Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΕΑΚΠ: Πρόταση για συζήτηση θεμάτων ως προ ημερήσια διάταξη στο Δ.Σ. της Ένωσης Στερεάς Ελλάδας

Πρόταση για συζήτηση θεμάτων ως προ ημερήσια διάταξη στο Δ.Σ. της Ένωσης που θα  πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 9/3/2020  


Συνάδελφοι, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Στερεάς Ελλάδος, υποβάλλει τα παρακάτω σοβαρά θέματα για να συζητηθούν ως προ ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, βλέποντας για άλλη μια φορά την παθητική στάση που ακολουθεί το προεδρείο της ένωσής μας στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται.

Θέμα  1ο προ Ημερήσιας Διάταξης: « Συνέπειες στα εργασιακά δικαιώματα των πυροσβεστών, των αρμοδιοτήτων του Π.Σ. και της πυροπροστασίας της χώρας από τις διατάξεις του Νόμου  4662/2020 ».

Η εφαρμογή του νόμου 4662/2020 είχε σαν συνέπεια την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος αυξάνοντας τα περιστατικά εμπλοκής των πυροσβεστών σε κατασταλτικές ενέργειες,  με πρόσφατες στην Χίο και στον Έβρο, για να συνδράμουν και αυτοί στην διαχείριση των μεταναστών. Βλέπε την ανακοίνωση της Ε.Α.Κ.Π. 25/2/2020 « Για την μετακίνηση γερανοφόρου οχήματος του Π.Σ. και προσωπικού στο νησί της Χίου ». 

Η διεύρυνση συνεχίζετε με την διάθεση του προσωπικού και των μέσων για την διευκόλυνση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Με πρόσφατο παράδειγμα την συνδρομή μέσων και προσωπικού στην Πλατεία Ομονοίας. Βλέπε την ανακοίνωση 20/2/20 « Συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος σε εργασίες που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του ». Διεύρυνση αρμοδιοτήτων και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων είναι άρρηκτα συνδεμένα για την διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι στρεβλώσεις με τον υπολογισμό των μορίων, της βαθμολογικής αναβάθμισης των Πυρονόμων όπως το εντοπίζουν, εκ των υστέρων βέβαια και αφού πλέον ψηφίστηκε ο Νόμος, κάποιες ενώσεις και η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., φανερώνει την υποκριτική στάση για άλλη μια φορά των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού που ενώ στήριξαν την ψήφιση του τώρα δήθεν παρεμβαίνουν για τις στρεβλώσεις του νόμου.

Επίσης αξίζει να αναφερθούμε στην δημιουργία εθελοντικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων που είναι και ο στόχος του νομοσχεδίου. Η  υπ. αριθ. 6551 οικ Φ. 217.1 28/1/2020 διαταγή του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος με θέμα « Περί ίδρυσης Εθελοντικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ( Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός και Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο ) » που εκδόθηκε πριν ακόμη ψηφιστεί ο Νόμος, είναι αποκαλυπτική για την σπουδή να ιδρυθούν όλο και περισσότερα Εθελοντικά Π.Κ. με ευθύνη των δήμων όπως προβλέπει ο Νόμος 4029/20111. Στην βάση αυτού του σχεδιασμού παρατηρείται τελευταία μία έντονη κινητικότητα σε επίπεδο συζητήσεων και προτάσεων σε μία σειρά περιοχές της χώρας, με παράδειγμα το εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Κρυονέρι δήμου Καβάλας.

Όταν αυτός ο σχεδιασμός προχωρήσει σημαντικά και θα είναι στην πλήρη ανάπτυξη του, θα αντικαταστήσουν σταδιακά τις Π.Υ. και τα Π.Κ. 

Η Ε.Α.Κ.Π. δεν αναφέρετε σε αυτά τα θέματα για να διορθωθούν, ο νόμος δεν διορθώνεται αλλά μόνο καταργείτε. Όχι μόνο η στοχοπροσήλωση του Νόμου αλλά και η προχειρότητα στην σχεδίασή του έχει σοβαρές προεκτάσεις στα εργασιακά και στον προσανατολισμό του Π.Σ. Ήδη, επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μία κουβέντα με κεντρική κατεύθυνση τη μείωση των καλοκαιρινών αδειών, καθώς επίσης και να καλούνται πρώην πενταετείς συνάδελφοι να απαντήσουν σε ποιες νησιωτικές υπηρεσίες θα ήθελαν να μετατεθούν εκτός αυτές που είναι στα αεροδρόμια της Fraport.  

  Από εδώ και στο εξής πλέον θα είναι σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή οι διατάξεις του Νομοσχεδίου. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι από καμία πλευρά, κυβερνητική, υπηρεσιακή και συνδικαλιστική, δεν ασκήθηκε κριτική στις θέσεις της Ε.Α.Κ.Π. ή διάψευση για όσα προειδοποίησε τον λαό και τους πυροσβέστες ότι θα επακολουθήσουν με την ψήφιση  του νομοσχεδίου. 

 

Θέμα 2ο προ Ημερήσιας Διάταξης: « Συνέπειες από την εφαρμογή των διατάξεων της νέας  αντιασφαλιστικής  μεταρρύθμισης  που ήδη ψηφίστηκε, καθώς και αυτήν που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το αμέσως επόμενο διάστημα σχετικά με την προώθηση του 2ου πυλώνα της ασφάλισης με την μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά ».

Δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή του Νόμου 4670/2020 που αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τα αποτελέσματα είναι ορατά.  Διαμορφώνεται σιγά - σιγά  ένα ασφαλιστικό στο οποίο πρόσβαση έχει όποιος μπορεί να πληρώσει. Σε αυτήν την κατεύθυνση, διαμορφώνει ισχυρό πεδίο κερδοφορίας για τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες και των πάσης φύσεως εμπόρων της Υγείας. Ο 2ος πυλώνας που θα έρθει στην Βουλή σύντομα και ο 3ος πυλώνας ασφάλισης που θα ακολουθήσει στην συνέχεια, ανοίγει τον δρόμο για να τζογάρουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και βάζει οριστική ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση.

Οι συνέπειες είναι φανερές για όλους τους εργαζόμενους, αλλά πολύ περισσότερο για τους εποχικούς, πενταετής και όσους μόνιμους προέρχονται από αυτές τις κατηγορίες που δεν θα συμπληρώσουν ικανό ασφαλιστικό χρόνο πάνω από 9.000 ένσημα. Η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για τους νεοεισερχόμενους μέχρι και τα 70 χρόνια από το 2024 είναι πλέον γεγονός.  Θεωρούμε ότι η Κοινωνική Ασφάλιση πρέπει να εξασφαλίζει στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συντάξεις και ανθρώπινη περίθαλψη και παροχές, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των συνταξιούχων και εργαζόμενων, είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο δημόσιο.

Θέμα 3ο προ Ημερήσιας Διάταξης: « Έλλειψη υγειονομικής ασφαλιστικής ικανότητας στους πυροσβέστες που εντάχθηκαν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό προερχόμενοι από Π.Π.Υ. ».

Στις 3/3/2020 εκδόθηκε η υπ’ Αριθμ. Πρωτ. 13136 Φ.214.1 διαταγή του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος με την οποία καλούνται οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι που εντάχθηκαν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, να επισκεφθούν άμεσα τα τοπικά καταστήματα του Ι.Κ.Α., προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να συνεχιστεί η ασφαλιστική τους ικανότητα.

 

Η διαφορετική αντιμετώπιση για αυτούς τους υπαλλήλους μας προβληματίζει, δεν ισχύει ότι και για το υπόλοιπο μόνιμο προσωπικό και τους δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή αυτόματη ενεργοποίηση του συστήματος μέσω Η.Δ.Ι.Κ.Α.  Η ενημέρωση τους δεν έγινε έγκαιρα από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Α.Π.Σ. με αποτέλεσα να χάσουν, την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Από την μια, η διαταγή του Α.Π.Σ. τους καλεί να ενεργήσουν μόνοι τους, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και από την άλλη, η απάντηση του Ε.Φ.Κ.Α., πως το Π.Σ. είναι υπεύθυνο για την σοβαρή αυτή εξέλιξη, θέτει τους συναδέλφους αυτούς και τις οικογένειες τους αντιμέτωπους με ένα μεγάλο και πολύ σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να δοθεί άμεσα λύση με ευθύνη και ενέργειες της υπηρεσίας. Η  Ε.Α.Κ.Π. και γι αυτό το ζήτημα έκανε με την από 4/3/2020 ανακοίνωσή της, παρέμβαση προς τους αρμόδιους υπουργούς.  

Θέμα 4ο προ Ημερήσιας Διάταξης: « Εφαρμογή  μέτρων για την υγιεινή και ασφάλειας καθώς και της  καθαριότητας στα Π.Κ. και Π.Υ. ». 

Με αφορμή το κρούσμα κορωνοϊού που εκδηλώθηκε σε πυροσβέστη στην Ηλεία, έρχεται στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα της υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας αλλά και κατά την διάρκεια των συμβάντων.  Όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται πεισματικά την εφαρμογή σχετικών μέτρων και το έπραξαν ακόμα μία φορά με την ψήφιση του νόμου 4662/2020. Για ακόμα μια  φόρα δεν υπολογίζετε το επισφαλές από κάθε άποψη πεδίο δράσης των πυροσβεστών που φέρνει και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του νέου νόμου.

Η έλλειψη ατομικών μέσων ατομικής προστασίας, η έλλειψη προληπτικών ελέγχων για την κατάσταση της υγείας των πυροσβεστών από την εμπλοκή τους  σε ποικίλα συμβάντα και η επαφή τους με μία σειρά επιβαρυντικούς παράγοντες δημιουργεί εκρηκτικό αποτέλεσμα για την υγεία των εργαζομένων του Π.Σ.

Σε κάποιες απομακρυσμένες Υπηρεσίες και Κλιμάκια λόγω του μη ενδιαφέροντος των συνεργείων καθαρισμού, δεν υπάρχει καθόλου καθαριότητα, ενώ σε κάποιες άλλες η καθαριότητα είναι υποτυπώδης και οι πυροσβέστες αναγκάζονται να καθαρίζουν από μόνοι τους.

Πρέπει άμεσα να απαιτηθεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απολύμανση όλων των υπηρεσιών, να αποστειρώνονται σε μόνιμη βάση ο εξοπλισμός που είναι κοινής χρήσης όπως Π.Χ. η αναπνευστικές συσκευές , να φροντίσει άμεσα για μόνιμη, σε ημερήσια βάση,  παροχή καθαριότητας σε όλες τις Π.Υ και τα Π.Κ., τις διοικητικές υπηρεσίες και τα τμήματα της πυροσβεστικής ακαδημίας. Αυτό πρέπει να επιδιώξει και η Ένωσή μας. Η Ε.Α.Κ.Π. ήδη έχει κάνει από τις 6/3/2020 προς τους αρμόδιους υπουργούς παρέμβαση σε αυτή την κατεύθυνση.

Η Ε.Α.Κ.Π. είχε και έχει έγκαιρα προειδοποιήσει τους συναδέλφους για όλα τα παραπάνω, απέναντι στον υπαρκτό κίνδυνο που έρχεται. Εδώ και μία 15ετία  συνεχώς κάνει άπειρες παρεμβάσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, αναλύσεις για το σύστημα των τριών πυλώνων. Επίσης ήταν και είναι η μόνη παράταξη που αγωνίστηκε από το 2006 για να σωθούν τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων από τις επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφάλαια. Μόνη της αγωνίστηκε και στις 30 Ιανουαρίου 2020 στη διαμαρτυρία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη Βουλή Αθήνα καθώς και στις 4 Φλεβάρη με τις ένστολες διαμαρτυρίες που πραγματοποίησε απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που υποβαθμίζει την υπηρεσία μας, την προστασία των συμπολιτών μας, των υποδομών της Πατρίδας μας και του περιβάλλοντος.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια