Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το καντήλι, το τάμα και ο… ΟΓΑΣ που αμόλησε τον ιό

Πανζουρλισμός από τα τηλεφωνήματα πολιτών που ζητούν διευκρινίσεις γίνεται στα Αστυνομικά Τμήματα αλλά και στο κέντρο της Άμεσης Δράσης στο Ηράκλειο. Κάθε φορά που
ανακοινώνονται νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης  του κοροναϊού, τα τηλέφωνα παίρνουν …φωτιά. Οι αστυνομικοί δεν προλαβαίνουν να απαντούν. Τους ζητούν  ενημέρωση, διευκρινίσεις, επιβεβαίωση, καθοδήγηση, ακόμα και ψυχολογική υποστήριξη.
Σε αυτές τις δύσκολες ώρες της πανδημίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, οι αστυνομικοί γίνονται ο… άνθρωπος τους. Βέβαια όταν μιλάμε για επιβολή προστίμων μάλλον αντιμετωπίζονται ως οι … κακοί μπάτσοι.
Στο τηλεφωνικό κέντρο του 100 οι κλήσεις έχουν έως και τριπλασιαστεί. Προ πανδημίας, ο συνήθης αριθμός κλήσεων κυμαινόταν από 450 έως 500 ημερησίως. Την πρώτη ημέρα ανακοίνωσης των μέτρων οι κλήσεις εκτοξεύτηκαν στις 1500 (!)  και καθημερινά πλέον κυμαίνονται 800-1000.
Τηλεφωνούν άνθρωποι κάθε ηλικίας, από 20χρονους έως υπερήλικες, και κάθε μορφωτικού επιπέδου, από καθηγητές έως άνθρωποι που δεν ξέρουν να γράψουν ούτε το όνομα τους. Και ερωτούν ό,τι μπορεί να φανταστεί κάποιος…
«Να σου κάνω μια ερώτηση….»
Πλέον η κάθε κλήση ξεκινάει με την ίδια εισαγωγή: «Να σου κάνω μία ερώτηση….».
Οι περισσότεροι ξέρουν την απάντηση, τηλεφωνούν όμως στην Αστυνομία γιατί θέλουν την επιβεβαίωση ή επιδιώκουν να «νομιμοποιήσουν» την …παρασπονδία τους. Να διερευνήσουν αν υπάρχει πιθανότητα να γλιτώσουν το πρόστιμο αν λοξοδρομήσουν από τα προβλεπόμενα.
Υπάρχουν και περιπτώσεις που θέτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα, τα οποία δεν καλύπτονται από τις διαθέσιμες επιλογές μετακίνησης που εγκρίνει η Πολιτική Προστασία.
Για παράδειγμα, μία μητέρα που θέλει να πάει τα δύο μωρά της στον παιδίατρο και δεν οδηγεί, αναγκαστικά θα πρέπει να οδηγήσει ο σύζυγος και να βρεθούν στο αυτοκίνητο τέσσερις επιβαίνοντες. Κάλεσε  η γυναίκα στην Αστυνομία και ήταν μέσα στο άγχος…
Η οικογένεια Χωραφά,  το καντήλι και το τάμα
Σε άλλες πάλι περιπτώσεις μία ερώτηση για μετακίνηση …κρύβει ολόκληρη οικογένεια Χωραφά. Ένας ρωτάει για …δέκα.
-«Μπορώ να πάω στο εξοχικό να ποτίσω τα λουλούδια; Μπορώ να πάρω και την έγκυο  γυναίκα μου; Μπορώ να βάλω μέσα και τα τρία μας παιδιά;
-«Δε γίνεται, απαγορεύεται» απαντά ο αστυνομικός. Δυσανασχετεί ο πολίτης: «Μα γιατί; Στο σπίτι πώς είμαστε όλοι μαζί;».
Συμπολίτες μας ζητούν να μεταβούν στο χωριό για να κόψουν πορτοκάλια, για να κάψουν λιόκλαδα, να αγοράσουν λάδι… Πολλά αιτήματα επίσης σχετίζονται με νεκροταφεία. «Θέλω να ανάψω το καντήλι του άνδρα μου», «Θέλω να ξεχορταριάσω το μνήμα του πατέρα μου».
Υπάρχουν και εκείνοι που ζητούν να μετακινηθούν για να εκπληρώσουν το τάμα τους…
Αρκετοί ρωτούν πώς θα πάνε τον σκύλο τους στο κτηνίατρο, ποια επιλογή να συμπληρώσουν. «Το γιατρό» συμβουλεύουν οι περισσότεροι αστυνομικοί.
Προκαλεί ακόμα εντύπωση ότι αρκετά άτομα νεαρής ηλικίας δεν ξέρουν πώς να στείλουν sms και ζητούν οδηγίες από τους αστυνομικούς. «Καταλαβαίνουμε τους γέροντες αλλά και οι νέοι;» απορούν οι αστυνομικοί.
«Ο ΟΓΑΣ αμόλησε τον ιό…»
Σε χωριό της ενδοχώρας ο παππούς περπάτησε κούτσα-κούτσα μέχρι το Τμήμα για να ρωτήσει τον αστυνομικό υπηρεσίας αν το καλύπτει το χαρτί που είχε συμπληρώσει για το φούρνο. «Καλά είναι αυτά που έχω γράψει;» ρωτάει ο γέροντας. «Καλά είναι παππού» αποκρίνεται το όργανο της τάξης που αδυνατεί να συγκρατήσει τα γέλια σαν ακούει τον παππού να προβαίνει με σοβαρό ύφος σε συνταρακτικές αποκαλύψεις για την …συνομωσία που κρύβεται πίσω από την πανδημία. «Τον ιό τον μόλαρε ο ΟΓΑΣ…». Και το ύφος του είναι αδιαπραγμάτευτο.
Βγήκε να καθαρίσει σπίτια
Οι έλεγχοι  της ΕΛΑΣ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην πόλη, στα χωριά αλλά και στον ΒΟΑΚ. Και πέφτουν …πρόστιμα προς γνώση και συμμόρφωση.
Πρόστιμο επιβλήθηκε  προ ημερών σε γυναίκα που «συνελήφθη» ενώ πήγαινε να καθαρίσει σπίτια. Τηλεφώνησε στο αρμόδιο Τμήμα η ιδιοκτήτρια οικίας για να παρακαλέσει το Διοικητή να διαγράψει το πρόστιμο αφού πρόκειται για μία φτωχή γυναίκα που παλεύει για το μεροκάματο. Τ’  άκουσε για τα καλά η …ηθική αυτουργός. «Κανονικά σε σένα πρέπει να κόψουμε πρόστιμο» της διαμηνύθηκε.
Πρόστιμα πέφτουν και στα χωριά όπου βγαίνουν για …περπάτημα παρέες-παρέες. «Στα χωριά κάθε πρόστιμο που επιβάλλεται μαθαίνεται και υπάρχει συμμόρφωση…» ανέφερε αστυνομική πηγή. «Μπορεί να περπατούν στο δρόμο, όμως δε τηρούνται αποστάσεις, ο ένας δίπλα-δίπλα στον άλλον».
Κατά 70% κάτω η κίνηση στον ΒΟΑΚ
Αισθητά μειωμένη είναι η κίνηση των οχημάτων των ΒΟΑΚ αφού σύμφωνα με στελέχη της υπηρεσίας φθάνει έως και 70%. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και οι περισσότεροι διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί αφορούν κυρίως παραβίαση του αριθμού επιβαινόντων στα οχήματα, δηλαδή τρία και τέσσερα άτομα.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια