Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στάθης Ανθόπουλος: Το σπουδαιότερο όπλο στην πυρόσβεση είναι η πρόληψη

Δημοσιεύουμε ανάρτηση του Στάθη Ανθόπουλου, αποστράτου του ΠΣ και εθελοντή πια στην πυρόσβεση: Ως άνθρωπος που πολεμάω την φωτιά 30 χρόνια , μπορώ να σας πω με σιγουρία ότι το
σπουδαιότερο όπλο είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ.
Πλέον θα έχουμε την δυνατότητα από τις 18 του μηνός να μεταβούμε εκτός της πόλης της κύριας κατοικίας μας. Δηλαδή να πάμε στο αγαπημένο μας χωριό , στο ςξοχικό μας ή ακόμα σε ένα οικόπεδο που το καλοκαίρι για μας είναι σημείο για τις διακοπές μας.
Σωστό θα είναι η πολιτεία να μην προσπαθεί να μας ενεργοποιήσει μέσα από τιμωρητική συμπεριφορά και χρηματικά πρόστιμα , αλλά με ουσιαστική ενημέρωση και καλές πρακτικές , στο τι πρέπει να κάνουμε και γιατί.
Θα ήθελα να μιλήσουμε λιγάκι στην περίπτωση που το σπίτι μας ή το εξοχικό μας βρίσκετε μέσα ή κοντά σε δάσος ,γενικα σε περιοχή που μπορει για το καλοκαίρι να πρέπει να το προετοιμάσουμε για το ενδεχόμενο μιας φωτιάς.
Νομίζω ότι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι να καθαρίσουμε το οικοπεδό μας , έτσι να δημιουργήσουμε μία αντιπυρική ζώνη , καθαρίζοντας ακόμα και σε απόσταση 10 μέτρων γύρω γύρω , από τα ξερά χόρτα , τα φύλλα , τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά , γενικά ότι κατά την γνώμη σας μπορεί να πάρει εύκολα φωτιά.
Είναι καλό να φροντίσουμε τα δέντρα που είναι στην αυλή μας , να τα έχουμε κλαδεύσει μέχρι το ύψος των 3 (τριών ) μέτρων , βέβαια ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση τους. Βέβαια να απομακρύνετε τα ξερά χόρτα , δέντρα και θάμνους πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους και όχι να τα κάψετε.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Μην αφήνεται τα κλαδιά από τα δέντρα να ακουμπούν στους τοίχους , την στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα και αφήστε τουλάχιστον 5 (πέντε ) μέτρα απόσταση μεταξύ τους, γιατί όσο μεγαλώνουν τα κλαδιά θα έρχονται προς το σπίτι.
Αραιώστε την δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 (τρία) μέτρα από τα κλαδιά ενός άλλου. Να υπάρχει χώρος ανάμμεσα στα δέντρα
Για μεγαλύτερη ασφάλεια του σπιτιού θα ήταν καλό να μην βάζουμε θαμνώδη βλάστηση σε επαφή με το κτίσμα.
Ξέρετε θα ήθελα να αποφευγετε να τοποθετείτε πλαστικές υδροροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού , είναι πολύ ευαίσθητες και εύφλεκτες. Όπως ακόμα ισχύει για τα παραθυρόφυλλα , της μπακλονόπορτες και παράθυρα, αν είναι πλαστικά είναι κίνδυνος – θάνατος.
Θέλω ακόμα να φροντίσετε τα καλύμματα της καμινάδας και τους αεραγωγούς του σπιτιού . Είναι απο τα πιο επικύνδινα υλικά που μπορούν από εκεί να διεισδύσουν μέσα στο σπίτι οι σπίθες.
Σας ξανα λέω ότι οι αεραγωγοί και οι καμινάδες πρέπει να προστατευονται από εύφλεκτα υλικά , αλλιώς η φωτιά μπορεί να μπει από εκει.
Δεν χρειάζεται να πω , νομίζω ότι όλοι το ξέρουμε ότι ευφλεκτα υλικά κοντά στο σπίτι ή μέσα στο σπίτι για κανένα λόγο δεν πρέπει να βρίσκονται. Βάλτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμάνους χώρους, είναι λογικό ότι τα χρειαζόμαστε.
Αποφύγετε να φτιάγνεται ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι
Οι κατάλληλοι πυροσβεστήρες πρέπει να είναι σε θέση που φαίνονται , ξέροντας ότι είναι έτοιμοι για χρήση. Εσείς ξέρετε ποιο θα είναι το σωστό σημείο να τοποθετηθούν.
Οι σωλήνες ποτίσματος μας πρέπει να είναι ανάλογα σε μήκος όσο με την περιοχή που θέλετε να προστατευσετε . Είναι ένα εργαλείο που μπορει να σας φανεί αφάνταστα χρήσιμο την ώρα που θα το χρειαστείτε.
Μία δεξαμενή νερού , μία απλή αντλία που θα μπορεί να λειτουργεί χωρίς ρεύμα και ένας σωλήνας νερού , είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε εσάς , στο σπίτι σας και στους ανθρώπους που αγαπάτε.
Είναι καλύτερα να προετοιμαστείς για την ασφάλεια σου και ας μην έρθει η φωτιά , παρά να είχες την ευκαιρία να το κάνεις και όταν γίνει το κακό να είσαι απροετοίμαστος.
Σταθης Ανθοπουλος
Ενεργός πολίτης
Ειδικευμένος Εθελοντής
Ειδικος Σύμβουλος ΙΔΑΦΚ
Απόστρατος Πυρ/κου Σώματος





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια