Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πρωτοβουλία Αστυνομικών: Η ηγεσία κρύβει τις ευθύνες της πίσω από το φιλότιμο και την αυτοθυσία των συναδέλφων


Ανακοίνωση τής παράταξης "Πρωτοβουλία Αστυνομικών": Όπως μας καταγγέλθηκε την 29/03 σε Α.Τ. της Δυτικής Αττικής ανέκυψε εμπλοκή σε υπόθεση παραβίασης της «καραντίνας» από
πολίτη, ο οποίος προ περίπου δέκα ημερών είχε επιστρέψει από ευρωπαϊκή χώρα. Οι συνάδελφοι, λόγω απουσίας σχετικού σχεδίου και οδηγιών, δεν ήξεραν πώς να κινηθούν μπροστά σε έναν άνθρωπο που πιθανόν να ήταν φορέας του θανατηφόρου ιού. Μην έχοντας επιλογή, φορώντας απλώς τα διαθέσιμα μέσα ατομικής προστασίας, προέβησαν στη διαδικασία της προανάκρισης με άμεσο κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό σε περίπτωση που ο παραβάτης είναι θετικός. Μετά το πέρας της προανάκρισης ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ο παραβάτης μετήχθη σε έτερο Τμήμα της Δυτικής Αττικής προκειμένου να συνεχιστεί εκεί η φύλαξή του. Μετά απ όλα αυτά, οι συνάδελφοι ζήτησαν από την ανωτέρω Διεύθυνση να διενεργηθεί άμεσα απολύμανση στο Τμήμα λόγω του πιθανού φορέα του κορωνοϊού, αλλά η απάντηση ήταν ότι «η απολύμανση έχει προγραμματιστεί για μέσα στη βδομάδα, στείλτε μια αναφορά μήπως και επισπευσθεί». Μετά απ’ όλα αυτά, οι συνάδελφοι επικοινώνησαν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας προκειμένου να ενημερωθούν για οδηγίες σχετικά με την μεταγωγή του κρατουμένου την επόμενη ημέρα στο δικαστήριο. Ο ΕΟΔΥ απάντησε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βρίσκεται πλησίον με άλλο κρατούμενο και ότι οι αστυνομικοί πρέπει έχουν απόσταση από εκείνον και να φέρουν ειδικές ολόσωμες στολές καθώς και γάντια και μάσκες.
Από το παραπάνω ενδεικτικό περιστατικό προκύπτει ότι οι συνάδελφοι εκτίθενται σε κινδύνους υγείας, επειδή μέχρι σήμερα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν μερίμνησε να εκδώσει Μνημόνιο Ενεργειών.
Συγκεκριμένα, μέχρι και σήμερα δεν έχουν δοθεί σαφείς και αναλυτικές οδηγίες για το:
ποια υπηρεσία αναλαμβάνει της σύλληψη ενός παραβάτη που είναι πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού
τι μέσα προστασίας πρέπει να φέρουν οι αστυνομικοί κατά τη μεταγωγή του και με τι όχημα
τι μέσα προστασίας πρέπει να φορούν οι διενεργούντες την προανάκριση αστυνομικοί και με ποιο τρόπο (δακτυλοσκόπηση κ.τ.λ.)
πού θα φυλάσσονται
η ακροαματική διαδικασία στα αυτόφωρα δικαστήρια με ποιον τρόπο θα διενεργείται
όταν εισέλθει ένα πιθανό κρούσμα κορωνοϊού στις εγκαταστάσεις μιας υπηρεσίας ή σε όχημά της, πότε θα πρέπει να γίνεται απολύμανση
Επίσης δεν έχει γίνει μνεία για την εξακρίβωση κάποιου που θα έπρεπε να βρίσκεται σε καραντίνα και εκείνος το παραλείπει.
Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για τους συναδέλφους που επιλήφθηκαν; Πρέπει να νοσήσουμε πρώτα για να ενδιαφερθούν για εμάς;
Ως Πρωτοβουλία Αστυνομικών καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αδράνεια του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για διαταγή που θα περιλαμβάνει σχετικό μνημόνιο ενεργειών – οδηγιών, ενώ θα έπρεπε από την πρώτη κιόλας στιγμή. Συνάδελφοι βρέθηκαν μπροστά σε πιθανό κίνδυνο υγείας από διαταγές ανωτέρων και από απουσία του ανωτέρου μνημονίου. Καλούμε την Ηγεσία να εκδώσει άμεσα το σχετικό μνημόνιο. Δεν θα περιμένουμε να δούμε νεκρούς συναδέλφους και μέλη των οικογενειών τους από παραλείψεις άλλων.
Καλούμε όλες τις Ενώσεις και την Ομοσπονδία να δώσουν την ύψιστη προτεραιότητα σ’ αυτό το ζήτημα που αφορά την υγεία όλων μας.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια