέρ της επιλογής της οριακά με έξι ψήφους υπέρ και πέντε κατά. Θα αναλάβει καθήκοντα στην ΕΥΠ μετά το τέλος της δίκης για το «Noor1», καθώς μετέχει στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.


Ιωάννα Μάνδρου


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια