Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το σώμα της ΕΛΑΣ σάπισε, θάψτε το επιτέλους...

Το ερώτημα έρχεται κατά καιρούς και παντα, όμως πάντα παραμένει αναπάντητο. Τί αστυνομία θέλουμε; Πρόκειται για ένα ρητορικό ερώτημα που διατυπώνεται, απλά για
να ειπωθεί, εξυπηρετώντας τις πολιτικο-συνδικαλιστικές συγκυρίες της στιγμής. Για να φτάσουμε όμως στο σημείο να δούμε ποια αστυνομία θλελουμε, πρέπει οπωσδήποτε και εκ των ων ουκ άνευ να δούμε πρώτα ποια αστυνομία έχουμε.


Παρενθετικά σημειώνουμε, ότι στη διάρκεια κάθε φαύλου κύκλου ρητορικής απεμπόλησης της ουσίας και στρουθοκαμηλισμού, ουδείς και ουδέποτε ρώτησε τους αστυνομικούς, για το ποια αστυνομία θέλουν οι ίδιοι. Αυτή που υπάρχει σήμερα, ή μήπως μια άλλη, αναπροσαρμοσμένη κι αναδιαταγμένη σε άλλες βάσεις.

Κατά καιρούς είδαμε και καταγράψαμε εσωστρεφείς διενέξεις μεταξύ άμεσης δράσης - ΔΙΑΣ, ειδικοί φρουροί με αστυνομικούς γενικών καθηκόντων κοκ , με τελευταία σκιαμαχία αυτή μεταξύ μάχιμων και αυτών των γραφείων. 

Ποιος όμως είναι ικανοποιημένος από την εικόνα της αστυνομίας και κυρίως, ποιος αστυνομικός είναι έστω και μερικώς ικανοποιημένος από το απείκασμα της; Σε πολλές συζητήσεις ακούμε με ευλάβεια είναι αλήθεια, τις απόψεις αξιωματικών και χαμηλόβαθμων, που κρίνουν, επικρίνουν αλλά και τοποθεντούνται. Έξω από ιδιοτέλεια ή κομφορμισμό. 

Το γενικό συμοπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι αυτό του τίτλου. Η αστυνομία σάπισε και πρέπει να θαφτεί για να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της. Όσες προσπάθειες αναδιάρθρωσης επιχειρήθηκαν ήταν είτε αποτυχημένες, είτε ημιτελείς., με αποτέλεσμα να προκαλέσουν μόνο νέες ημικρανίες. 

Ζούμε στην εποχή της αστυνομίας του Ηλία του 16ου, όπως αποφάνθηκε ο αλήστου μνήμης στην Κατεχάκη Δένδιας; Χωρίς καμία αμφιβολία όχι. 

Ηγεσίες, παραηγεσίας, συνδιοικούσες συνδικαλιστικές αρχές, κρίσεις άνευ λόγου, αξίας και ουσίας κι ένα προσωπικό να συμπιέζεται στις μυλόπετρες όλων αυτών. Από την εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση, την κατανομή του, τις αδικίες που συντελούνται πίσω από αυτή, τα ατομικά του δικαιώματα, την οπλοχρησία, το δικαίωμα του στην πρόσβαση σε αξιόπιστες υγειονομικές δομές περίθαλψης και άλλα πολλά., ων ουκ έστι αριθμός.

Το bloko.gr καλεί και προσκαλεί σε ένα δημόσιο διάλογο απόψεων και διατυπώσεων, ούτως ώστε να δοθεί ο λόγος σε όλο το προσωπικό της αστυνομίας και ως μία άτυπη δημοσκόπηση, αλλά και σε  νομικούς, ούτως ώστε να σχηματιστεί ένα περίγραμμα, το οποίο θα δοθεί από τα κάτω προς τα πάνω, προκειμένου για πρώτη φορά η ηγεσία και η κάθε ηγεσία, να έχει ένα συνολικό γνωμοδοτικό πλαίσιο, για να καθορίσει εξελίξεις, ή να το επεξεργαστεί πριν προβεί σε όποια εξέλιξη δρομολογήσουν οι όποιες αυθεντίες. 

Σε αυτό το τόλμημα, καλούμε και προσκαλούμε αξιωματικούς και προσωπικό αρχηγείου, επιτελικούς και μη, των μάχιμων υπηρεσιών για να καταγραφεί αυτό που λείπει. Ποια αστυνομία θέλουν οι αστυνομικοί, πάνω στη βάση της ισοτιμίας και δικαιοκρισίας πρώτα και κύρια για τους ίδιους, ώστε απαλλαγμένοι από την ρητορική της σκοπιμότητας να βαλουν μπροστά τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο ως αστυνομικό και ως πολίτη και φυσικά εκ του αποτελέσματος, τον ίδιο τον πολίτη.



τιου Γιώργου Καραϊβάζ






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια