Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ρινοπλαστική: 8 πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πριν προχωρήσεις

Στις μέρες μας η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση η οποία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Τόσο γυναίκες όσο και άνδρες δε διστάζουν να προχωρήσουν στη διόρθωση των αισθητικών ατελειών
της μύτης τους την οποία πολύ συχνά συνδυάζουν και με την αποκατάσταση της αναπνοής τους. Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύμεταξύ άλλων η εφαρμογή νέων χειρουργικών τεχνικών οι οποίες εξασφαλίζουν ένα άριστο αποτέλεσμα χωρίς πόνο και χωρίς ουσιαστική ταλαιπωρία για τον ασθενή. Την ίδια στιγμή όμως, είναι σημαντικό κάθε υποψήφιος που θέλει να υποβληθεί σε πλαστική μύτης να είναι ενημερωμένος πάνω σε κάποια βασικά σημεία που αφορούν τη συγκεκριμένη επέμβαση. Παρακάτω παραθέτουμε τα πιο σημαντικά από αυτά:

 

1.            Ο χειρουργός που θα πραγματοποιήσει τη ρινοπλαστική σας θα δουλέψει πάνω στο χόνδρο και το οστό που έχει η δική σας μύτη. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει το σχήμα και την αισθητική της, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να σας προσφέρει τη μύτη κάποιου άλλου ανθρώπου που έχετε δει π.χ. στην τηλεόραση ή σε ένα περιοδικό. Ο κάθε ένας έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δε θα πρέπει να επιδιώκεται η ταύτισή τους με τα χαρακτηριστικά κάποιου άλλου.

 

2.            Είναι σημαντικό, η συγκεκριμένη επέμβαση, όχι μόνο να μη βλάψει την αναπνοή σας, αλλά αντίθετα, αν υπάρχει πρόβλημα να τη βελτιώσει. Κατά την αρχική του εξέταση ο γιατρός θα εκτιμήσει τη λειτουργία τη μύτης σας και σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο ανατομικό πρόβλημα θα σας προτείνει να υποβληθείτε σε λειτουργική ρινοπλαστική. Πρόκειται για την επέμβαση η οποία θα λύσει ταυτόχρονα το αισθητικό και το λειτουργικό σας πρόβλημα όπως είναι για παράδειγμα ένα στραβό ρινικό διάφραγμα.

 

3.            Η ανάπτυξη του σκελετού της μύτης σας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προκειμένου να υποβληθείτε στο συγκεκριμένο χειρουργείο. Αυτό στις γυναίκες συμβαίνει στην ηλικία των 16 ενώ στους άνδρες στην ηλικία των 18.

 

4.            Το τελικό αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής φαίνεται σε 1 χρόνο μετά το χειρουργείο. Αυτό συμβαίνει γιατί στη μύτη υπάρχει ένα μικρό οίδημα το οποίο απορροφάται πολύ αργά. Βεβαίως, το οίδημα αυτό μετά τις πρώτες 10 ημέρες δεν γίνεται αντιληπτό από κανέναν και μπορείτε να δραστηριοποιηθείτε κοινωνικά και επαγγελματικά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

 

5.            Σκεφτείτε καλά πριν επιλέξετε τον γιατρό σας. Η πλαστική μύτης είναι κατά κοινή ομολογία, η πιο απαιτητική επέμβαση ολόκληρης της πλαστικής χειρουργικής. Λίγα χιλιοστά είναι δυνατόν να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό ο ρινοχειρουργός που θα την αναλάβει θα πρέπει να διαθέτει ειδική εκπαίδευση και εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

 

6.            Ασφαλώς, η τιμή παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή του χειρουργού που θα πραγματοποιήσει τη ρινοπλαστική σας. Δε θα πρέπει όμως να αποτελεί το βασικό σας κριτήριο. Μην παρασυρθείτε από χαμηλά κόστη και δωρεάν αρχικές εκτιμήσεις. Το βασικότερο όλων είναι να εμπιστευτείτε το γιατρό σας. Ελέγξτε προσεκτικά το βιογραφικό του, δείτε φωτογραφίες πριν και μετά την επέμβαση από προηγούμενα περιστατικά και μιλήστε μαζί του. Αν χρειαστεί επισκεφτείτε τον ξανά και ζητήστε του να λύσει όλες τις απορίες σας. Με την κατάλληλη έρευνα μπορείτε να έχετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα σε μία πολύ λογική τιμή.

 

7.            Φροντίστε να έχετε οργανώσει το πρόγραμμά σας ώστε να μπορείτε να απέχετε κάποιες ημέρες από την εργασία σας. Μετά την επέμβαση της ρινοπλαστικήςθα έχετε στη μύτη σας ένα μικρό νάρθηκα ο οποίος θα αφαιρεθεί σε μία εβδομάδα. Αν κάνετε δουλειά γραφείου μπορείτε να επιστρέψετε σε 4-5 ημέρες, ιδανικά όμως σε 7 προκειμένου να απαλλαγείτε από το νάρθηκα. Αν η εργασία σας είναι χειρωνακτική και πρέπει να σηκώνετε βάρη, συστήνεται αποχή για δύο εβδομάδες.

 

8.            Ακολουθήστε τις οδηγίες πριν και μετά το χειρουργείοπου θα σας δώσει ο γιατρός σας. Πρόκειται για κάποιες απλές συστάσεις η τήρηση των οποίων εξασφαλίζει την ασφάλεια της επέμβασης και την ομαλή μετεγχειρητική πορεία.

Η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση λεπτή που απαιτεί σημασία στη λεπτομέρεια. Ένας έμπειρος και άρτια εκπαιδευμένος χειρουργός και ένας συνειδητοποιημένος ασθενής αποτελούν τα πιο βασικά συστατικά της επιτυχίας.
 
 
 
Μιχαήλ Δ. Τσούνης MD, PhD
Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων και Παίδων - Στρατιωτικός Ιατρός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης
 
 

 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια