Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο οικονομικός ναζισμός των Γερμανών - Το τέρας του Μπίσμαρκ

Ένα φάντασμα πλανιόταν πάνω από την Ευρώπη, μόνο που δεν ήταν αυτό του κομμουνισμού. Από την εποχή του καρδιναλίου Ρισελιέ (ιερό τέραςτης διπλωματίας) έως εκείνη του
Μέτερνιχ (μάγου της διπλωματίας) και την Ιερά Συμμαχία, το δόγμα του raison d' etat, διατηρούσε τη Γηραιά Ήπειρο αν μη τί άλλο σε μία γεωπολιτική συνοχή. Στόχος η διατήρηση της πανσπερμίας των αυτόνομων 300 γερμανικών δουκάτων, πριγκιπάτων κοκ, προκειμένου ν' αποφύγουν τη συνένωση τους υπό των Πρώσων σε μία καθολική γερμανική δυναστική δύναμη.

Τόσο ο Ρισελιέ, όσο και ο Μέτερνιχ (ο γνωστός φον Κλήμης) παρεξηγήθηκαν κι ενίοτε αναθεματίστηκαν από τους Έλληνες ιστορικούς, όμως επρόκειτο για διορατικές αυθεντίες που έβλεπαν και προοιωνίστηκαν για το τί έμελλε να συμβεί (κυρίως για τις χώρες τους) με ένα τέρας στα σωθικά της Κεντρικής Ευρώπης. 

Και το τέρας γεννήθηκε, μετά από τρεις αποφασιστικούς πολέμους. Το φάντασμα πήρε σάρκα και οστά το 1871 όταν ο δαιμόνιος καγκελάριος Ότο Μπίσμαρκ πέτυχε την οικτρή για το ευρωπαϊκό μέλλον γερμανική συνένωση. Μόλις 43 χρόνια αργότερα, όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος μάθαινε και συνειδητοποιούσε τον καρκίνο που δημιουργήθηκε. 

Και άλλα 25 χρόνια μετά Ευρώπη και πιο διευρυμένος κόσμος πλημμύρισαν στο αίμα και στο χάος. Οι ναζί ήταν πάντα εκεί και δυστυχώς παραμένουν. Τότε με τη δύναμη των όπλων, σήμερα με την οικονομική μπότα και ζυγό. 



του Γιώργου Καραϊβάζ

 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια