Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Selfie από τον Έβρο


Πριν από λίγες ημέρες γύρισα από τον Έβρο, όπου είχα αποσπαστεί μαζί με άλλους συναδέλφους. Οι εμπειρίες πολλές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, οι εντυπώσεις και οι σκέψεις πυκνές, ειδικά για εμένα που δεν είχα πάει ξανά. Χρειάστηκαν κάμποσες μέρες προκειμένου οι σκέψεις να κατασταλάξουν μέσα μου και να αποκτήσουν μορφή, ώστε να χωρέσουν σε λέξεις.

Δεν έφερα μαζί φωτογραφίες από τα σύνορα. Μετά τις πρώτες ώρες υπηρεσίας ήδη καταλαβαίνει κανείς ότι οι selfies δε μπορούν να αποτυπώσουν όλη την πραγματικότητα. Να μεταφέρουν την ατμόσφαιρα. Ίσως να μη μπορώ να βγάλω καλές selfies.

Ίσως πάλι να μη μπορώ να περηφανευτώ για κάτι που έκανα για δέκα μέρες, όταν οι συνάδελφοι που υπηρετούν μόνιμα στις ακριτικές Διευθύνσεις το κάνουν για χρόνια. Απέραντος σεβασμός στο έργο τους. Απέραντος σεβασμός στις οικογένειές τους. Απέραντος σεβασμός σε όλους τους αφανείς ήρωες της φύλαξης των συνόρων μας.

Οι Αστυνομικοί που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που ξεπερνάει την ίδια τους τη χώρα, δεν είναι ακροδεξιοί, δεν είναι φασίστες, δεν είναι μισάνθρωποι.

Είναι αυτοί που με αίσθηση του καθήκοντος έρχονται αντιμέτωποι με τις ορδές των δυστυχισμένων ανθρώπων, τους οποίους ο Σουλτάνος, βλέποντάς τους μόνο ως αριθμούς και μεταφράζοντάς τους σε ευρώ, επέλεξε να εργαλειοποιήσει προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα παζάρια και τα γεωπολιτικά του παιχνίδια. Και μετά έχει το θράσος, που αντλεί από το μονοπώλιο της εξουσίας που έχει για 20 έτη, να αποκαλεί τους Έλληνες ναζί.

Οι Έλληνες Αστυνομικοί είναι αυτοί που κράτησαν τα σύνορα της χώρας, μαζί και την ανθρωπιά της. Αυτοί που ανέλαβαν να σηκώσουν το ηθικό βάρος που απαιτείται.

Γιατί οι ειδήσεις μπορεί να δείχνουν τους μετανάστες στο φράχτη να ρίχνουν πέτρες και μολότοφ, συνεπικουρούμενοι από τους αστυνομικούς της Τουρκίας (αλήθεια η IPA έχει κάτι να πει για αυτό;), αλλά δε δείχνουν την άγνοια της δυστυχίας στο χαμόγελο της μικρής Hadize.

Αυτόν που μου πετάει πέτρες και μολότοφ, ξέρω πως να τον αντιμετωπίσω. Αυτόν που κρυμμένος στους θάμνους μου βγάζει μαχαίρι, ξέρω πως να τον αντιμετωπίσω. Τη μικρή Hadize που σου χαμογελά και σου κάνει γκριμάτσες, που δεν ξέρει τί σημαίνει γεωπολιτική και εθνικό συμφέρον, πώς την αντιμετωπίζεις;

Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Μερικές καταστάσεις δεν έχουν καλές λύσεις.
 
ΧΙΟΣ Φίλιππος, μέλος ΔΥ.Π.Λ.Α
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
.
 
 
 
 
 
 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια