Γιατί η άρση των μέτρων προβληματίζει την ΕΛΑΣ - Επανέρχεται το σχέδιο "Καθαρή Αθήνα"

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζουν επιχειρησιακά σχέδια για την "επόμενη μέρα" της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Σε μαραθώνια σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. παρουσία του
υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, εξετάστηκε η υλοποίηση των υφιστάμενων σχεδίων και η προσαρμογή τους στις πιθανές νέες συνθήκες που μπορεί να διαμορφωθούν στο εγκληματικό πεδίο.
Αρχικά επεξεργάστηκαν σχέδια για την αντιμετώπιση της… γέννησης "Μαφίας" των… αντισηπτικών και μασκών που ενδεχομένως θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την οικονομική ύφεση και να αισχροκερδήσουν ακόμη και σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στην χώρα μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 39χρονος, γνωστός με το προσωνύμιο "ΣΕΦΚΗΣ", κατηγορούμενος της μαφίας των "Κορλεόνε Ρομά", με τις περίπου… 2.000 κλοπές πολυτελών κατοικιών και χρηματοκιβωτίων, στην οποία είχε εμπλακεί το όνομα γνωστού κοσμικού επιχειρηματία, που άλλαξε… καριέρα και είναι ανάμεσα στους εμπλεκόμενους της αποθήκευσης 11,5 τόνων αντισηπτικού που θα διοχέτευαν στην μαύρη αγορά.
Οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες διαβλέπουν μια τάση "ανασύνταξης" των Εξαρχείων και έντονη επαναδραστηριοποίηση με αφορμή την οικονομική ύφεση και την διαφαινόμενη εργασιακή κρίση. Σε αυτό το πεδίο, οι αξιωματικοί, κάνουν λόγο για ενεργοποίηση του πληροφοριακού δικτύου και "κρυφές" παρουσίες σε κρίσιμα σημεία για την πρόληψη και άμεση καταστολή επιθέσεων ή ακτιβιστικών ενεργειών.
Στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας εκτιμούν πως, όπως ενδεχομένως οι περιορισμένοι πολίτες βγουν μαζικά από τα σπίτια τους μετά την σταδιακή άρση των μέτρων, γίνει το ίδιο με τους πρωταγωνιστές συμμοριών, που θα θελήσουν να καλύψουν το… χαμένο έδαφος, αυξάνοντας ραγδαία τους εγκληματικούς δείκτες. Πιθανολογούν έξαρση ληστρικών επιδρομών και "μετάλλαξη" του εγκλήματος, το οποίο θα επιχειρήσουν να καταστείλουν με την χαρτογράφησή του και στοχευμένες επιχειρήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσει η επανεφαρμογή του σχεδίου "καθαρή" Αθήνα και η πάταξη της εσωτερικής "ληστρικής μετανάστευσης" από Δυτική Αττική. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει για την αντιμετώπιση "εκδρομέων" ληστών και διαρρηκτών από περιοχές όπως Κόρινθο και Βοιωτία, με αύξηση των ελέγχων σε οδικούς άξονες που έχουν ως προορισμό την Αττική.
Παράλληλα θα εξοικονομηθούν και άλλες αστυνομικές δυνάμεις για την ενεργοποίηση μεγάλου αριθμού περιπολιών και τις νυχτερινές ώρες, σε γειτονιές και σημεία της πόλης, όπου παρατηρείται έξαρση του εγκλήματος. Στόχος η προστασία σπιτιών, "ανοικτών" καταστημάτων και τραπεζών, που θα είναι ενδεχομένως οι πρώτοι στόχοι συμμοριών μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί παρακολουθούν τις εξελίξεις και προσαρμόζουν τα επιχειρησιακά σχέδια ανάλογα με τις εκτιμήσεις και τις παρατηρούμενες εξάρσεις εγκλήματος. Σημειώνεται, πως ανάμεσα στις εντολές που έχουν δεχθεί οι αστυνομικοί, είναι η δυνητική καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας, προσωνύμιων, αλλά και της αριθμητικής ταυτότητας των κινητών τηλεφώνων (αριθμός ΙΜΕΙ συσκευής), όσων προσάγονται ή συλλαμβάνονται στην Δυτική Αττική. Μια τέτοια κίνηση όμως πρέπει να είναι προσεκτική σε συνεννόηση με τις δικαστικές αρχές προκειμένου να μην υπάρχει περίπτωση παραβίασης προσωπικών δεδομένων…

Παναγιώτης Σπυρόπουλος