Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Aγώνας δρόμου: Συνεχίζεται η δίκη του φόνου της Ελένης Τοπαλούδη και θα αναβληθεί η δίκη του ομαδικού βιασμού ΑΜΕΑ


Την Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 θα συνεχιστεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης του βιασμού και της δολοφονίας της φοιτήτριας Ελένης

Τοπαλούδη, ενώ θα αναβληθεί για ημερομηνία που θα ανακοινωθεί την ίδια ημέρα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω (πιθανότατα για 1 Ιουνίου 2020) η δίκη του ομαδικού βιασμού μιας 19χρονης κοπέλας με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική» και οι δύο υποθέσεις έχουν κοινό κατηγορούμενο έναν 19χρονο Αλβανό, ενώ συμπληρώνεται το 18μηνο, το μέγιστο όριο της προσωρινής κράτησης των συγκατηγορούμενών του.

Πιο συγκεκριμένα η πρώτη δίκη με κατηγορούμενο τον 23χρονο ημεδαπό και τον 19χρονο Αλβανό πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τον Ιούνιο καθώς τότε εκπνέει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης του πρώτου και ελλοχεύει ο κίνδυνος να αφεθεί ελεύθερος με όρο απαγόρευσης εξόδου.
Η δεύτερη δίκη που αφορά στον ομαδικό βιασμό με κατηγορούμενο τον ίδιο 19χρονο Αλβανό κι έναν 23χρονο αθίγγανο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο καθώς τότε εκπνέει το 18μηνο προσωρινής κράτησης του 23χρονου.

Σημειώνεται ότι τόσο ο 23χρονος ημεδαπός όσο και ο 23χρονος αθίγγανος δεν κρατούνται για άλλη αιτία και ο νόμος, παρά τις αναστολές που προβλέπονται στις προθεσμίες σε εφαρμογή των μέτρων για την διασπορά του κορωνοϊού, δεν επιτρέπει παράταση γι’ αυτούς του 18μήνου.
Ο νόμος ορίζει ότι ο μέγιστος χρόνος προφυλάκισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ
ΕΦΕΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου εκδόθηκε στο μεταξύ χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Μετά την έκδοση της ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Άμυνας-Υγείας- Δικαιοσύνης με αριθ. ΔΙα/ΓΠ.οικ. 26804 (ΦΕΚ 1588/25-4-2020 τ.Β’), με την οποίαν επιβάλλεται το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών στο σύνολο της Επικράτειας και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, για το χρονικό διάστημα από 28.4.2020 έως και 15.5.2020 με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 4 αυτής, η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκάνησου για το πιο πάνω χρονικό διάστημα ανακοινώνει ότι:
Α. Ι.Κατά τη δικάσιμο της 12ης Μαΐου 2020 του Μονομελούς Εφετείου κακουργημάτων Δωδεκάνησου – Μεταβατικής έδρας Κω θα εκδικασθεί μόνο η ποινική υπόθεση με κατηγορούμενους τους: FERHAT ZENGIN και ΜΕΗΜΕΤ FATIH ΟΖΒΑΥ, Και
2. Κατά τη δικάσιμο της 4ης Μάίου 2020 του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κω θα εκδικασθεί μόνο η ποινική υπόθεση με κατηγορούμενους τους: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ-ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΑΡΑΓΚΟ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΛΟΥΤΣΗ, οι οποίες εμπίπτουν στην εξαίρεση του άρθρου 4 περ.2ε’της άνω ΚΥΑ.
Β. Αποσύρονται οι λοιπές υποθέσεις των προαναφερομένων δικασίμων καθώς και οι υποθέσεις των παρακάτω δικασίμων μηνός Μαΐου 2020 των ποινικών δικαστηρίων του Εφετείου Δωδεκάνησου, που εμπίπτουν στο χρονικό διάστημα μέχρι και 15.5.2020, οι οποίες θα προσδιορισθούν εκ νέου σε άλλη δικάσιμο:
1. Οι υποθέσεις της δικασίμου της 4ης Μαΐου 2020 του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου.
2. Οι υποθέσεις της δικασίμου της 5ης Μαΐου 2020 του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Δωδεκανήσου.
3. Οι υποθέσεις της δικασίμου της 6ης Μαΐου 2020 του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.
4. Οι υποθέσεις της δικασίμου της 7ης Μαΐου 2020 του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.
5. Οι υποθέσεις της δικασίμου της 11ης Μαΐου 2020 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.
6. Οι υποθέσεις της δικασίμου της 12ης Μαΐου 2020 του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων – Μεταβατικής έδρας Κω με εξαίρεση την αναφερόμενη υπόθεση στο υπό στοιχείο Α1 της παρούσας.
7. Οι υποθέσεις της δικασίμου της 13ης Μαΐου 2020 του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων – Μεταβατικής έδρας Κω.
8. Οι υποθέσεις της δικασίμου της 4ης Μαΐου 2020 του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κω με εξαίρεση την αναφερόμενη υπόθεση στο στοιχείο Α2 της παρούσας.
Γ) Η εργασία της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου θα συνεχίζει να διεκπεραιώνεται με περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων παρισταμένων εκ περιτροπής καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες, στα γραφεία της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των αναγκαίων ενεργειών για τη διεκπεραίωση των ποινικών υποθέσεων καθώς και εκείνων που κατά περίπτωση και κατά την κρίση του διευθύνοντος την υπηρεσία έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, η δε λοιπή εργασία παρέχεται εξ αποστάσεως με χρήση ηλεκτρονικών μέσων.
Δ) Τέλος ορίζουμε τα παρακάτω αναγκαία υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και παρακαλούμε για την τήρησή τους:

1. Χρήση μάσκας.
2. Χρήση αντισηπτικού, διαθέσιμου στους χώρους του Δικαστηρίου.
3. Τήρηση απόστασης κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ φυσικών προσώπων».




πηγή: dimokratiki.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια