Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απόστρατοι ΠΣ: Αντιμέτωποι με την πανδημία

Ανακοίνωση των Αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώματος: Βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση, σε μια διάχυση της πανδημίας του κορονοϊού Covid - 19 σε όλο τον κόσμο. Στην
Ευρώπη, σήμερα, μετά την ύφεση της εξάπλωσης του ιού στην Κίνα από όπου πρωτοξεκίνησε, βαρύ φορτίο ασθενών του ιού φέρουν η Ιταλία, η Ισπανία , η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία, με χιλιάδες νεκρούς πολίτες.
Στη χώρα μας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται, μέχρι τώρα, στα  624 με 15 νεκρούς συμπολίτες μας. Και όλα αυτά με βάση περιορισμένα  διαγνωστικά τεστ (λιγότερα από 10.000) που έχουν διενεργηθεί στη χώρα μας, σε σύγκριση με πολύ περισσότερα, με βάση την πληθυσμιακή αναλογία, των άλλων χωρών.
  Η εξάπλωση του φονικού ιού είναι, συνεπώς, μπροστά μας.
Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κάλεσε όλες τις χώρες να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ, αν είναι δυνατόν, σε «κάθε ύποπτο κρούσμα, γιατί δεν μπορεί να καταπολεμηθεί αυτή η επιδημία εάν δεν ξέρουμε ποιος είναι μολυσμένος».
Στον αντίποδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Νοσημάτων (ECDC) έχει καλέσει τους ειδικούς να διενεργούν τις εξετάσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, πρακτική που εφαρμόζει πλέον και η Ελλάδα. Οι υπεύθυνοι του ECDC μιλούν, ωστόσο, για "κρίσιμες ελλείψεις διαγνωστικών κιτ, οι οποίες έχουν επίπτωση στη διάγνωση του covid -19. Πληροφορίες για ελλείψεις υπάρχουν και στη χώρα μας.
  Ανεξάρτητα από το ποιός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού (αυτό εξάλλου είναι αντικείμενο των ειδικών),  είναι κοινά αποδεκτό πως η χώρα μας εισήλθε στην πανδημία του θανατηφόρου ιού, με το Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας να βρίσκεται αντιμέτωπο με τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, υλικά και σε νοσοκομειακό προσωπικό. Ένα διαχρονικό πρόβλημα που γιγαντώθηκε την τελευταία δεκαετία, στα χρόνια της ύφεσης και των μνημονίων.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την επιδημία, ζητούν άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν τη μάστιγα και όχι ανέξοδα χειροκροτήματα και εκκλήσεις των αρμοδίων για κάλυψη των αναγκών από εθελοντές και “χορηγούς”.
Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, για τα προβλήματα στην υγεία, σε ανύποπτο χρόνο και τα τελευταία χρόνια διαρκώς πασχίζει να αφυπνήσει τους κυβερνώντες και να τους φέρει προ των ευθυνών τους, αλλά επί ματαίω!
   Αυτές τις μέρες, δεκάδες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ρυθμίζουν τη ζωή μας. Από την εργασία, την εξασφάλιση πρώτων αναγκών, τις οικονομικές σχέσεις μέχρι και την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών.
Δεν υποτιμούμε καθόλου βεβαίως τα φαινόμενα ανευθυνότητας και χαλαρής αντιμετώπισης του ζητήματος από κάποιους συνανθρώπους μας ούτε την ανάγκη επιβολής  περιοριστικών μέτρων προστασίας της κοινωνίας.
 Οι μαζικές, όμως, διαστάσεις που παίρνει το ζήτημα της διάδοσης του ιού, δεν εξηγούνται μόνο από την παραβίαση τέτοιων μέτρων. Αποκαλύπτουν ένα αποδιαρθρωμένο σύστημα Υγείας εξαιτίας της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της ιδιωτικοποίησης, με αποτέλεσμα την  αδυναμία αντιμετώπισης της πανδημίας, παρά τις ηρωικές προσπάθειες νοσοκομειακού προσωπικού και γιατρών. Δεν είναι τυχαίο που η μεγαλύτερη εξάπλωση της πανδημίας παρουσιάζεται, κυρίως, σε αναπτυγμένες  χώρες που η υγεία όμως των πολιτών τους βρίσκεται “βορά” στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων (π.χ. Η.Π.Α., Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία κ.α.).
Στη χώρα μας, ακούγεται μετ’ επιτάσεως (και σωστά) από τους κυβερνητικούς παράγοντες  πως η μη διάδοση της ασθένειας του ιού αποτελεί ατομική ευθύνη του καθενός μας και επιβάλλεται να  περιορίζουμε τις μετακινήσεις, να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό και ιδίως να μην ερχόμαστε σε επαφή με τους ηλικιωμένους. Η διασφάλιση, όμως, όλων των αναγκαίων υποδομών, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με τις απαραίτητες κλίνες και ειδικά στις μονάδες εντατικής θεραπείας, η εξασφάλιση του υγειονομικού προσωπικού με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, οι προσλήψεις για να καλύψουν τον μεγάλο αριθμό κενών οργανικών θέσεων, η διαμόρφωση στρατηγικής πρόληψης, επιδημιολογικής επαγρύπνησης και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, δεν μπορούν να αποτελούν ΑΤΟΜΙΚΗ ευθύνη αλλά  ΚΡΑΤΙΚΗ υποχρέωση.
Σε συνθήκες πανδημίας, εμείς οι συνταξιούχοι που αποτελούμε και την πλέον ευπαθή ομάδα πολιτών, θα πρέπει να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ, με κάθε τρόπο,ακόμη και μέσα από τα σπίτια μας, την υλοποίηση, επί τέλους, του διαχρονικού αίτηματός μας που τώρα πλέον έχει καταστεί ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ:
       Να θωρακιστεί ΤΑΧΙΣΤΑ το σύστημα Υγείας!
- Να καλυφθούν άμεσα τα 30.000 κενά που υπάρχουν σε υγειονομικό προσωπικό. Οι 2.000 προσλήψεις που ανήγγηλε η κυβέρνηση (κι ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν) είναι απλά “ασπιρίνη” στην καταπολέμηση της πανδημίας!
- Να ενεργοποιηθούν όλες οι ανενεργές Μονάδες Εντατικές Θεραπείας ακόμη και των κλινικών που έκλεισαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού !
- Να επιταχθούν άμεσα όλες οι ιδιωτικές δομές υγείας μαζί με το ιατρικό τους υλικό!
- Να γίνει ο εφοδιασμός των απαραίτητων φαρμάκων, μέσων ατομικής προστασίας και κάθε είδους υλικών που απαιτούνται τόσο για τις μονάδες υγείας όσο και για την αγορά, με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ώστε να παταχθεί η αισχροκέρδεια και οι τεχνικές ελλείψεις!
- Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες των συνανθρώπων μας, που τις έχουν ανάγκη!
- Να ληφθούν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας των πυροσβεστών και γενικότερα των χώρων και μέσων εργασίας τους και να απολυμαίνονται ο ρουχισμός, ο εξοπλισμός και οι χώροι διαμονής, μετά από επέμβαση σε ύποπτα συμβάντα διάδοσης του ιού!
Για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-  Επαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και ανέργων.
-  Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν μετά την 1η Μάρτη.
- Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του σε όσους εργαζόμενους το έπαιρναν. Να επεκταθεί δε η χορήγηση του και στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων, στα  Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.
Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος θα βρίσκεται κοντά σας για να σας ενημερώνει έγκαιρα και υπεύθυνα.
Ευχόμαστε από καρδιάς, καλή δύναμη σε όλους μας. Γρήγορη ανάρρωση σε όσους ασθενούν και υπεύθυνη  ατομική μας στάση στις οδηγίες και συμβουλές των υγειονομικών αρχών της χώρας μας.
Θα αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη κατάσταση με σύνεση και υπομονή και θα ανταμωθούμε πάλι, υγιείς και αισιόδοξοι, στις μελλοντικές πολιτιστικές, κοινωνικές και διεκδικητικές  εκδηλώσεις της Ένωσής μας.

Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Α.Π.Σ .

Ο  Γεν. Γραμματέας
Ανδρέας Ριτσώνης
Ο Πρόεδρος 
Κώστας Γιαννάκος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια