Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μαξίμου: Βήμα-βήμα η δύσκολη διαδικασία της σταδιακής άρσης της καραντίνας

Αποφασισμένος να προχωρήσει βήμα – βήμα την δύσκολη διαδικασία της σταδιακής άρσης της καραντίνας φέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος σε καμία
περίπτωση να ρισκάρει ριψοκίνδυνες κινήσεις, που εγκυμονούν τον κίνδυνο ενός οδυνηρού σε κάθε περίπτωση πισωγυρίσματος. Κυβερνητικά στελέχη, που μετέχουν στις καθημερινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να βαδίζει βάσει του σχεδιασμού και του επακόλουθου χρονοδιαγράμματος, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Και αυτό γιατί αφενός τα μηνύματα, που φθάνουν στην έδρα της κυβέρνησης από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων είναι ενθαρρυντικά, καθώς τα τεστ, που διενεργούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνουν την καθοδική καμπύλη του κορονοϊού, αφετέρου τα φαινόμενα απειθαρχίας, τύπου Αγίας Παρασκευής χαρακτηρίζονται μεμονωμένα, αλλά και ευθέως υποκινούμενα από ακροαριστερές εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις. Επί των τελευταίων στην κυβέρνηση διευκρινίζουν πως αποφάσεις, όπως ο χρονικός περιορισμός στην πρόσβαση στην Πλατεία Αγίου Ιωάννου από τις 21:00 έως τις 06:00, αλλά και το σφράγισμα της «Δεξαμενής» στο Κολωνάκι εναπόκεινται στην διακριτική ευχέρεια των κατά τόπους Δημοτικών αρχών με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, τον εντοπισμό πιθανών εστιών υπερμετάδοσης του ιού θα ακολουθούν περιοριστικά μέτρα, τοπικού χαρακτήρα, όπου και όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν πως η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να απευθύνει ισχυρές συστάσεις, ώστε ακόμη και αυτή η ισχνή μειοψηφία, που ανθίσταται, να πειθαρχήσει τελικώς με τις οδηγίες των ειδικών. Ωστόσο και για την ώρα, τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται η ανάγκη ή η πρόθεση στο κυβερνητικό επιτελείο να ανακληθούν μέτρα ή συγκεκριμένες φάσεις του σχεδίου σταδιακής άρσης της καραντίνας.
Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για την απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομών – Τι θα γίνει με τα Νησιά
Κομβικής σημασίας για τον συνολικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το χρονικό διάστημα από τις 11 έως τις 18 Μαΐου. Από την επόμενη Δευτέρα προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσει το μεγαλύτερο μέρος του λιανεμπορίου, αλλά και να επανέλθει στα θρανία η Γ Λυκείου, εν όψει των Πανελλαδικών εξετάσεων στις 15 Ιουνίου. Από την κυβέρνηση παραπέμπουν προς το Σαββατοκύριακο στις 16 – 17 Μαΐου, όταν και θα υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς θα έχει συνεκτιμηθεί το υγειονομικό αποτύπωμα των δύο πρώτων εβδομάδων του σχεδίου εξόδου από την κρίση, προκειμένου να γίνει η πρώτη σοβαρή επαναξιολόγηση της πρώτης φάσης και να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την δεύτερη.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό στις 18 Μαΐου επανέρχονται στα θρανία οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, ενώ είναι προγραμματισμένο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από περιφερειακή ενότητα σε ενότητα. Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν πως η επιδημιολογική καμπύλη του ιού στα τέλη της επόμενης εβδομάδος αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το εύρος της απελευθέρωσης της κίνησης από νομό σε νομό.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εκδηλώνεται προβληματισμός για περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Ξάνθη και εξετάζονται σενάρια εξαίρεσης τους από το πρώτο χρονικό διάστημα της απελευθέρωσης. Βάσει των δεδομένων των πρώτων 14 ημερών του σχεδίου άρσης των περιορισμών, αναμένεται να ληφθεί και η απόφαση για το πότε θα τερματιστεί η απαγόρευση της μετάβασης στα νησιά και το πόσο κοντά αυτή θα είναι με την αντίστοιχη για την ηπειρωτική χώρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αποκατάσταση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων προς τα νησιά πρόκειται να ενεργοποιηθεί πριν από τις αρχές Ιουνίου. Όπως το έθεσε κατά το χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα δούμε πώς θα επιτραπεί και η μετακίνηση εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας. Μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται και τα νησιά χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι ταυτόχρονη η απελευθέρωση και στα δύο μέρη...».
Μολονότι, υπάρχει ισχυρή πίεση από τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και από τα συναρμόδια Υπουργεία, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν δείχνουν να βιάζονται και εξακολουθούν να προσδιορίζουν την επαναλειτουργία της εστίασης την 1η Ιουνίου, μολονότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τις 20 Μαΐου και πάντα σε ευθεία συνάρτηση με τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια