Ανοίγουν στις 25 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης

«Πράσινο φως» για να ανοίξει στις 25 Μαΐου αντί της 1ης Ιουνίου η εστίαση άναψε η Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών, μετά από σχετικό αίτημα από πλευράς της κυβέρνησης το πρωί
του Σαββάτου.
Κατόπιν της έγκρισης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης νωρίτερα. 
Μάλιστα, ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, την Κυριακή στις 18:00.
Σε δήλωσή του στο CNN Greece αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και την αυτοψία στις παραλίες της Αττικής, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε:
«Επιστρέφουμε στην κανονικότητα με σχέδιο και προσεχτικά βήματα».
Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε επίσης πως από την αυτοψία που έκανε στις παραλίες της Αττικής (Βάρκιζα, Βουλιαγμένη, Άλιμο) αποδείχθηκε πως τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί και οι πολίτες σέβονται τους κανόνες.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν νωρίτερα πως η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει πως όπου υπάρχει άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με οργανωμένο τρόπο και τήρηση των υγειονομικών κανόνων, τα αποτελέσματα είναι θετικά.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως η άρση των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζεται, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη γνώμη των ειδικών και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε με σταδιακά, αλλά σταθερά βήματα να επιστρέψουμε σε μια νέα καθημερινότητα.
 Ανοίγουν εμπορικά κέντρα τη Δευτέρα 
Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, επαναλειτουργούν, τα εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και outlet. Με βάση τις οδηγίες που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και το καταναλωτικό κοινό για του σ κοινόχρηστους χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες, εντός των καταστημάτων.
Συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων και εφόσον η χρήση τους θεωρηθεί αναγκαία, η πληρότητα θα είναι 40% σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο. Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενης σκάλας δεν επιτρέπεται η χρήση ασανσέρ παρά μόνο για ΑΜεΑ, ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Στα μέτρα προστασίας προβλέπεται ότι πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων, και ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: ένας (1) πελάτης ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
Ειδικότερα σε ένα κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 18 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες). Κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 50 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα για την επιφάνεια έως τα 20 τ.μ.+3 άτομα για την επιφάνεια από τα 20 τμ έως τα 50 τμ, δηλαδή 7 συνολικά άτομα εργαζόμενοι και πελάτες. Για κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 130 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα για την επιφάνεια έως τα 100 τ.μ. + 2 άτομα για την επιφάνεια από 100 έως 130 τ.μ., συνολικά 14 άτομα εργαζόμενοι και πελάτες. Άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.
Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας θα ξεκινά στις 10 π.μ. ενώ προβλέπεται η διεύρυνση του κατά περίπτωση.
Ποιες άλλες δραστηριότητες επανεκκινούν από τη Δευτέρα
Εκτός από το λιανικό εμπόριο (εμπορικά κέντρα), εκπτωτικά χωριά, εκπτωτικά καταστήματα (outlet) από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν επίσης οι εξής επαγγελματικές δραστηριότητες:
- Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας (με εξαίρεση την σωματική άσκηση)
- Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες)
- Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες
- Βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και φυσικοί βιότοποι.
Κανόνες για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσίες
Για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών οι υγειονομικοί κανόνες είναι οι εξής:
- Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα
- Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων
- Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό.
- Γάντια μίας χρήσης για τους εργαζόμενους.
- Ωράριο λειτουργίας καθημερινών (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 10 μ.μ., Σάββατο: 7 π.μ. έως 9 μ.μ.
- Έως 20 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα, προσωπικό και πελάτες
- Από 20-100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τμ
- Άνω των 100 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμ
- Άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.
Στα Ζωολογικά Πάρκα και τους Βοτανικούς Κήπους προβλέπεται:
- Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.
- Ισχυρή σύσταση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.
- Δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.