Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

1996: Άγριο έγκλημα κοντά στον σταθμό των ΚΤΕΛ Κηφισού

Η 51χρονη πωλήτρια Μαρία Καποδίστρια ξεκίνησε το απόγευμα της 8ης Απριλίου 1996 για τον σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων του Κηφισού για να βγάλει εισιτήρια για Κέρκυρα. Μόλις
είχε μπει η Μεγάλη Εβδομάδα και στο μυαλό της στριφογυρνούσαν οι εικόνες του Επιταφίου στη Σπιανάδα, των μπότηδων και της Ανάστασης στη μεγάλη πλατεία δίπλα στο ολόφωτο Λιστόν. Όμως δεν έφτασε ποτέ στην ιδιαίτερη πατρίδα της.
Το επόμενο πρωί ο ιδιοκτήτης ενός συνεργείου αυτοκινήτων, ακολουθώντας τον σκύλο του που γάβγιζε επίμονα, τη βρήκε νεκρή σε μια πάροδο της οδού Αντιγόνης και ειδοποίησε αναστατωμένος την Αστυνομία. Η άτυχη γυναίκα ήταν σκεπασμένη πρόχειρα με χώμα, έφερε μαχαιριές στο δεξί πόδι και τραύματα στο κεφάλι. Το παντελόνι της ήταν κατεβασμένο μέχρι τα γόνατα και τα εσώρουχά της πεταμένα δίπλα στο πτώμα της. Μια μεγάλη πέτρα με ίχνη αίματος φαινόταν ότι ήταν το όργανο του εγκλήματος, με αυτό που ο δολοφόνος αποτελείωσε την άτυχη γυναίκα.
Στην Ασφάλεια σήμανε συναγερμός, καθώς τα δεδομένα παρέπεμπαν σε σεξουαλικό έγκλημα. Ο ιατροδικαστής Χρήστος Βούρδας διαπίστωσε ότι εκτός από τις μαχαιριές και τις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που επέφεραν και το θάνατό της, είχε και ίχνη στραγγαλισμού. Στο νεκροτομείο επιβεβαίωσε ότι ο δολοφόνος την είχε βιάσει.

Οι αξιωματικοί του τμήματος ανθρωποκτονιών βρήκαν στην τσάντα της γυναίκας τα δυο εισιτήρια που είχε βγάλει για την Κέρκυρα γι’ αυτήν και την 14χρονη κόρη της. Μαζί έμεναν στην οδό Φρυνίχου 4 στην Πλάκα, από τότε που χώρισε από τον πρώην σύζυγό της. Εργαζόταν σε κατάστημα γυναικείων ειδών στο κέντρο της Αθήνας και καταγόταν από τον Άγιο Ματθαίο της Κέρκυρας, όπου την περίμεναν οι συγγενείς της για να περάσει τις γιορτές του Πάσχα.
Οι αστυνομικοί προσήγαγαν τις επόμενες ώρες δεκάδες άτομα από την περιοχή των πρακτορείων, που τη νύχτα μετατρεπόταν σε υπαίθριο οίκο ανοχής. Όλα έδειχναν ότι η Μαρία Καποδίστρια, προσπαθώντας να κόψει δρόμο για να φτάσει στη λεωφόρο Αθηνών, «έπεσε» πάνω στο δολοφόνο της, ο οποίος πιθανότατα την λήστεψε -καθώς δεν βρέθηκαν χρήματα στην τσάντα της- την παρέσυρε σε μια «τυφλή» πάροδο της οδού Αντιγόνης, όπου στεγάζονται μόνο αποθήκες και μεταφορικές εταιρείες, την βίασε και την σκότωσε με κτηνώδη τρόπο.

Οι έρευνες επεκτάθηκαν μέχρι την Ομόνοια και οι αστυνομικοί κατάφεραν να βγάλουν άκρη μετά από σχεδόν δύο μήνες. Τα στοιχεία τους οδήγησαν στο νεαρό Αλβανό Άλφρεντ Τσόκου, ο οποίος είχε συλληφθεί λίγες ημέρες νωρίτερα στην Καλαμάτα για κλοπή και ήταν κρατούμενος στις φυλακές Ναυπλίου, εκτίοντας ποινή φυλάκισης 7 μηνών. Τον ανέκριναν και λίγη ώρα αργότερα είχαν την ομολογία του.
Όπως είπε, περιφερόταν στην περιοχή του Κολωνού, όταν συνάντησε τυχαία στο δρόμο την 51χρονη γυναίκα, που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση. Είχε χάσει το δρόμο της και εκείνος προσφέρθηκε να την οδηγήσει. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ζητούσε βοήθεια από το δολοφόνο της…
Του μπήκε η ιδέα να την ληστέψει και την παρέσυρε σε ένα από τα κάθετα μικρά στενά της οδού Αντιγόνης, που είναι αδιέξοδα και καταλήγουν στα προαύλια των επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν κλειστές εκείνη την ώρα. Η γυναίκα κατάλαβε ότι ο νεαρός την είχε παραπλανήσει, αλλά ήταν αργά. Την γρονθοκόπησε, την έριξε στο έδαφος και της άρπαξε την τσάντα. Πήρε 12.000 δραχμές που βρήκε, αλλά δεν σταμάτησε εκεί.
Την έσυρε πίσω από ένα μικρό ανάχωμα, την μαχαίρωσε πέντε φορές στον δεξιό μηρό και, όταν οι δυνάμεις της την είχαν πλέον εγκαταλείψει, την έπιασε σφιχτά από το λαιμό και την βίασε. Η Μαρία Καποδίστρια έκανε το μοιραίο λάθος να σηκωθεί από το χώμα με τις λιγοστές δυνάμεις που της είχαν απομείνει, πριν απομακρυνθεί ο νεαρός Αλβανός. Και τότε αυτός πήρε μια μεγάλη πέτρα και την κατέβασε με δύναμη δύο φορές στο κεφάλι της, αφήνοντάς την στον τόπο. Έριξε πάνω της λίγο χώμα, καλύπτοντας πρόχειρα το άψυχο σώμα της και χάθηκε στο σκοτάδι. Λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκε ατάραχος στην Ομόνοια, για να συναντήσει μια παρέα ομοεθνών του…

Όπως είπε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής Γιάννης Παπαδάκης, ο Αλβανός κακοποιός είχε κάνει τρεις διαρρήξεις σε υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αιόλου 81, στην οδό Σωκράτους και στην περιοχή του Φιξ, καθώς και στο ταχυδρομείο του Παλαιού Φαλήρου. Οι αστυνομικοί σχημάτισαν μία ακόμη δικογραφία σε βάρος του, πολύ πιο βαριά αυτή τη φορά, για ανθρωποκτονία από πρόθεση και βιασμό και την διαβίβασαν στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
Νίκος Τσέφλιος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια