Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απόφαση Frontex για «ταχεία επέμβαση» στα νησιά

Η Frontex συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει μια «ταχεία επέμβαση» στα σύνορα της ΕΕ, για να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό μεταναστών στα εξωτερικά της
σύνορα, όπως ανακοίνωσε o ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς για ανάπτυξη της ομάδα Rapid Border Intervention Team στα νησιά, αλλά και καθώς και ο ίδιος ο Οργανισμός αναμένει μαζικές μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των συνόρων εκ μέρους της Τουρκίας.
«Εξετάζουμε πώς θα στηρίξουμε καλύτερα την Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.
Late last night received a request from the Greek government to launch a rapid intervention at its external borders. We are looking into how to best support Greece in the shortest time possible
Προβολή εικόνας στο Twitter
186 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
«Δεδομένης της ταχέως αναπτυσσόμενης κατάστασης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία, η απόφασή μου είναι να αποδεχθώ την έναρξη της ταχείας συνοριακής παρέμβασης που ζήτησε η Ελλάδα» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Fabrice Leggeri.
Η κινητοποίηση αυτή «αποτελεί μέρος της εντολής της Frontex περί παροχής βοήθειας σε μια χώρα μέλος που αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση». 
«Από το επόμενο έτος θα είμαστε σε θέση να βασιστούμε στους πρώτους 700 αξιωματικούς του Οργανισμού  για την παροχή λειτουργικής ευελιξίας σε περίπτωση ταχείας επέμβασης στα σύνορα. Σήμερα, εξαρτώμεθα  αποκλειστικά από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν για την συνεισφορά τους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο Leggeri.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Frontex έχει ήδη αυξήσει τις δυνατότητες επιτήρησης στα ελληνικά σύνορα και αναδιατάσσει τα μέλη της από άλλες επιχειρήσεις ώστε να παράσχει άμεση βοήθεια.

Η Frontex εργάζεται τώρα στενά με την Ελλάδα για να οριστικοποιηθεί γρήγορα το επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία παρέμβαση στα σύνορα. Μόλις συμφωνηθεί, η Frontex θα ζητήσει από άλλες χώρες να παράσχουν αμέσως συνοριοφύλακες και άλλο σχετικό προσωπικό, καταλήγει η ανακοίνωση.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια