Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Έβρος δεν είναι το πρόβλημα αλλά τα νησιά και ο frontex - Οι παραβατικοί, οι τζιχαντιστές και οι τουρκικές μπαγαποντιές

Ο Έβρος, μέσα στην πολυπλοκότητα του όπως και να έχει θα κρατήσει. Συνεπώς, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν αξιωματικοί της αστυνομίας, είναι πως σε αυτή την περίοδο της
ιδιαίτερα έντονης κρίσης, ανθρωπιστικής, διπλωματικής και στρατηγικής, είναι αναμονή και βλέπουμε.

Μέσα σε αυτό τον καμβά των αναλύσεων, οι διαπιστώσεις που προκύπτουν είναι πως ο Ερντογάν παίζει έξυπνα το παιχνίδι της πίεσης. Άλλωστε, όπως διαφαίνεται είναι το τελευταίο του όπλο στο πολυμέτωπο πεδίο που δοκιμάζεται ο ίδιος και ο τουρκικός στρατός, έχοντας καταγράψει σε αυτά αρνητικά πρόσημα.

Ενώ έχει ανοίξει τις φυλακές και πιέζει προς τα σύνορα όλους ή έστω πολλούς από τους παραβατικούς (κλοπές, ληστείες, ναρκωτικά), με προσεκτικούς χειρισμούς αποφεύγει την παρουσία στην ευρύτερη ζώνη οποιουδήποτε που να έχει χαρακτηριστικά τζιχαντιστή. Γνωρίζει πολύ καλά, πως μία τέτοια κίνηση θα εξαγριώσει τη Δύση και θα στρέψει ακόμη περισσότερους από τους ήδη ενάντιους. Άλλωστε στερείται με τις επιλογές του στρατηγικών συμμάχων ένθεν κακείθεν, με εξαίρεση κι αυτή σε περιοδική κλίμακα, τη Ρωσία. 

Οι ίδιοι αξιωματικοί θεωρούν ότι ο μήνας που διανύουμε και μέχρι το τέλος του είναι κρίσιμος και συντελεστής γεγονότων, ίσως και μακάρι να διαψευστούν, έντονα αποσταθεροποιητικών. Απεύχονται όλοι μία μετακίνηση των ροών προς τα νοτιότερα της τουρκικής παραλιακής ζώνης και την μαζική διαπεραίωση τους προς τα νησιά. Τότε θα μιλάμε για άλλες καταστάσεις, δύσκολα ή αδύνατα διαχειρίσιμες.

Γιατί τί μπορεί να κάνει κάποιος όταν οι επιβάτες κάποιας και κάθε βάρκας, ανατρέπεται μέσα στα θαλάσσια ελληνικά ύδατα. Το μόνο που δεσμεύεται υποχρεωτικά να πράξει είναι η διάσωση και η μεταφορά σε ελληνικό χώρο. Αν λοιπόν ο Ερντογάν δεν επιστρέψει τους ανθρώπους αυτούς στις προηγούμενες κοιτίδες τους, τότε η κρίση θα λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Οι μόνοι που μπορεί ν' ανακόψουν τα κύματα της θάλασσας, είναι δυστυχώς ο frontex και οι Ευρωπαίοι εταίροι, στο πλαίσιο πάντα των νομικών ερμηνειών που προκύπτουν από την ευρωπαϊκοτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό που πήρε υπογραφή τον Απρίλιο του 2016.



του Γιώργου Καραϊβάζ
 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια