Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σε αποτέφρωση το 10% των θανόντων από κορονοϊό


Στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας καταλήγει το 10 % των σορών θυμάτων του κορονοϊού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης Αντώνη Αλακιώτη. Συγκεκριμένα, όπως

αναφέρει στα «ΝΕΑ» από τους σχεδόν 130 νεκρούς που έχει αφήσει πίσω του ο κορονοϊός στη χώρα μας, οι 13 έχουν αποτεφρωθεί, κατόπιν απόφασης των οικείων τους. «Το ποσοστό είναι εντυπωσιακά μεγάλο σε σύγκριση με τον γενικό μέσο όρο των νεκρών που καταλήγουν σε κρεματόριο και το οποίο ανέρχεται σε μόλις 1% υπογραμμίζει. Αυτό, περιγράφει ο Αντώνης Αλακιώτης, οφείλεται στους εξής δύο λόγους: «Αφενός οι οικογένειες των θυμάτων φοβούνται τυχόν έκθεσή τους στον θανατηφόρο ιό, αφετέρου, βάσει του υγειονομικού κανονισμού, οι σοροί πριν παραδοθούν στους οικείους μπαίνουν σε αεροστεγώς κλεισμένο πλαστικό σάκο, εν συνεχεία μπαίνουν σε δεύτερο παρόμοιο σάκο από τα γραφεία τελετών, ενώ τέλος το φέρετρο σφραγίζεται με σιλικόνη. Αυτό σημαίνει ότι στα 10 χρόνια που θα πραγματοποιηθεί εκταφή (υπό φυσιολογικές συνθήκες η εκταφή πραγματοποιείται υποχρεωτικά με την πάροδο τριών χρόνων από την ταφή) το σώμα του αγαπημένου τους πιθανότατα δεν θα έχει προλάβει να αποσυντεθεί και είναι ένα θέμα που δεν θα ήθελαν να αντικρίσουν, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε υγειονομικό επίπεδο».

Και ενώ το 10% φαντάζει εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα, στις χώρες του εξωτερικού που επίσης έχουν πληγεί από την πανδημία η καύση των νεκρών αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική, με τα ποσοστά να αγγίζουν το 50% ή το 60% και τις λίστες αναμονής να ξεπερνούν τις δύο εβδομάδες. «Η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμα πλήρως εξοικειωμένη με την αποτέφρωση. Εξάλλου, το πρώτο αποτεφρωτήριο της χώρας μόλις έκλεισε επτά μήνες λειτουργίας και έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει περί τις 670 καύσεις» λέει ο κ. Αλακιώτης.

πηγή: enikos.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια