Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η αλήθεια για τον ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο: Εικονικές αερομαχίες και εμπλοκές

Συνεχής η προσπάθεια της Τουρκίας να αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο με μπαράζ εικονικών αερομαχιών και εμπλοκών στο Αιγαίο. Πώς απαντά η Αθήνα. 248 υπερπτήσεις Τουρκικών
μαχητικών πάνω από Ελληνικά νησιά αλλά και από τον Έβρο καταγράφονται από τις αρχές του χρόνου. Αριθμός ρεκόρ καθώς ολόκληρο το 2019 ήταν ακριβώς οι μισές μόλις 124
Μια ακόμη σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι πλέον οι πιλότοι της TuAF έχουν ξεκάθαρες διαταγές να πετούν όχι πάνω από μικρά νησιά και βραχονησίδες κοντά στα σύνορα αλλά και πάνω από μεγαλύτερα όπως η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος ακόμα και η Λήμνος. Νησιά "αστακούς" εξοπλισμένα με σύγχρονα οπλικά συστήματα και ισχυρή αεράμυνα.
Η "στοχοποίηση" των μεγάλων ακριτικών Ελληνικών νησιών από την Τουρκική αεροπορία αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένδειξη της πρόθεσης των γειτόνων να κλιμακώσουν τις προκλήσεις τους επιδιώκοντας να αναγκάσουν την Αθήνα να αντιδράσει. Να οδηγήσουν δηλαδή σε επεισόδιο το οποίο προφανώς επιθυμούν να αποτελέσει την αιτία ώστε οι δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες και έπειτα από την "ήττα" στον Έβρο επιχειρούν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο τόσο στη θάλασσα όσο κυρίως στον αέρα. Την ίδια ώρα με δηλώσεις, δημοσιεύματα και χάρτες περί αποστρατικοποιημένων Ελληνικών νησιών αλλά και ανάγνωση "αλά κάρτ" συμφωνιών και συνθηκών προσπαθούν να δημιουργήσουν σχετικό κλίμα και να παρουςιάσουν επιχειρήματα.
Με μικρό αριθμό μαχητικών καταφέρνουν εκ του ασφαλούς να "γράφουν" δεκάδες παραβιάσεις και να προχωρούν σε πτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά. Και όλα αυτά με στόχο να εκνευρίσουν και να δοκιμάσουν όρια και αντοχές.
Όμως σε πραγματικές συνθήκες επιχειρήσεων ανάλογες ενέργειες θα ήταν καταδικασμένες πριν καν ξεκινήσουν. Το παράδειγμα της Τουρκικής "άσκησης"-προβολής ισχύος στις ακτές της Λιβύης είναι χαρακτηριστικό. Τόσο η προσπάθεια παραπλάνησης της Ελληνικής αεράμυνας απέτυχε παταγωδώς να αιφνιδιάσει όσο και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αποδείχθηκε εξαιρετικά ευάλωτος απέναντι στα "μπλε" γεράκια.
Οι γείτονες σε ρεαλιστικές συνθήκες ουδέποτε θα κατάφερναν να φτάσουν στις ακτές της Λιβύης, ούτε καν να περάσουν νότια της Κρήτης εκτιμούν με βεβαιότητα οι Έλληνες επιτελείς. Τα "high value" αεροπορικά μέσα τα οποία έλαβαν μέρος στην αποστολή, δηλαδή τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135R,το ιπτάμενο ραντάρ Ε-7Τ αλλά και το μεταγωγικό C-130 ακόμα και προστατευόμενα από μαχητικά θα αποτελούσαν εύκολους στόχους για τα Ελληνικά "γεράκια".
Ενδεικτικό είναι ότι τα F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας έφτασαν σε αποστάσεις κλειστού σχηματισμού κοντά στα Τουρκικά αεροσκάφη όσο πετούσαν νότια της Κρήτης είτε πηγαίνοντας είτε επιστρέφοντας.
Ανάλογη είναι η καθημερινή εικόνα και στο Αιγαίο με τα Ελληνικά μαχητικά να υπερτερούν κατά κράτος των αεροσκαφών της TuAF τα οποία μοναδικό στόχο έχουν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες ώστε να "εισέλθουν" στον Ελληνικό εναέριο χώρο και να πετάξουν πάνω από τα ακριτικά νησιά. Την ίδια ώρα τα ‘’μπλε’’ αεροσκάφη είναι "κολλημένα" στις ουρές τους και τα έχουν "λοκάρει" με τα σκοπευτικά τους ενώ αντίστοιχα τα έχουν "εγκλωβίσει" με τα ραντάρ τους τα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα που βρίσκονται πάνω στα νησιά.
Στους γείτονες όμως αρκεί να καταγράψουν πτήση πάνω από Ελληνικό έδαφος και αν γίνεται σε χαμηλό ύψος ακόμα και πάνω από χωριά και πόλεις. Εκτός από την Τουρκική πολεμική αεροπορία καμία άλλη στον κόσμο δεν "εκπαιδεύεται" με πτήσεις εκ του ασφαλούς πάνω από κατοικημένες περιοχές συμμαχικής χώρας και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης.
Σε όλες τις εικονικές αερομαχίες και εμπλοκές τα "κόκκινα" φτερά φεύγουν ηττημένα αλλά αυτό δεν τους πτοεί και την επόμενη ημέρα θα επανέλθουν όχι για να πάρουν τη "ρεβάνς" επιδεικνύοντας αεροπορικό εγωισμό αλλά για να καταγράψουν νέες παραβιάσεις και υπερπτήσεις.
Οι Έλληνες αεροπόροι με ψυχραιμία κάνουν καθημερινά το καθήκον τους πάνω από το Αιγαίο. Η Αθήνα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να "ρίξει νερό στο μύλο" του Ερντογάν την ώρα που είναι πιεσμένος και ξεκάθαρα επιθυμεί διέξοδο στο Αιγαίο αναφέρουν εμφατικά ανώτατες πηγές στο Ελληνικό επιτελείο. Και προσθέτουν ότι η Άγκυρα γνωρίζει καλά τις συνέπειες σε πραγματικές συνθήκες επιχειρήσεων πάνω από το Αιγαίο.


Κώστας Σαρικάς


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια