Να μην χυθεί άλλο αίμα στη σκιά της βεντέτας

Πριν από περίπου τρία χρόνια η κοινωνία των Ανωγείων «πάγωσε» από τη φονική συμπλοκή στα Όρη με θύμα τον 23χρονο κτηνοτρόφο Μανόλη Στρατάκη, ο οποίος έπεσε νεκρός από το χέρι
συνομήλικου συγχωριανού του. Στα βοσκοτόπια της… οργής είχε γίνει πραγματικός πόλεμος ανάμεσα στα μέλη των δύο οικογενειών και ήταν ευτύχημα που δεν υπήρξαν και άλλοι νεκροί.
Τότε, οι Ανωγειανοί το είχαν πάρει βαριά που επέτρεψαν να τους… ξεφύγει η κατάσταση. Ο όποιος σασμός είχε επιτευχθεί στο παρελθόν (αυτή η μεγάλη κατάρα της Κρήτης) δεν είχε στέρεες βάσεις.
Πρόσωπα υψηλού κύρους και αποδοχής κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποτρέψουν τη βεντέτα και να συμφωνηθεί ένας κώδικας ανακωχής ανάμεσα στις δύο οικογένειες που φυσικά προϋπόθετε την άμεση απομάκρυνση των συγγενών του βασικού κατηγορουμένου.
Σήμερα,  τ’ Ανώγεια βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερο πένθος. Τοπικοί παράγοντες σχολίαζαν ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται στα χώματα τους διπλό φονικό μεταξύ χωριανών.
Υπάρχουν φόβοι μήπως η νέα αιματοχυσία που μετρά δύο νεκρούς στοιχειώσει την Ανωγειανή κοινωνία που κατάφερε να διαχειριστεί με ψυχραιμία την προ τριετίας ασύλληπτη τραγωδία. Δύο αγαπητά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα γείτονες-τα σπίτια τους απέχουν μόλις 15-20 μέτρα- ο  63χρονος μαντιναδολόγος Λευτέρης Καλομοίρης και ο 30χρονος Γιώργος Ξυλούρης, έχασαν τη  ζωή τους αναίτια και άδικα στη μέση του δρόμου, στο Περαχώρι.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στ’ Ανώγεια για να μην συνεχιστεί το κακό
Οι εκδοχές  γύρω από  τις συνθήκες υπό τις οποίες συντελέστηκε το μακελειό είναι διάφορες και έως ένα βαθμό έχουν να κάνουν με τις θέσεις και ισχυρισμούς της κάθε εμπλεκόμενης οικογένειας. Υπάρχουν, όμως, κάποια αδιαμφισβήτητα δεδομένα: ο γιος του αδικοχαμένου Λευτέρη Καλομοίρη άδειασε ένα 9αρι πιστόλι πάνω στον Γ.  Ξυλούρη όταν αντίκρισε τον πατέρα του να κείτεται νεκρός στο έδαφος με μία σφαίρα στο στέρνο.
Τις πρώτες ώρες, η διπλή τραγωδία επιχειρήθηκε να εμφανιστεί  από κάποιους ως «αλληλοεξόντωση» των δύο νεκρών με αφορμή τη διαμάχη για περιουσιακές διαφορές.
Στην πορεία όμως αποκαλύφθηκε ο κομβικός ρόλος του 29χρονου γιου του γνωστού μαντιναδολόγου. Από τα δικά του πυρά φέρεται να τραυματίστηκε, ευτυχώς εκτός κινδύνου, και ένας 30χρονος συγχωριανός τους που ουδεμία σχέση είχε με το περιστατικό.