Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα νέα μέτρα στο τραπέζι: SMS για 3 ώρες, ημερήσιο όριο εξόδων, κατάργηση γραπτής δήλωσης

Τρίωρος χρονικός περιορισμός μετακίνησης πολιτών, περιορισμός του αριθμού μετακινήσεων του κάθε πολίτη, χρονικό περιθώριο προσέλευσης σε υποκαταστήματα τραπεζών, ακόμη και
απαγόρευση μετακίνησης συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ενδέχεται να είναι τα επόμενα, σταδιακά, και αυστηρότερα μέτρα, που μπορεί να επιφέρει η μερική απειθαρχία πολιτών με τις αλόγιστες βόλτες στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, αλλά και τη συρροή ηλικιωμένων -ευπαθών ομάδων- σε ΑΤΜ και υποκαταστήματα τραπεζών.
Πέτσας: Στο τραπέζι μειώσεις των προμηθειών τραπεζών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε το πρωί ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις των προμηθειών τραπεζών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές προκειμένου να ελεγχεί το φαινόμενο με τις ουρές έξω από τράπεζες και ΑΤΜ.
Σχολιάζοντας τις ουρές που παρατηρούνται έξω από τις τράπεζες και τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία, κάλεσε όσους μπορούν και ειδικά τους ανθρώπους άνω των 70 ετών να κάνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά. "Δεν μπορεί κάποιοι να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παράλληλα μίλησε για όριο στις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών από το σπίτι τους, μία έως δύο φορές την ημέρα, και όριο στον χρόνο στην παραμονή εκτός σπιτιού αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση.
Χρονικός περιορισμός
Μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ ξεκαθάρισε ότι εξετάζεται ο χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις καθώς παρατηρείται κατάχρηση τόσο στον ημερήσιο αριθμό των μετακινήσεων, όσο και στο χρόνο αυτών, ενώ εξετάζεται και το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης, να ισχύσει και για άλλες περιοχές σε άλλες πόλεις όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός.
Σκληρά μέτρα το Πάσχα
Σε ότι αφορά την περίοδο του Πάσχα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε και πάλι ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικό. Θα εξεταστεί σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο το ενδεχόμενο να τελεστούν τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι Θείες Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι δεν θα μετακινηθούν οι πολίτες στην επαρχία κι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν σκληρά μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι φέτος δεν θα ψήσουμε αρνί, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει εφικτή η τήρηση αυτής της απαγόρευσης.
Δήλωση μετακίνησης μόνο μέσω sms
Όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, δεν αποκλείεται να επέλθει και η κατάργηση της γραπτής δήλωσης και η δήλωση μετακίνησης μόνο με SMS καθώς με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει καταγραφή της ώρας εξόδου, και ενδεχομένως θα περιορίσει και την έξοδο ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.
Μία "πρόγευση" όσων μπορεί να εφαρμοστούν καθολικά στην χώρα, ήταν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή σε πέντε δήμους της βόρειας Ελλάδας.
"Σήμερα (χθες), θα επιχειρήσει η ΕΛ.ΑΣ. να βάλει μία τάξη με τις ουρές στις τράπεζες ενώ ένα δεύτερο μέτρο που εξετάζεται είναι να υπάρξει χρονικός περιορισμός για τις άδειες εξόδου από το σπίτι" είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές.
Μάταια, χθες, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Άμεσης Δράσης βρέθηκαν έξω από υποκαταστήματα τραπεζών προκειμένου να επιστήσουν την προσοχή στους πολίτες να διατηρούν δυο μέτρα απόσταση ανάμεσά τους, ενώ παρατηρήθηκαν και φαινόμενα διαπληκτισμών και έντασης μεταξύ πελατών. Πρόσκαιρα οι πολίτες συμμορφώνονταν και μόλις οι αστυνομικοί αποχωρούσαν οι ουρές και πάλι πύκνωναν επικίνδυνα.
"Είμαστε έτοιμοι για πρόσθετα μέτρα"
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε πως η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή, "δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμη. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα που θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.
Αυτό συνέβη και στην παραλία της Θεσσαλονίκης, που κλείνει για 14 ημέρες. Απαράδεκτη η εικόνα που είδαμε στις τράπεζες σήμερα(χθες)".
Ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη τον μήνα Απρίλιο και ο κίνδυνος διασποράς του ιού, μεγάλος. Ανακοινώθηκε επίσης η 10ήμερη προσωρινή αναστολή λειτουργίας δύο λαϊκών αγορών, στην οδό Αιάκου και αυτή της οδού Χίου στο Ίλιον, όπου οι πάγκοι ήταν σε μικρότερη απόσταση από αυτή των 5 μέτρων ανάμεσά τους.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού στα νησιά ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει αεροδιακομιδές με διάφορα εναέρια μέσα ακόμα και την ανάπτυξη πλωτών νοσοκομείων.
Σημειώνεται πως μία κοπέλα, φοιτήτρια, που βρισκόταν ανάμεσα στα 180 άτομα που είχαν έρθει οδικώς από την Κωνσταντινούπολη, και μεταφέρθηκαν σε τρία ξενοδοχεία, βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.
Οι υπόλοιποι που βρέθηκαν αρνητικοί, είτε θα μεταφερθούν στους τόπους διαμονής τους για να παραμείνουν σε 14ήμερη καραντίνα, είτε θα παραμείνουν οικειοθελώς στα ξενοδοχεία.
Στο μεταξύ ένας αστυνομικός των ΜΑΤ βρέθηκε και αυτός θετικός, και μπήκαν σε καραντίνα και οι 15 συνάδελφοί του, που ήταν στην ίδια διμοιρία και αστυνομική κλούβα.


Παναγιώτης Σπυρόπουλος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια