Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έλληνες εφοπλιστές, από τη μία ευεργέτες κι από την άλλη ... πληττόμενοι; Είναι αυτό σκάνδαλο με τα 800 ευρώ ή αβλεψία;

Πριν από μόλις λίγες ώρες ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ένωση Ελλήνων εφοπλιστών για τις δωρεές σε υγειονομικό εξοπλισμό και μπράβο τους. Από την
άλλη όμως, μήπως επωφελούνται και κάνουν χρήση "δικαιώματος" από διατάξεις που παρεισφρέουν αδιευκρίνιστες στις πράξεις νομοθετικών περιεχομένων, με στόχο την οικονομική ενίσχυση του προσωπικού των πληττόμενων από την πανδημία εταιρειών.

Προοιμιακά να σημειώσουμε ότι σχεδόν στο σύνολο τους, οι εφοπλιστικές εταιρείες και κυρίως των μεγαλοεφοπλιστών, έχουν έδρα σε χώρες ξένων συμφερόντων και η παρουσία τους στην Ελλάδα, λειτουργία γραφείων κοκ, έχουν διαδικαστικά διαχειριστικό χαρακτήρα. Τί σημαίνει αυτό; Η όποια οικονομική δραστηριότητα (ζημίες, κέρδη) αφορούν στις οικονομικές συναλλαγές τους με τη χώρα σημαίας και όχι με την Ελλάδα. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο, όποιος εξ αυτών επικαλείται οικονομική δυσπραγία εξαιτίας μείωσης ναύλων μεταφοράς εμπορευμάτων κτλ, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές τους με το ελληνικό δημόσιο. Εξ αντικειμένου, το προσωπικό (διοικητικό κατά κανόνα) που απασχολούν στα εγχώρια γραφεία τους, δεν μπορεί να υπαχθεί στις προβλέψεις της απόφασης για το επίδομα των 800 ευρώ. Ή ... μήπως μπορεί.

Στην απόφαση που υπέγραψε με πρόθεση ή εν τη αφελεία του ο υφυπουργός φορολογικής πολιτικής και δημόσιας περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, δεν γίνεται καμία διάκριση μεταξύ της ακτοπλοΐας και των διαχειριστριών εταιρειών των μεγαλοεφοπλιστικών ομίλων (πολλές από τις οποίες εισηγμένες σε μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια), που επαναλαμβάνουμε δεν έχουν καμία οικονομική δοσολοψία με τις ελληνικές οικονομικές αρχές πέραν των υποχρεώσεων από την λειτουργία των θυγατρικών εταιριών πρόσοψης και την απασχόληση του εδώ προσωπικού, έχουν δικαίωμα και ξεκίνησαν να κάνουν χρήση σημειώνουν της παροχής του επιδόματος στο προσωπικό τους μέσω της γνωστής κρατικής ενίσχυσης.

Θέτουν σε κατάσταση διαθεσιμότητας με προσωρινή καταγγελία σύμβασης το υπαλληλικό δυναμικό τους, προκειμένου να λάβουν οι τελευταίοι το επίδομα ως στελέχη ... πληττόμενων εταιρειών, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα ή της αυτοπρόσωπης παρουσίας ή μέσω ... τηλεργασίας! 

Το αρχικό ερώτημα συνεπώς παραμένει. Είναι αυτό σκάνδαλο ή αβλεψία;



του Γιώργου Καραϊβάζ  



 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια