Πέμπτη 30 Απριλίου: Ξεκινά πάλι η προανακριτική για τη Novartis

Με την κατάθεση της πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη 30 Απριλίου, εκ νέου, τις εργασίες της η προανακριτική Επιτροπή για την
υπόθεση Novartis με ελεγχόμενο πρόσωπο τον Δημ. Παπαγγελόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες εχει σταλεί κλήση στην πρώην εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου , η κατάθεση της οποίας είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς την κατονομάζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιαννης Αγγελής ως το προσωπο που εξ αρχής γνώριζε τις «εξωθεσμικές» παρεμβάσεις του αποκαλούμενου Ρασπούτιν ενώ , όπως ανεφερε τον είχε κατονομάσει κιόλας. Η ίδια πάντως στην 10ωρη κατάθεσή της στον Αρειο Πάγο, που ειχε αποκαλύψει το dikastiko.gr τον διέψευσε.

Πως θα γίνουν

Οι εργασίες της Επιτροπής διακόπηκαν στις 16 Μαρτίου λόγω κορονοϊού με την επιτροπή να έχει προθεσμία να υποβάλλει την  έκθεσή της μέχρι τις 20 Μαΐου. Προφανώς όμως , λόγω της  πολυήμερης παύσης των εργασιών, θα δοθεί παράταση. Ηδη ο Πρόεδρος της Επιτροπής, έχει αποστείλει πρόσκληση για τη διεξαγωγή συνεδρίασης την επόμενη Πέμπτη, 30 Απριλίου προκειμένου να συνεχίσουν και να περατώσουν το έργο της. Η εν λόγω Επιτροπή θα συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση και όλες οι συνεδριάσεις της, θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα της Γερουσίας. Υπάρχει δε η σκέψη σε ομάδες κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με πολλούς βουλευτές (π.χ ΝΔ) να γίνεται η παρουσία των βουλευτών να είναι κυκλική.
Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως αντέδρασε έντονα και με ανακοίνωσή του αναφέροντας πως  «προκαλεί εντύπωση η σπουδή της πλειοψηφίας να είναι η Προανακριτική η μόνη Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει άμεσα και με πλήρη σύνθεση. Η μεθόδευση αυτή δείχνει ότι η μικροπολιτική υπερισχύει της πολιτικής στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τους είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή ότι η υπόθεση αυτή θα μετατραπεί σε ένα μεγαλοπρεπές Βατερλό για τη ΝΔ. Αυτό και θα συμβεί».
Μετατίθεται η διεύρυνση κατηγορητηρίου;
Παράλληλα ενώ ηδη ο κ.Μπουγάς έχει διαβιβάζει επισήμως στον πρόεδρο της Βουλής αίτημα για εκκίνηση διαδικασιών διεύρυνσης, μέσω απόφασης της Ολομέλειας, του κατηγορητηρίου για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, αυτή πλέον όπως φαίνεται μετατίθεται χρονικά για αργότερα, καθώς είναι δύσκολη η συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Μάλιστα το αίτημα για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου συνοδεύτηκε από τέσσερις φακέλους με υλικό που εκτιμάται ότι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών αλλά και του επιχειρηματία Σ. Μιωνή στην επιτροπή. Το υλικό, βάσει των προβλεπομένων, θα μελετηθεί από τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας και αναμένεται να ακολουθήσει κατάθεση νέας (συμπληρωματικής) πρότασης από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Από τη σχετική ψηφοφορία θα κριθεί –αναμένεται πως αυτό θα συμβεί με τα σημερινά δεδομένα– το εάν θα διευρυνθεί ο κύκλος των ερευνώμενων αδικημάτων, με την παρούσα σύνθεση της επιτροπής –και όχι με τη συγκρότηση άλλης– να καλείται να φέρει εις πέρας το έργο.
Τι είχε πει η Δημητρίου
Υπενθυμίζεται πως η εξέταση της πρώην ανώτατης εισαγγελικού λειτουργού της χώρας, στις αρχες  Μαρτίου κρίθηκε αναγκαία μετά την τελευταία κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, (σ.σ. πρώην επόπτη της εισαγγελίας διαφθοράς) ο οποίος κατήγγειλε ότι η Ξένη Δημητρίου γνώριζε τόσο την ταυτότητα του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν», όσο και το οργανωμένο σχέδιο που φέρεται να υπήρχε για την προφυλάκιση τριών πολιτικών.
«Ουδέποτε μου ανέφερε ο κύριος Αγγελής, περί σκευωρίας Τουλουπάκη – Ρασπούτιν, αναφορικά με την έρευνα της υπόθεσης Novartis και φυσικά ουδέποτε μίλησα εγώ προς αυτόν για φυσικό πρόσωπο, το οποίο υποκρύπτεται πίσω από την ονομασία «Ρασπούτιν»… φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποστήριξε η Ξένη Δημητρίου.
Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην κατάθεση της για την επίμαχη αναφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, υποστήριξε πως όταν την διάβασε … ένιωσε να χάνει τις αισθήσεις της και της παρουσιάστηκε αφόρητος ίλιγγος ο οποίος παρά την επίσκεψη της σε γιατρό συνέχιζε να την ενοχλεί και  αρκετές μέρες μετά.  «Μόλις με είδε έτσι, (είπε αναφερόμενη στην αντίδραση του Γιάννη Αγγελή) μου πήρε την αναφορά από τα χέρια και μου είπε να ηρεμήσω και θα την ξανακοιτάξει. Φυσικά του είπα, τι είναι αυτά που γράφεις, έχεις αποδείξεις; Πήρε την αναφορά και βγήκε απ’ το γραφείο μου. Εγώ εξακολούθησα να έχω απίστευτο ίλιγγο, με αποτέλεσμα να φύγω για λίγο και να ζητήσω την συμβουλή ωτορινολαρυγγολόγου».