Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιάννης Σταμούλης -Τάσος Παππάς: Πυρκαγιά στο Δάσος του Τσέρνομπιλ

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 4 Απριλίου 13.22, στην αποκλεισμένη δασική περιοχή γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην θέση Володимирівка Котовського, σε μια έκταση 20 στρεμμάτων. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 168 Πυροσβέστες, 35 οχήματα και εναέρια μέσα έσπευσαν με δυσκολίες στην κατάσβεση λόγω αυξημένων επίπεδων ακτινοβολίας. 
Οι πρώτες μετρήσεις στον τόπο της πυρκαγιάς, σύμφωνα με ενημέρωση του Єгор Фірсов,επικεφαλή της υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης, έδειξε υπερβολική αύξηση της ραδιενέργειας από το επιτρεπτά αποδεκτά, 2,3 με 2,6 αντί του 0,14. 


Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ДСНС України, Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας δηλώνει ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς και την επόμενη μέρα καλεί τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται αφού οι μετρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου είναι 0,014 mr / h, - 0,012 mr / h. με μέγιστο επιτρεπόμενο τα 0,05 mr / h, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς το επίπεδο της ισοδύναμης δόσης ακτινοβολίας γάμμα είναι 0,021 mr / h. 
Την ίδια ανακοίνωση έκαναν και οι ειδικοί του Τμήματος Επιτήρησης Έκτακτης Ανάγκης και Παρακολούθησης Ακτινοβολίας στο SSTC NRS, μετά από μετρήσεις βρήκαν ότι στην περιοχή του Κιέβου η δόση της ακτινοβολίας γάμμα ήταν εντός 0.1 μSv / h, η οποία αντιστοιχεί στην κανονική ακτινοβολία.

 Συγκλονιστική είναι η ανάρτηση του Andriy Vatolyn, επικεφαλής της πυροσβεστικής μονάδας DSNS που επιχείρησε στην φωτιά: " Οι Πυροσβέστες μου εργάστηκαν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες... Για κάθε ένα από τα παιδιά, ανησυχώ προσωπικά. Μου προκαλεί οργή, ότι οι αναγκάστηκαν να επιχειρήσουν στη καυτή ζώνη του Τσερνόμπιλ, όχι συνεπεία κάποιου ατυχήματος, αλλά κάποιων εγκληματιών που αποφάσισαν να κάψουν ξηρόχορτα στο δάσος."


Γιάννης Σταμούλης -Τάσος Παππάς



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια