Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι απαντά η Αθήνα στο νέο «κόλπο» της Τουρκίας με τους πρόσφυγες

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος,
αναφέρθηκαν στις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες σχετικά με τις συγκεντρώσεις μεταναστών στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, υπό τον συντονισμό της τουρκικής αστυνομίας.
«Μελετούμε αυτά τα δημοσιεύματα πολύ προσεκτικά» ήταν το σχόλιο του κ. Κουμουτσάκου, ο οποίος επεσήμανε πως «οφείλουμε κάθε πιθανή νέα μεταναστευτική άφιξη να την αντιμετωπίζουμε με τη λογική της καραντίνας είτε υπάρχει σκοπιμότητα είτε όχι. Οποιοσδήποτε περνά παράνομα τα σύνορα της Ελλάδας οδηγείται σε διαδικασία καραντίνας». Έστειλε δε το μήνυμα πως η πολιτική της Τουρκίας στον Έβρο δεν πέρασε και δεν θα περάσει και στη θάλασσα.
Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως οποιαδήποτε σύνδεση κορωνοϊού με προσφυγικό, αν δεν υφίσταται, είναι ό,τι χειρότερο για τη χώρα μας, κάνοντας λόγο για πολιτικές Όρμπαν.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η Τουρκία έχει συνεπή αναθεωρητική πολιτική που εκφράζεται με κλιμακούμενη προκλητικότητα.
«Δεν πρέπει να τοποθετούμαστε αμυντικά απέναντι στις κινήσεις της Άγκυρας αλλά να έχουμε μια συγκροτημένη στρατηγική που να θέτουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της αναδεικνύοντας τη διάσταση του ζητήματος ως ευρωτουρκικό ζήτημα και ζητώντας από τους εταίρους όχι μόνο δηλώσεις ηθικής συμπαράστασης αλλά να θέσουν κόκκινες γραμμές με κυρώσεις στην Τουρκία» τόνισε και πρόσθεσε πως έπρεπε ήδη να έχουμε ζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής να πάρει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Κουμουτσάκος έστειλε το μήνυμα ότι η πολιτική της Τουρκίας στον Έβρο δεν πέρασε και δεν θα περάσει και στη θάλασσα. «Όπως απέτυχε οποιαδήποτε απόπειρα άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα και εκβιασμού προς την Ευρώπη θα αποτύχει και στη θάλασσα του Αιγαίου» είπε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό να λαμβάνονται σοβαρά οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας περί πιθανού ανοίγματος των μεταναστευτικών πυλών. Οι αρχικές δηλώσεις που έχουν στόχευση πίεσης και εκβιασμού προς την Ευρώπη ξεκίνησαν εδώ και ένα χρόνο ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο. Αυτά που είδαμε στον Έβρο ήταν μια προαναγγελθείσα πολιτική ενθάρρυνσης χιλιάδων ανθρώπων και εκμετάλλευσης των ονείρων αυτών να χρησιμοποιηθούν ως ζωντανός πολιορκητικός κριός για να υπάρξει παράνομη διάβαση των ελληνικών συνόρων και δι’ αυτού να ασκηθεί πίεση στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια