Προτάσεις της ΑΝΕΑΕΔ

Η Ανεξάρτητη ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ) :
1.    Με αφορμή παρατηρήσεις / παράπονα που διατύπωσαν συνάδελφοι για την εφαρμογή του
μέτρου της άυλης συνταγογράφησης από τα στρατιωτικά νοσοκομεία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση η οποία επισυνάπτεται.
2.    Λαμβάνοντας υπόψη:
α. Ότι η απώλεια προσφιλούς προσώπου δημιουργεί την αδήριτη  ανάγκη για την άμεση ύπαρξη ρευστότητας ώστε, να αντιμετωπιστούν τα μη προϋπολογισθέντα έκτακτα έξοδα αλλά και οι απροσδόκητες υποχρεώσεις που εμφανίζονται σχεδόν αμέσως.
β. Ότι η υφιστάμενη νομοθεσία αντιμετωπίζει αρκετά θέματα μέριμνας που έχουν σχέση με την απώλεια προσφιλούς προσώπου αλλά οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την υλοποίησή τους είναι χρονοβόρες.
γ. Την σημερινή υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις στο άμεσο μέλλον.
δ. Ότι η αντιμετώπιση κάθε μορφής κρίσης και η λήψη μέτρων μέριμνας, κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας των πολιτών είναι υποχρέωση της πολιτείας και διαχρονικά αποτελεί καθήκον και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.
ε. Ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για εξέταση, αντιμετώπιση και θεραπεία του προβλήματος.  
στ. Τα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τόσο ο οικονομικός αρμαγεδδώνας της τελευταίας δεκαετίας όσο και οι σημερινές συνθήκες.
    Υπέβαλε, με το έγγραφο το οποίο επισυνάπτεται, πρόταση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, για την δημιουργία ειδικού λογαριασμού στα μετοχικά ταμεία, χωρίς την οικονομική συμμετοχή της πολιτείας, για την άμεση εξασφάλισης μικρής ρευστότητας αντιμετώπισης άμεσων εκτάκτων που δημιουργούνται στην οικογένεια με την απώλεια προσφιλούς προσώπου.
Η πρόταση συνοπτικά περιλαμβάνει :
Ø  Την δημιουργία ειδικού λογαριασμού στα μετοχικά ταμεία.
Ø  Την χρηματοδότηση από πολύ μικρή κράτηση (μικρότερη του 1 Ευρώ) από τις αποδοχές των ε.ε και ε.α στελεχών, την απόδοσή από το ΥΠΕΚΥ ποσού ανάλογου με τον αριθμό των μετόχων των μετοχικών ταμείων από το ποσό που εισπράττεται και διανέμεται σύμφωνα με τον ν.4387/2016 και από δωρεές, κληρονομιά και κληροδοτήματα.( Δηλαδή χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση)
Ø Ο δικαιούχος με την κατάθεση μόνο του πιστοποιητικού θανάτου και χωρίς άλλη διαδικασία να εισπράττει άμεσα το προβλεπόμενο ποσό.
Ø  Το ποσό αυτό να είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα  συμψηφίζεται με άλλες τυχόν οφειλές σαν κοινωνικό μέρισμα.
Ø  Η παρακολούθηση της  διαχείρισης να γίνεται από ειδική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του μετοχικού ταμείου και   ένας εκπρόσωπος από κάθε ομοσπονδία των ε.ε συναδέλφων και κάθε ένωση των ε.α συναδέλφων νπδδ και νπιδ.


Σας ευχόμαστε καλή υγεία και σας Ευχαριστούμε.   
Με εκτίμηση
Για την ΑΝ.Ε.Α.ΕΔ
Γιώργος Ροΐδης
Πρόεδρος του Δ.Σ