Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο “Φαντομάς” των Γερμανικών αεροδρομίων στα χέρια της ΕΛΑΣ

Είχε κάνει «σουρωτήρι» το αεροδρόμιο του Μονάχου, του θεωρητικά πιο καλά οργανωμένου σε όλη την Ευρώπη. Είχε βρει τον τρόπο να μεταφέρει παράνομους μετανάστες χωρίς να τον
εντοπίζει κανείς.
Για χάρη του αξιωματικοί έξι αστυνομικών υπηρεσιών απ όλη την Ευρώπη δούλευαν για εβδομάδες ώστε να τον εντοπίσουν και να καταφέρουν να τον συλλάβουν. Ειδικά, για τις γερμανικές αρχές ήταν «νούμερο ένα» στόχος.
Ο λόγος για έναν 33χρονο Αφγανό τον οποίο αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής βρήκαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στα Πατήσια και του πέρασαν χειροπέδες. «Σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, κατηγορούμενος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στην παράνομη προώθηση μεταναστών από την Ελλάδα στην Γερμανία».
Ο νεαρός, ο οποίος είχε απασχολήσει και τις ελληνικές αρχές για μικροαδικήματα, φαίνεται ότι το 2019 ανέβηκε επίπεδο στην ιεραρχία της παράνομης διακίνησης μεταναστών για την «γη της επαγγελίας» που ονομάζεται Κεντρική Ευρώπη. «Όσο ο καιρός περνούσε οι «δουλειές» του πήγαιναν καλά και είχε αρχίσει να αποκτά καλό όνομα στα παράνομα κυκλώματα. Το γεγονός μάλιστα ότι οι «πελάτες» του έφταναν χωρίς προβλήματα στην Γερμανία, τον έκαναν ακόμα περισσότερο αξιόπιστο» λέει στο astinomiko.gr αστυνομικός που γνωρίζει λεπτομέρειες για την δράση του 33χρονου Αφγανού.
Η «πελατεία» του ήταν κυρίως Ιρανοί και Αφγανοί τους οποίους προμήθευε με πλαστές ταυτότητες ενώ ο «τιμοκατάλογος» του ήταν έτσι διαμορφωμένος ώστε να μην τραβά την προσοχή. Ωστόσο, φρόντιζε να παίρνει τα χρήματα του μέσω καταστημάτων «βιτρίνα» στο κέντρο της Αθήνας και να τα διακινεί μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων και του δικτύου Hawala.
Τον τελευταίο καιρό οι γερμανικές αρχές είχαν αρχίσει να έχουν μεγάλο πρόβλημα με παράνομους μετανάστες τους οποίους εντόπιζαν να κινούνται στην χώρα τους και διαπίστωναν ότι είχαν προσγειωθεί νόμιμα στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Γι αυτό το λόγο η Europol ανέλαβε ρόλο και «υπήρξε εξειδικευμένη αναλυτική υποστήριξη και διευκολύνθηκε η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία των δύο χωρών». Η έρευνα των αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο 33χρονος είχε «στήσει» την επιχείρηση του στην χώρα μας και για περίπου μια εβδομάδα είχαν γίνει «σκιά» του. Το γεγονός όμως ότι έχουν επιβληθεί μέτρα απαγόρευσης της μετακίνησης των πολιτών λόγω κορωνοϊού, ήταν ένα στοιχείο που δημιούργησε δυσκολίες στους αστυνομικούς οι οποίοι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για «κάλυψη» την πολυκοσμία στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι ότι υπήρξε συνεργασία και συναντήσεις εκπροσώπων της «Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, εκπροσώπων των Γερμανικών Αρχών, εκπροσώπων του European Migrant Smuggling Center (EMSC) της ΕUROPOL, μέσω της Περιφερειακής Ομάδας Δράσης της Ε.Ε στον Πειραιά (EURTF) και εκπροσώπων των Διευθύνσεων Προστασίας Συνόρων και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας».
Η υπόθεση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε) και πανευρωπαϊκής Δράσης του Προγράμματος EMPACT, «της οποίας ηγείται η χώρα μας και αποσκοπεί στην καταπολέμηση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες».
Ο 33χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης του ενώ οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα άτομα – συνεργάτες του νεαρού.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια