Eλεύθερος ο Απόστολος Λεούσης που ενεπλάκη στην υπόθεση μεταφοράς κοκαΐνης


Ελεύθερος μετά από ενάμισι χρόνο στη φυλακή είναι πλέον ο επιχειρηματίας Απόστολος Λεούσης, γιος της γνωστής αστρολόγου που είχε εμπλακεί στην πολύκροτη υπόθεση με τη μεταφορά μεγάλων
ποσοτήτων κοκαΐνης από τον Ισημερινό στην Αυστραλία - αξίας 11 εκατομμυρίων - με ειδικά μετασκευασμένο ιστιοπλοϊκό!

Ο Πειραιώτης επιχειρηματίας, από την πρώτη στιγμή δήλωνε πως δεν είχε εμπλοκή στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι είχε ταξιδέψει μαζί με συγκατηγορούμενο του στο Εκουαδόρ για να ξεκινήσει μια δουλειά που έχει να κάνει με μεταφορά κακάο. Μια εκδοχή η οποία φαίνεται πως έπεισε τις αρχές και σήμερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον έκρινε ως ένοχο απλής συνέργειας επιβάλλοντας του ποινή 5 ετών με ανασταλτικό αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος. Μια απόφαση που έριξε την αυλαία στην υπόθεση που βάρυνε με κακουργήματα τον γιο της αστρολόγου όπως διεύθυνση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κατ’ επάγγελμα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, η οποία προέβλεπε την ποινή της ισοβίου καθείρξεως. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την απόφασή του καταδίκασε τους υπόλοιπους κατηγορουμένους ακριβώς για τις αιτίες και τα αδικήματα, για τα οποία κατηγορήθηκαν, επιβάλλοντας την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, του ενώ για τον Λεούση, το δικαστήριο έκρινε ότι ουδεμία σχέση έχει με εγκληματική οργάνωση, δεν μετείχε σε αυτή και δεν γνώριζε για τη μεταφορά ναρκωτικών. Βέβαια, αποφάσισε ότι με το ταξίδι του στο Εκουαδόρ, διευκόλυνε έστω και χωρίς την πλήρη γνώση του την εγκληματική πράξη των υπολοίπων. Για τον λόγο αυτό, αφού τον αθώωσε για την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης, τον έκρινε ως ένοχο απλής συνέργειας επιβάλλοντας του ποινή 5 ετών με ανασταλτικό αποτέλεσμα και αφέθη ελεύθερος.

Οι συνήγοροι του επιχειρηματία, Σπύρος Βλάσσης και Μαργαρίτα Βλάσση τονίζουν στο protothema.gr: «Από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του Απόστολου Λεούση, πιστέψαμε ότι δεν έχει σχέση με τις άδικες πράξεις για τις οποίες κατηγορήθηκε. Τονίσαμε δε, την έλλειψη κάθε αποδεικτικού στοιχείου, μίας δικογραφίας την οποία είχαμε χαρακτηρίσει ως ανύπαρκτη. Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά δικαίωσε πλήρως την αρχική μας θέση. Ο Τόλης Λεούσης είναι ελεύθερος, αποδεικνύοντας σε όλους τους φίλους του που τον στήριξαν στις δύσκολες στιγμές του εγκλεισμού του, ότι άξιζε της εμπιστοσύνης και της στήριξης τους».

spyros_vlassis
Ο συνήγορος του επιχειρηματία Σπύρος Βλάσσηςmargarita_vlassi
Η συνήγορος του επιχειρηματία Μαργαρίτα Βλάσση
Η μεγάλη δουλειά των 11 εκατομμυρίων

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2018. Όταν η Δίωξη Ναρκωτικών σε συνεργασία με την DEA, έβαλε στο χέρι κύκλωμα που είχε αναλάβει τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τον Ισημερινό στην Αυστραλία. Εγκέφαλοι φέρονταν είχε δύο Έλληνες και ένας Αλβανός. Για τη μεταφορά των ναρκωτικών, αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ, η σπείρα χρησιμοποιούσε ειδικά μετασκευασμένο ιστιοπλοϊκό.

Από τις παράλληλες επιχειρήσεις συνελήφθησαν εννέα άτομα, έξι στον Ισημερινό και τρεις στην Ελλάδα ενώ ανάμεσα στους τρεις συλληφθέντες στην Ελλάδα ήταν και ο γιος της αστρολόγου, ένας 63χρονος ιδιοκτήτης μάντρας πολυτελών αυτοκινήτων και ένας 41χρονος Έλληνας αλβανικής καταγωγής που είχε συλληφθεί στην Ιταλία για 250 κιλά χασίς.

Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει η ΕΛ.ΑΣ «ο 63χρονος και ο 41χρονος, ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, οργάνωση, χρηματοδότηση και μεθόδευση της θαλάσσιας μεταφοράς με το ιστιοπλοϊκό σκάφος μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Άμεσος συνεργάτης αυτών ήταν ο 42χρονος Έλληνας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς (έλεγχος καταλληλόλητας σκάφους, ανεύρεση skippers αυτού)». Για την υπόθεση κατασχέθηκαν 382 κιλά κοκαΐνης σε ιστιοφόρο στο Εκουαδόρ ενώ στην Ελλάδα κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, 223 φυσίγγια και δύο ζυγαριές ακριβείας».

Ο Αποστόλης Λεούσης, από την αρχή δήλωνε πως δεν είχε εμπλοκή στη μεταφορά της «λευκής κυρίας». «Σε συνεργασία που έχω με τον .... (σ.σ αναφέρεται στον συγκατηγορούμενο του) πήγα στο Εκουαδόρ προκειμένου να κανονίσω μια δουλειά για να κάνουμε από κοινού που είχε να κάνει με μεταφορά κακάο. Όταν έφθασα εκεί πήγα είδα τις φυτείες του κακάο και γνώρισα τους ανθρώπους της εταιρείας και μίλησα μαζί τους για νόμιμη και καθαρή δουλειά» είχε πει στην απολογία του. Μάλιστα για το σκάφος ισχυριζόταν πως οι συνεργάτες του Εκουαδόρ του ζήτησαν τη «χάρη» να το δει, να το φωτογραφίσει και να δώσει τις φωτογραφίες σε έναν Αλβανό στην Ελλάδα. Τότε κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά: «Κατάλαβα ότι με το σκάφος αυτό δεν θέλανε να μεταφέρουν κακάο αλλά ναρκωτικά και άρχισα να απομακρύνομαι από αυτούς. Πολλές φορές με απείλησαν ότι τους κοροϊδεύω. Λόγω αυτού έκανα πίσω με το κακάο».


https://www.protothema.gr