Λιμενικοί Ανατολικής Κρήτης: Τα συν και τα πλην του νέου ΠΔ

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση τής Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης: Με αίσθημα ευθύνης η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Ανατολικής Κρήτης αναγνωρίζει  τις θετικές
πράγματι διατάξεις  που περιλαμβάνει για το προσωπικό ο ν.4076/2020. Ταυτόχρονα όμως οφείλει να διατυπώσει ξεκάθαρα την αντίθεση της  σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των μεταθέσεων.
Αν τελικά ισχύσουν τα όσα προβλέπονται για τις μεταθέσεις, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές καθώς θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ανισοκατανομής, λιμενικές υπηρεσίες θα απογυμνωθούν ενώ θα δημιουργηθούν προβλήματα κοινωνικής φύσεως σε συναδέλφους που θα κληθούν να μετακινηθούν εν μία νυκτί χωρίς να ληφθούν υπόψη ειδικά οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά κριτήρια . Χρειάζεται σωστή προσέγγιση για το καλό του προσωπικού του ΛΣ στο Π.Δ που καλούμαστε να κάνουμε προτάσεις  και ίσως είναι και η τελευταία μας ευκαιρία σώζοντας ότι μπορούμε.
Η αύξηση της οργανικής δύναμης κατά 1500 θέσεις είναι σημαντική εξέλιξη και η διαχείριση της πρέπει να είναι ορθολογική και δίκαιη για να πιάσει τόπο. Κάτι που δυστυχώς δεν βλέπουμε.  Δεν είναι δυνατόν οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις, 900 στον αριθμό, να αφορούν αποκλειστικά το Ανατολικό Αιγαίο. Μία τέτοια ανισοκατανομή θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση άλλων περιφερειακών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και της Κρήτης, που θα κληθούν να δώσουν δικές τους δυνάμεις για την στελέχωση των υπηρεσιών του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίες  θα εμφανίζονται υποστελεχωμένες κατά το ήμισυ. Αντίθετα οι λιμενικές υπηρεσίες της Κρήτης θα εμφανίζονται στελεχωμένες έως και 100% και άρα πρόσφορες για την …αφαίμαξη δυνάμεων προς ενίσχυση του Ανατολικού Αιγαίου.
Αταλάντευτη θέση μας είναι να γίνει άμεσα ανακατανομή των οργανικών θέσεων του Λ.Σ. βάσει στατιστικών στοιχείων και εργασιακής δραστηριότητας προτού βρεθούμε προ …εκπλήξεων.
Είναι σημαντικό   να μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία που μας δίνεται για την κατάρτιση ενός  δίκαιου και λειτουργικού ΠΔ μεταθέσεων για όλους τους συναδέλφους.
Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις μας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να προχωρήσουμε μπροστά και να εξαλειφθούν «παθογένειες» δεκαετιών. Επιτέλους, ας κάνουμε ένα ΠΔ μεταθέσεων στα πρότυπα της ΕΛΑΣ που αριθμεί 45.000 προσωπικό και το σύστημα μεταθέσεων είναι αξιοκρατικό και λειτουργικό. Εμείς, με 7.500 προσωπικό, ακόμα, τόσα χρόνια  παλεύουμε, να διευθετήσουμε τα στοιχειώδη.
Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε  για τα πληρώματα των  πλωτών , τα οποία για μία ακόμα φορά δεν υπάρχει από την Πολιτεία πρόβλεψη αντάξια της αναγνώρισης του έργου τους, είτε με θεσμικά είτε με οικονομικά μέτρα, έτσι ώστε να υπάρξει κίνητρο για τα στελέχη να υπηρετήσουν σ ‘αυτά.

Για το  Δ.Σ.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


         ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                                          ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ