Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ελλάδα, μια χώρα γεμάτη με «μικρούς» ήρωες


Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελλάδα, καταξιώνεται από τον Διεθνή Τύπο, καθόσον αποτελεί μία από τις Χώρες – παραδείγματα, όπου η άμεση και αποφασιστική λήψη μέτρων,  βοήθησε στο
να μετριαστούν οι συνέπειες της πανδημίας. Τον πρωτεύοντα ρόλο είχαν οι ηγέτες των Κρατών αυτών, οι οποίοι και κέρδισαν το σεβασμό των λαών τους για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρις ώρας.
Στο Ελληνικό γίγνεσθαι, καταγράφοντας άλλοτε πολλές και άλλοτε λιγότερες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ο ιατρικός κλάδος, αδιαμφισβήτητα αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος σε αυτόν τον πρωτοφανή «πόλεμο» που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς των ασθενών με covid-19, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, γεννήθηκαν πολλές, άγνωστες στο ευρύ κοινό, ιστορίες ηρώων γιατρών – νοσηλευτών, οι οποίοι «πάλεψαν με τον αόρατο εχθρό» και τον κέρδισαν. Υπήρξαν όμως και κάποιοι άλλοι κλάδοι επαγγελμάτων, οι οποίοι πρόσφεραν τα μέγιστα σε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια των Ελλήνων.
Ένας από αυτούς είναι ο κλάδος των Σωμάτων Ασφαλείας και ειδικότερα αυτός της Ελληνικής Αστυνομίας. Αδιαμφισβήτητα, καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των χαμηλών δεικτών και αλγορίθμων εξάπλωσης – διάδοσης του covid-19, διαδραμάτισε η προληπτική και ουσιαστική παρουσία των Ελλήνων Αστυνομικών. Ήταν αυτοί, οι οποίοι επιτηρούσαν καθολικά τα μέτρα της Κυβέρνησης, για όσους πολίτες δεν επέδειξαν ατομική ευθύνη έναντι της υπόλοιπης κοινωνίας, την ίδια στιγμή που οι γιατροί – νοσηλευτές μας πάλευαν στις ΜΕΘ.
Σε αυτήν την πανδημία του νέου κορωνοϊού, η οποία αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την ανθρωπότητα, δεν θα μπορούσε η δημοσιογραφία να μείνει αμέτοχη και να μην σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οφείλουμε να μεταφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο, πραγματικές και καλά διασταυρωμένες ειδήσεις, ώστε να υπάρξει σωστή ενημέρωση χωρίς ίχνη πανικού. Υποχρέωσή μας όμως είναι επίσης, να αναδείξουμε και όλες εκείνες τις καλές πρακτικές, ουσιώδεις και απαραίτητες για να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία στο εγγύς μέλλον μιας και ο ακήρυχτος πόλεμος του covid-19, όπως μας ενημερώνουν οι έγκριτοι ειδικοί «δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά μαραθώνιος».
Παρατηρώντας λοιπόν τους χάρτες-ρυθμούς εξάπλωσης του covid-19 στην Χώρα μας, τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, αλλά και ποσοτικά – ποιοτικά δεδομένα, ανακαλύψαμε μια περίπτωση η οποία χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς. Ο λόγος για την περιοχή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. 
Η περιοχή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αριθμεί περίπου 30.000 κατοίκους, ενώ η γεωγραφική έκταση αγγίζει τα 572,22 τ.χλμ, περίπου το 10% και 18% αντίστοιχα του νομού Αχαΐας. Η ιδιαιτερότητα όμως του Δήμου έγκειται στο γεγονός ότι, περιλαμβάνει μεγάλες σε αριθμό, ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες Ρομά και αλλοδαπών εργατών γης, οι οποίες κατά κύριο λόγο, δεν ζούν σε φυσιολογικές συνθήκες υγιεινής. 
Σε αντίθεση, με την υπόλοιπη Ελλάδα, οι πληθυσμιακές αυτές ομάδες δεν ζούν σε περιοχές εκτός του πολεοδομικού ιστού αλλά μέσα σε αυτόν, δυσχεραίνοντας την αυξημένη επιτήρηση, τόσο σε επίπεδο αστυνόμευσης όσο και σε περίπτωση εκδήλωσης κρουσμάτων. Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι, ένα κομμάτι της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των Ρομά, ζει στο μητροπολιτικό κέντρο του Δήμου, στην πόλη της Κάτω Αχαΐας, με έντονη επαγγελματική δραστηριότητα όχι μόνο στον Ελλαδικό Χώρο αλλά και με σημαντικές εμπορικές συναλλαγές με Ιταλία και Κίνα. Είναι ευρέως γνωστό ότι, οι έμποροι Ρομά της Κάτω Αχαΐας τροφοδοτούν μεγάλο μέρος της ελληνικής αγοράς με προϊόντα, το αρνητικό όμως είναι ότι ζεί μεγάλος αριθμός ατόμων, σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα με πυκνή και άναρχη δόμηση.
Σε αυτά τα δεδομένα, έρχεται να προστεθεί και ο αυξημένος αριθμός αλλοδαπών εργατών γης (από πληροφορίες των ίδιων των παραγωγών, ξεπερνούν τις 2.500 την περίοδο της άνοιξης), μιας και είναι εποχή παραγωγής αγροτικών προϊόντων (φράουλες, πατάτες, κ.τ.λ.) τα οποία διανέμονται όχι μόνο στην Ελληνική επικράτεια, αλλά και σε αγορές του εξωτερικού. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει και το Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «Αγίου Στεφάνου» (το μοναδικό στην Δυτική Ελλάδα), ενώ ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, είναι η γενέτειρα μεγάλου αριθμού Πατρινών (οι οποίοι διατηρούν στενές επαφές με τον τόπο καταγωγής τους).
Λόγω αυτού του «εκρηκτικού μείγματος», δεν ήταν λίγες οι φορές που εξ αρχής, αρκετοί αξιωματούχοι σε διάφορους συναρμόδιους Φορείς, τόσο σε επίπεδο Νομού όσο και Περιφέρειας, δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους ψελλίζοντας αρκετές φορές «Εάν η Αχαγιά "πέσει", τι θα γίνει……. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, εάν ξεφύγει η κατάσταση στην Δυτική Αχαΐα…» και αυτό έχοντας υπόψη το γεγονός ότι, το ΠΓΝΠ Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών  (Νοσοκομείο αναφοράς για την Δυτική Ελλάδα) διαθέτει μικρό αριθμό κλινών ΜΕΘ, όταν ολόκληρη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αριθμεί περισσότερους από  650.000 κατοίκους.
Την κρισιμότητα της κατάστασης, χαρακτήρισε επίσης το γεγονός  ότι, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας ήταν από τους πρώτους Δήμους της Χώρας, μαζί με αυτούς του όμορου Νομού Ηλείας ο οποίος επλήγη από τον covid-19. Το προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, στα τέλη Φεβρουαρίου 2019, επιφύλασσε μια άσχημη εξέλιξη, στην εξάπλωση του ιού στην ευρύτερη περιοχή.
Το ρεπορτάζ, απαιτούσε να πραγματοποιηθεί ένα δύσκολο και κουραστικό οδοιπορικό στην περιοχή αυτή, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία και να συλλεχθούν πληροφορίες από την «πηγή».
Μιλήσαμε με κατοίκους, με επιχειρηματίες, με ανθρώπους των ευπαθών ομάδων, με Φορείς ενώ παράλληλα, ζητήσαμε και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. 
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, παρατηρήσαμε την έντονη και καθολική παρουσία του προσωπικού του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαΐας, από το κέντρο της πόλεως, τις περιοχές όπου διαβιούν ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, μέχρι και στα πιο απομακρυσμένα χωριά του Δήμου. 
Από αρχής έναρξης των πρώτων περιοριστικών μέτρων εξάπλωσης του covid-19 (23-03-2020), μέχρι και την λήξη τους (03-05-2020), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το Αστυνομικό Τμήμα της Δυτικής Αχαΐας διενήργησε περισσότερους των 8.000 ελέγχων, τόσο στους μόνιμους κατοίκους, όσο και σε πολίτες οι οποίοι διήλθαν ή επισκέφτηκαν τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Οι δε παραβάσεις οι οποίες βεβαιώθηκαν συγκεντρωτικά και συγκριτικά με τον υπόλοιπο νομό, από μια και μόνο Υπηρεσία (508), ξεπερνούν το 27% του συνόλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας και το 12% ολόκληρης της Περιφέρειας.
Και πιο συγκεκριμένα τα πλήρη στατιστικά στοιχεία, που αφορούν αριθμό παραβάσεων αναφορικά με τα μέτρα /απαγορεύσεις για την αποφυγή διάδοσης του νέου Κορωναϊού στη Δυτική Ελλάδα, με ειδικότερη γεωγραφική ανάλυση για Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας. Διευκρινίζεται ότι τα στατιστικά στοιχεία αφορούν την δραστηριότητα των αστυνομικών Υπηρεσιών στη Δυτική Ελλάδα, κατά το χρονικό διάστημα από την 23/03/2020 έως και την 06:00 ώρα της 04/05/2020.
Στατιστικά Στοιχεία Δυτικής Ελλάδας
Πίνακας 1 : Ανάλυση παραβάσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα
 
Πίνακας 2: Κατηγοριοποίηση παραβάσεων πεζοί – οδηγοί – συνεπιβάτες Δυτικής Ελλάδας
 
Στατιστικά Στοιχεία Αχαΐας 
Πίνακας 3: Κατηγοριοποίηση παραβάσεων πεζοί – οδηγοί - συνεπιβάτες Αχαΐα
 
Πίνακας 4: Κατηγοριοποίηση παραβάσεων πεζοί – οδηγοί - συνεπιβάτες Δυτική Αχαΐα
«….Όσο υπάρχουν άνθρωποι…»
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, που μας κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ο κοινωνικός αντίκτυπος και το έντονο ανθρώπινο στοιχείο της συμπεριφοράς των αστυνομικών, σε αυτή την δύσκολη για την Χώρα μας συγκυρία. Από συνεντεύξεις – δηλώσεις κατοίκων και ανθρώπων που διαβιούν στην περιοχή, κρατήσαμε τις πιο ενδεικτικές, που παρουσιάζουν το ουσιαστικό έργο που επιτελέστηκε:
«….Δεν είχα κινητό ούτε χρήματα να αγοράσω ένα, αλλά ένας αστυνομικός από την Αχαγιά μας χάρισε ένα για να στέλνω μηνύματα στον Χαρδαλιά ….» ήταν οι δηλώσεις ενός κατοίκου Ρομά στα Σαγέικα Αχαΐας, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα, από τα ορεινά χωριά του Δήμου όταν ρωτήθηκε για τα μέτρα της Κυβέρνησης συν των άλλων μας είπε «….Εγώ δεν ξέρω παιδί μου γράμματα, αλλά περνούσαν οι Αστυνομικοί και έφτιαχναν αυτοί τα χαρτιά για να κατέβουμε στην πόλη να ψωνίσουμε… μας φρόντιζαν σαν να ήμασταν γονείς τους». Την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας αρκετοί κάτοικοι Ρομά, στο κέντρο της πόλης, μας δήλωσαν «…πέρασε ο Διοικητής από όλα τα σπίτια και μας είπε τι να πρέπει να κάνουμε το Πάσχα και του Αι Γιωργιού.. τόσα που ακούγαμε στην τηλεόραση δεν ξέραμε τι έπρεπε να κάνουμε…»
«.. μόνος σου πας γρήγορα, μαζί πας μακριά..»
Η γνωστή φράση στο κόσμο της ηγεσίας, φαίνεται ότι έλαβε σάρκα και οστά σε αυτό το περιφερειακό Αστυνομικό Τμήμα μιας και άλλα ειδησεογραφικά ρεπορτάζ επεσήμαναν την πολύωρη αυτοπρόσωπη παρουσία τόσο του Διοικητή του Τμήματος όσο και των λοιπών Αξιωματικών του, στους καθημερινούς ελέγχους - ενημέρωση που διενεργούσε το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος.
«… Ο στόχος είναι ένας, όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα στα νοσοκομεία αναφοράς, για να μπορούν να προσφέρουν οι γιατροί ότι το καλύτερο στον κάθε ασθενή…»
Ο στόχος λοιπόν των υπευθύνων της Κυβέρνησης και του ειδικού λοιμωξιολόγου κ. Σωτήρη Τσιόρδα, σε αυτή τη φάση εμφάνισης του νέου ιού στην Χώρα μας φαίνεται πως επετεύχθη, αφού οι καθημερινοί και συνεχείς έλεγχοι - ενημερώσεις των αστυνομικών ήταν πρωτοφανείς, για τα αστυνομικά δεδομένα και την δυναμική του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος.
Οι υπερπροσπάθειες όλων των ανθρώπων και Φορέων - Υπηρεσιών συνεχίζονται, καθόσον κερδήθηκε μια «μάχη», ενώ ο «πόλεμος» κατά του  covid-19 συνεχίζεται. Ευχόμαστε όλοι μας να βγούμε νικητές και σίγουρα γι’ αυτό «ευθύνονται» όλοι οι «μικροί ήρωες»  της καθημερινότητας, σε κάθε επάγγελμα και από κάθε μετερίζι.
Ελένη Παρασκευοπούλου


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια