Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες 15 μέρες για τον έλεγχο της πανδημίας


Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να διαγιγνώσκονται έγκαιρα οι νέες περιπτώσεις της νόσου με τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο και την άμεση παρέμβαση με την

ιχνηλάτηση των επαφών από τα νέα περιστατικά, επεσήμανε.

«Κρίσιμες» χαρακτήρισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας τις επόμενες 15 ημέρες, όσον αφορά τον έλεγχο της επιδημίας, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊο.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής ανέφερε ότι «αν συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως δυνητικά φορείς του κοροναϊού και συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής των χεριών και όσα αφορούν τις αποστάσεις και εάν περιορίσουμε με τη θέληση μας τις πολλές επαφές μας, τις συναθροίσεις μας σε χώρους συνωστισμού, θα έχουμε λιγότερο κίνδυνο αναζωπύρωσης και ευρείας διασποράς από τη Δευτέρα που θα αυξηθούν οι επαφές».


Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να διαγιγνώσκονται έγκαιρα οι νέες περιπτώσεις της νόσου με τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο και την άμεση παρέμβαση με την ιχνηλάτηση των επαφών από τα νέα περιστατικά, επεσήμανε.

«Ακόμη δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε καθημερινά την εικόνα της νόσου και αν χρειαστεί να παρεμβαίνουμε, θα παρεμβαίνουμε για να ελεγχθεί η επιδημία» πριν αυτή λάβει διαστάσεις, τόνισε ο Σ. Τσιόδρας.

Ερωτηθείς για το τι θα καθορίσει ένα νέο lockdown, είπε ότι αυτό θα είναι ο ενεργός παραγωγικός αριθμός R0 «που αυτή τη στιγμή είναι πολύ κάτω από 1», όπως εξήγησε και προσέθεσε ότι θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι δείκτες στην πορεία για την εκτίμηση της επιδημίας, οι οποίοι σχετίζονται με τις αντοχές του συστήματος Υγείας.

Ειδική αναφορά έκανε στα οριακά θετικά τεστ αλλά και στα τεστ που δείχνουν παρατεταμένη θετική εξέταση, είπε ότι όπως προέκυψε από μελέτη στη Νότια Κορέα, «φαίνεται ότι αφορούν νεκρά τμήματα του ιού» τα οποία παραμένουν στο σώμα. Όμως, όπως εξήγησε, η νέα αυτή μελέτη «μας καθησυχάζει, καθώς φαίνεται ότι μετά τη 10η ημέρα, μειώνεται πάρα πολύ η πιθανότητα να μεταδώσουμε τον ιό» γι’ αυτό και προσέθεσε πως η καραντίνα των 14 ημερών αρκεί καθώς είναι αυστηρή.

πηγή: tanea.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια