Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τσιάρας: «Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα θα παρέμβει αν χρειαστεί για διατάξεις που προσβάλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα»


Βαθιές τομές στο δικαστικό σύστημα, οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της δικαιοσύνης, προαναγγέλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, αναφέροντας παράλληλα πως η ήδη συσταθείσα  διαρκής νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί τόσο την εφαρμογή του υφιστάμενου Κώδικα όσο και τις επιστημονικές εξελίξεις στο Ποινικό Δίκαιο, μπορεί εφόσον χρειαστεί, να αλλάξει διατάξεις που αντιβαίνουν και παραβιάζουν τη διεθνή νομολογία και προσβάλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
 

Στη συνέντευξή του στο thessalikos.gr, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ακόμα πως «από την ερχόμενη εβδομάδα οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους και να παραλαμβάνουν από τα ΚΕΠ 10 πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία της χώρας».

 
Αναφέρει ακόμα πως «η αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού είναι το κλειδί της επιτυχίας, που θα ξεκλειδώσει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς» και προσθέτει ότι  «τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά, καθώς η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε την πρώτη μάχη με την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι τον Ιούλιο».

 

Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην Αντζελα Πεΐτση για το thessalikos.gr

 
 
Υπουργέ, η πανδημία του κορωνοϊού -ως γνωστόν- δημιούργησε πολλά προβλήματα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών. Παρόλα αυτά, η κυβέρνησή σας, με τα έγκαιρα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπισή της, έκαναν την Ελλάδα μία χώρα «υπόδειγμα» σε παγκόσμιο επίπεδο.  Η «νέα και πραγματική» εικόνα της χώρας μας, μπορεί να αποτελέσει νέο «ισχυρό» διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στους Θεσμούς ώστε να διεκδικήσει και να επιτύχει ακόμα περισσότερα προς όφελος της Ελλάδας;

 

Η πρόσφατη πανδημία απέδειξε πως ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να ανακτήσουμε στο μέλλον τη θέση που μας αναλογεί στον κόσμο. Αρκεί να υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο και μια ικανή ηγεσία να οδηγήσει την χώρα μπροστά. Είναι ευτυχής συγκυρία ότι σε αυτή την αναπάντεχη υγειονομική κρίση, το τιμόνι της χώρας κρατούσε μια στιβαρή ηγεσία που κατάφερε να διαχειριστεί τη πανδημία με ψυχραιμία και ρεαλισμό. Μια ηγεσία που δεν αυτοσχεδιάζει αλλά επενδύει στην επιστήμη και βασίζεται στα πραγματικά της δεδομένα.

 

Με την επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κρίσης, η Ελλάδα έχει πετύχει αυτό που λέμε διεθνώς ως rebranding. Kαι από παρίας της Ευρώπης αντιμετωπίζεται πλέον από τους διεθνείς εταίρους μας  ως χώρα πρότυπο. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να διεκδικήσουμε μεγαλύτερο κομμάτι από τη διεθνή τουριστική δαπάνη, που αποτελεί μοχλό για την οικονομική μας ανάκαμψη και να βελτιώσουμε την διεθνή αξιοπιστία, που αποτυπώνεται σε ευνοϊκότερους όρους δανεισμού, σε καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες και τελικά σε περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες πολίτες.

 

Αυτή η αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού είναι το κλειδί της επιτυχίας, που θα ξεκλειδώσει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά, καθώς η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε την πρώτη μάχη με την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι τον Ιούλιο. Αισιοδοξούμε πως το επόμενο διάστημα θα δημιουργούμε ακόμα περισσότερες καλές ειδήσεις. Θετικές ειδήσεις για τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους μικρούς επιχειρηματίες, τον αγροτικό κόσμο που αγωνιά για την επόμενη μέρα.

 

Την ίδια στιγμή, όπως φάνηκε, κινηθήκατε ταχύτητα σε όλα τα επίπεδα και δημιουργήσατε το νέο ψηφιακό κράτος, μία απαίτηση πολλών χρόνων. Ως προς το κομμάτι του δικού σας χαρτοφυλακίου, τι θα πρέπει να γνωρίζουν πλέον οι πολίτες;

 

Εν μέσω πανδημίας, καταβάλαμε μια τιτάνια προσπάθεια. Και αντί να κάνουμε μικρά βήματα για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, κάναμε ουσιαστικά τεράστια άλματα, που απλοποιούν τις σχέσεις του πολίτη με το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης. Ήδη από τον περασμένο μήνα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά πιστοποιητικά που εκδίδουν οι δικαστικές αρχές από τα δικαστήρια που είναι ενταγμένα στο πληροφοριακό σύστημα ΟΣΔΔΥ-ΠΠ, δηλαδή από τις μεγάλες πόλεις, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ελλάδα όμως δεν είναι μόνο η Αθήνα. Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά δρομολογήσαμε την ένταξη των πιστοποιητικών που εκδίδουν οι δικαστικές αρχές στο σύστημα παραλαβής από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Έτσι, από την ερχόμενη εβδομάδα οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους και να παραλαμβάνουν από τα ΚΕΠ 10 πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία της χώρας.

 

 

 

Ο ποινικός κώδικας πόσο έχει αυστηροποιηθεί σε σχέση με τα όσα ίσχυαν και εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για ποιες περιπτώσεις;

 

Είναι γνωστό πως η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συστήσαμε αμέσως μόλις αναλάβαμε την ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης έκανε μια μεγάλη προσπάθεια για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώθηκε σε ένα άρτιο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.  Στις διατάξεις των νέων Κωδίκων καταφέραμε να αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο των ποινών ώστε να εναρμονιστεί με το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Μεταξύ αυτών, σας θυμίζω την αύξηση των ποινών για τον βιασμό και την παιδεραστία. Παράλληλα, τροποποιήσαμε τις προϋποθέσεις για την υφ’ όρον αποφυλάκιση εγκληματιών, αυξάνοντας τον χρόνο πραγματικής έκτισης ποινής στις φυλακές, δυσχεραίνοντας τους όρους αποφυλάκισης για ειδεχθείς εγκληματίες, ενώ παράλληλα επαναφέραμε τον κακουργηματικό χαρακτήρα για το αδίκημα της ρίψης μολότοφ και της ενεργητικής δωροδοκίας, που είχαν υποβιβαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σε απλά πλημμελήματα.

 

Από κει και πέρα, έχουμε συστήσει ήδη μια διαρκή νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί τόσο την εφαρμογή του υφιστάμενου Κώδικα όσο και τις επιστημονικές εξελίξεις στο Ποινικό Δίκαιο, ώστε να τροποποιήσουμε, εφόσον χρειαστεί, με ορθολογικό τρόπο τις διατάξεις που αντιβαίνουν και παραβιάζουν τη διεθνή νομολογία και προσβάλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

 

Ποια είναι τα επόμενα-άμεσα σχέδια που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης τόσο για τον εκσυγχρονισμό των δικαστηρίων όσο και για την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων σε όλες τις βαθμίδες;

 

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουμε βάλει ένα μεγάλο στοίχημα. Να αλλάξουμε νοοτροπίες δεκαετιών. Να αλλάξουμε την παρωχημένη νομική κουλτούρα που κρατά τις επιδόσεις στους χρόνους της απονομής της δικαιοσύνης καθηλωμένες. Και επιτέλους, να μετατρέψουμε την ελληνική δικαιοσύνη από ανασχετικό παράγοντα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής σε θεσμό που διευκολύνει τις σχέσεις των πολιτών μεταξύ τους αλλά και με το κράτος και ο οποίος καταφέρνει να προσελκύει νέες επενδύσεις για την εθνική οικονομία.

 

Σε αυτή τη στρατηγική μας αξιοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δικαιοσύνης. Παράλληλα, εισάγουμε εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, η ποινική μεσολάβηση και η διαιτησία.

 

Τις επόμενες μέρες κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα, εισάγοντας ένα νέο νομοσχέδιο για τη δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα επιταχύνει την εκδίκαση υποθέσεων που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Ταυτόχρονα, στο ίδιο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνονται διατάξεις για τη δυνατότητα σύστασης ειδικών τμημάτων για την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων με επενδυτικό χαρακτήρα.

 

Πρόκειται για βαθιές τομές στο δικαστικό σύστημα, οι οποίες φιλοδοξούμε ότι σε σύντομο χρόνο θα μπορέσουν να αλλάξουν πραγματικά την εικόνα της δικαιοσύνης στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.

 

 

 

Για τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των θεσσαλικών προϊόντων

 

 

 

Κύριε υπουργέ, μόλις πριν λίγες ημέρες, εγκρίθηκε από τη Βουλή με 175 «ΝΑΙ» η πρόταση των βουλευτών της ΝΔ που στήριξε και το ΚΙΝΑΛ, για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προκειμένου να ερευνηθεί ενδεχόμενη τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων στην υπόθεση της NOVARTIS, καθώς η ΝΔ έκρινε πως προέκυψαν «τέτοιες» ενδείξεις από τις καταθέσεις των μαρτύρων στην Προανακριτική Επιτροπή. Σας ρωτώ ευθέως αν πιστεύετε πως η διερεύνηση του κατηγορητηρίου θα οδηγήσει σε εμπλοκή της «υπόθεσης» και του κ. Τσίπρα;

 

Θα σας επαναλάβω το αυτονόητο. Η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στις υποθέσεις της Δικαιοσύνης τις οποίες για τα πολιτικά πρόσωπα, εκ του Συντάγματος αναλαμβάνει η Βουλή. Η προανακριτική επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της και ως εισαγγελικό όργανο θα διερευνήσει ως οφείλει πλήρως την υπόθεση.

 

Ως Βουλευτής Καρδίτσας ποιες είναι οι ενέργειες που έχετε σχεδιάσει να υλοποιήστε για την στήριξη και ανάπτυξη του νομού, την εξωστρέφεια του καθώς και την οικονομική του ευρωστία;

 

Όπως γνωρίζετε ο νομός Καρδίτσας είναι μια κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια. Για τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των θεσσαλικών προϊόντων. Παράλληλα, όμως είμαστε σε επαφή με όλους τους συναδέλφους μου για την ολοκλήρωση έργων υποδομής που θα ανοίξουν νέους δρόμους για τα προϊόντα μας, για την υλοποίηση επενδύσεων στον αγροτουρισμό και τον εποχιακό τουρισμό, για την αξιοποίηση των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, για την καθημερινότητα των πολιτών, για τις υπηρεσίες υγείας, τις εκπαιδευτικές δομές, τους δήμους και τα χωριά μας. Να είστε σίγουροι, πως από τις συντονισμένες δράσεις μας σε διάφορα επίπεδα, έχουμε την ευκαιρία ως περιφέρεια να βγούμε πολλαπλά κερδισμένοι την περίοδο αυτής της διακυβέρνησης.
 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια