Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παραγραφή αδίκαστων υποθέσεων με ποινή έως 1 έτος – Ποια αδικήματα εξαιρούνται

Την οριζόντια παραγραφή μικρής απαξίας αδικημάτων (έως 1 χρόνο φυλάκιση) με εξαίρεση όμως τα αδικήματα που αφορούν παραβίαση του άρθρου 285 ΠΚ βάσει του οποίου διώκονται όσοι
παραβίασαν τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού, επεξεργάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης που φαίνεται να υιοθετεί σχετική εισήγηση της πυραμίδας της Δικαιοσύνης ενόψει του όγκου των υποθέσεων που σωρεύονται εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων έως (τουλάχιστον) τις 27 Απριλίου.
Η πρόταση (που εχει υποβληθεί δυο φορές επίμονα από τους εισαγγελείς ως αντίμετρο στην συμφόρηση των πινακίων) έχει εκτιμηθεί κατ’ αρχήν ως θετική από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του σχεδίου που στοχεύει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τις χιλιάδες εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις που καθημερινά αυξάνονται, όσο τα δικαστήρια δεν δικάζουν. Αφορά δε υποθέσεις που δεν έχουν δικαστεί, αφορούν αδικήματα χαμηλής απαξίας, τιμωρούνται δηλαδή έως 1 χρόνο φυλάκιση.
Εξαίρεση
Η πρόταση αυτή πάντως εκ μέρους των εισαγγελέων αφορούσε κατ αρχήν όλα τα αδικήματα , χωρίς εξαιρέσεις. Είναι όμως δεδομένο πως τα αδικήματα που διαπράττονται με τον περιορισμό των περιοριστικών μέτρων θα έστελνε ένα λάθος μήνυμα, δεδομένου ότι δεν μπορεί να εξαγγελθεί η παραγραφή τους ενώ είναι απολύτως ενεργό και σαφές το μήνυμα της κυβέρνησης όσον αφορά την τήρηση αυτών των μέτρων και κυρίως για την μη μετάδοση του ιού. Κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά πιθανόν να προβλεφθεί η εξαίρεση αυτή που αφορά τα αδικήματα του άρθρου 285ΠΚ περί μη διάδοσης του ιού και σπασίματος της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων.
Η επόμενη μέρα
Είναι λοιπόν προφανές πως η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για τη Δικαιοσύνη, παρά το γεγονός ότι οι δικαστές δείχνουν εξαιρετικές επιδόσεις στην έκδοση αποφάσεων που πλεον στοιβάζονται στις γραμματείες «ξεστοκάροντας» ουσιαστικά χρόνιες εκκρεμότητες.
Η πραγματικότητα όμως είναι πως η επομενη μέρα θα βρεί τη Δικαιοσύνη με έναν τεράστιο αριθμό των ποινικών υποθέσεων που έχουν συσσωρευτεί και η πρόταση μαζικής παραγραφής (μια πρακτική που ειχε ακολουθεί και στο παρελθόν) προφανώς και δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά σίγουρα είναι μια (αρχική) ανάσα για τα δικαστήρια.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια