Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συμφωνία Παναγιωτόπουλου – Ακάρ για αναβολή ασκήσεων στο Αιγαίο


Η πανδημία του κορονοϊού έβαλε φρένο στις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο.
Όπως αναφέρει στο OnAlert ανώτατη πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι ηγεσίες των
υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας συμφώνησαν την αναστολή των προγραμματισμένων αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, που ισχύουν διεθνώς για όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες ευρείας κλίμακας.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναβλήθηκε η άσκηση “ΚΑΤΑΙΓΙΣ” που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ συζητήθηκε γενικότερα το ζήτημα της έντασης που προκαλεί ανάμεσα στις δύο πλευρές η έντονη στρατιωτική δραστηριότητα η οποία λαμβάνει χώρα καθημερινά με τις υπερπτήσεις τουρκικών οπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών σχεδόν σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι αυτή η συμφωνία, η οποία αφορά κυρίως τη στάση της Άγκυρας που προκαλεί με υπερπτήσεις και παρενοχλήσεις ελληνικών εναερίων μέσων αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, θα μπορούσε να ισχύει και μετά το πέρας των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Μετά την επικοινωνία Παναγιωτόπουλου – Ακάρ και μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί υπερπτήσεις παρά μόνο παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πάντως, η στάση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατά την αυριανή επίσκεψη του υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή σε μονάδες νησιών του Αιγαίου. Ο υφυπουργός Άμυνας θα πετάξει από νησί σε νησί με στρατιωτικό εναέριο μέσο.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια