Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έβρος: Οι αφανείς μαχητές που κάνουν δύσκολη την επιστροφή των Τούρκων στο ποτάμι


Το πρώτο κεφάλαιο της πρωτοφανούς Τουρκικής προσπάθειας να αποσταθεροποιήσουν τα Ελληνικά χερσαία σύνορα στον Έβρο έκλεισε οριστικά τα προηγούμενα 24ωρα.Έπειτα από την
άτακτη υποχώρηση των γειτόνων και την ομαλοποίηση της κατάστασης στο ποτάμι σταδιακά άρχισαν να αποχωρούν και οι δυνάμεις της frontex από την περιοχή.

Οι Αυστριακοί κομάντος της ομάδας CobraIταλοί και Πολωνοί άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας όπως και οι Κύπριοι επίλεκτοι για περίπου ένα μήνα στάθηκαν στην πρώτη γραμμή. Όσες χώρας απέστειλαν δυνάμεις στον Έβρο ανταποκρινόμενες στο αίτημα της Αθήνας για ενίσχυση των Ευρωπαϊκών συνόρων γνωρίζουν πλέον από πρώτο χέρι τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τους προκλητικούς γείτονές της.

Όμως δεν ήταν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες πρόθυμες να στηρίξουν την Αθήνα σε αυτή την προσπάθεια. Αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις η Τουρκική προπαγάνδα περί δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων βρήκε πρόσφορο έδαφος. Όπως για παράδειγμα στην επιστημονική επιτροπή της Γερμανικής βουλής η οποία έκανε λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Ελληνική στάση στον Έβρο.

Η Αθήνα έχει πάρει όμως τις αποφάσεις της για τα χερσαία σύνορά της και προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου να μετατρέψει τον Έβρο σε απροσπέλαστη περιοχή. Για τους φρουρούς της πρώτης γραμμής η άτακτη αποχώρηση των υποκινούμενων μεταναστών όπως και των Τουρκικών δυνάμεων της αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής αποτελεί ευκαιρία για ανάσες και ανασύνταξη.

Ωστόσο κάποιοι άλλοι αφανείς μαχητές των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν σταματήσει ούτε ώρα να εργάζονται εντατικά. Στον Έβρο πλέον έχουν αναλάβει δράση τόσο το Μηχανικό όσο και το Τεχνικό. Υπό την καθοδήγηση του Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγου Άγγελου Ιλαρίδη, των Μεράρχων και Ταξιάρχων του ακριτικού νομού αλλάζουν την εικόνα των χερσαίων συνόρων της χώρας.

Ήδη έχει αποφασιστεί πέρα από την επέκταση του φράχτη μήκους 12,5 χλμ στις Καστανιές να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή φράχτη και στο νότιο Έβρο στο Ελληνικό προφεγύρωμα. Η εμπειρία του τελευταίου μήνα στις Καστανιές έδωσε στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην ΕΛΑΣ πολύτιμα διδάγματα για την τεράστια βοήθεια που προσέφερε ο φράχτης στη άμυνα της περιοχής.

Οι Μονάδες του Μηχανικού και του Τεχνικού βρίσκονται επί ποδός με τα στελέχη να κατασκευάζουν συνεχώς μεταλλικά εμπόδια και άλλα κωλύματα τα οποία μεταφέρονται στην πρώτη γραμμή αποτροπής. Ήδη το δάσος των Καστανιών, η πλέον δύσκολη περιοχή φύλαξης έχει οχυρωθεί με διπλή ζώνη συρματοπλέγματος και τεράστιους σάκους από χώμα.

Όμως το μεγάλο στοίχημα για τον Στρατό Ξηράς αλλά και για την ΕΛΑΣ είναι η επιτήρηση και φύλαξη της παρέβριας περιοχής. Τους επόμενους μήνες η στάθμη του ποταμού αναμένεται να πέσει και να δημιουργηθούν περάσματα προς τα Ελληνικά εδάφη. Το σχέδιο άμυνας προβλέπει να στηθούν κάμερες κατά μήκος του ποταμού και να κατασκευαστούν νέα παρατηρητήρια αλλά και θέσεις κάλυψης για τα πεζοπόρα τμήματα που θα κινούνται στις όχθες του ποταμού.

Χρόνος για χάσιμο στον Έβρο δεν υπάρχει. Εάν επανέλθουν οι γείτονες αυτή τη φορά δεν θα διαθέτουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού αλλά μετά το στραπάτσο που δέχτηκαν θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσουν με νέο σχέδιο να ‘’σπάσουν’’ τις Ελληνικές γραμμές άμυνας.

Η Αθήνα επιθυμεί τη μόνιμη παρουσία ενισχυμένης δύναμης της frontex και στα χερσαία σύνορά της. Έως τότε όμως είναι υποχρεωμένη να προετοιμάζεται για την επόμενη κίνηση των γειτόνων.
Κώστας Σαρικάς


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια