Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί οι Αμερικανοί αγοράζουν όπλα ομαδόν εν μέσω της πανδημίας;


Περισσότερα όπλα απ’ όσα έχουν αγοράσει τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI, αγόρασαν οι Αμερικανοί τον Μάρτιο. Για ποιον λόγο όμως σημειώθηκε αυτή η αλματώδης
αύξηση των πωλήσεων όπλων εν μέσω της πανδημίας του Covid-19;
Καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά στις ΗΠΑ – σχεδόν 2.000 μόνο το τελευταίο 2ωρο – και σχεδόν όλη η χώρα βρίσκεται σε ένα είδος lockdown, οι πολίτες φαίνεται πως αντιδρούν στην κρίση αγοράζοντας ομαδόν όπλα. Ο φόβος μίας κοινωνικής ανατραχής είναι ένας λόγος, αλλά όχι ο μοναδικός ούτε ο πιο σημαντικός, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Το FBI πραγματοποίησε 3,7 εκατομμύρια ελέγχους τον Μάρτιο, τους περισσότερους από όταν ξεκίνησε το τρέχον σύστημα ελέγχου το 1998. Μόνο στις 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν 210.000 έλεγχοι, οι περισσότεροι σε μία ημέρα, ενώ σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, καθόλη τη διάρκεια του περασμένου μήνα αγοράστηκαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια όπλα. Οι περισσότερες πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ιλινόις και επίσης στο Τέξας, το Κεντάκι, τη Φλόριντα και την Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με τον Τίμοθι Λίτον, καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια και ειδικό στην αμερικανική βιομηχανία όπλων, οι περισσότερες νέες πωλήσεις όπλων υποκινούνται από δύο παράγοντες που έχουν προκληθεί από την κρίση του νέου κορωνοϊού.
Η πρώτη ανησυχία είναι ότι οι υπηρεσίες, όπως η πυροσβεστική, η αστυνομία και οι υπηρεσίες υγείας, θα μπορούσαν «να καταρρεύσουν», με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στο δίπτυχο νόμος και τάξη. Σε μια τέτοια περίπτωση, ένα όπλο μπορεί να θεωρηθεί εργαλείο επιβίωσης, εξηγεί ο Λίτον.
Ο δεύτερος λόγος ανησυχίας αφορά την παραβίαση των αμερικανικών ελευθεριών, όπως η οπλοκατοχή, η οποία κατοχυρώνεται από το αμερικανικό σύνταγμα.
«Ορισμένοι ανησυχούν ότι η κυβέρνηση καταρρέει και δεν θα τους προστατεύσει και άλλοι ανησυχούν ότι η κυβέρνηση είναι υπερβολικά ισχυρή και θα περιορίσει τις ελευθερίες τους», εξηγεί ο Λίτον.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια