Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η εφαρμογή του νόμου για κλειστούς χώρους λατρείας ισχύει μόνο για τους Μουσουλμάνους; - Άρθρο του Άχμαντ Ελντίν


Όπως είναι γνωστό, οι χώροι λατρείας κάθε θρησκείας και δόγματος, είναι κλειστοί λόγω Κορονοιού στην Ελλάδα. Αυτό όμως που προβληματίζει και γεννά ερωτήματα είναι η εφαρμογή
του νόμου.
Διάβασα στην «Newsit»: 
«Στο Αυτόφωρο οδηγήθηκαν 9 Μουσουλμάνοι Μαροκινοί και Σύριοι, οι οποίοι συνελήφθησαν από Αστυνομικούς, στην περιοχή του Ζωγράφου να προσεύχονται σε αυτοσχέδιο λατρευτικό χώρο, παραβιάζοντας έτσι τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση, όσων αφορά στης συναθροίσεις σε θρησκευτικούς χώρους.
Οι αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος είχαν πληροφορίες για αυτή την θρησκευτική συγκέντρωση των Μουσουλμάνων που διαμένουν στην περιοχή του Ζωγράφου, με αποτέλεσμα να επέμβει και να συλλάβει …επ’ αυτοφώρω τους παρανομούντες.
Βέβαια στους κατηγορούμενους θα επιβληθεί το πρόστιμο που προβλέπεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις και είναι δυνατόν να φτάσει ακόμα και τα 1.000 ευρώ, ενώ παράλληλα σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση των μέτρων και οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο.
Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί πως η κυβέρνηση έχει επιβάλει περιορισμούς στην λειτουργία των Ναών για όλα τα δόγματα για την προστασία των πιστών λόγω του κορονοϊού, ενώ οι περισσότεροι αυτοσχέδιοι λατρευτικοί χώροι στην Αττική έχουν κλείσει και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις επιτηρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από περιπολίες αστυνομικών  ώστε να διαπιστώνεται εάν τηρούνται τα μέτρα απαγόρευσης συναθροίσεων»
Σύμφωνα με την είδηση, στους Μουσουλμάνους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο και ακολούθησε η διαδικασία του αυτόφωρου. Πάμε να δούμε όμως μια παρόμοια είδηση, αυτήν την φορά με πρωταγωνιστές Χριστιανούς. Διαβάζουμε από την «Καθημερινή»:
«Συνελήφθη ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ καθώς την Παρασκευή άνοιξε τις πόρτες του Μητροπολιτικού ναού του Εσταυρωμένου στη Χώρα των Κυθήρων και κάλεσε τους πιστούς στη λειτουργία για τους Χαιρετισμούς, την οποία τέλεσε κανονικά, παρά τη σχετική απαγόρευση, με τις καμπάνες να χτυπούν και να καλούν τους πιστούς να προσέλθουν στην εκκλησία.
Παρουσιάστηκε στο ΑΤ του νησιού και υποστήριξε ότι δεν είχε φτάσει η εγκύκλιος του Ιερώνυμου. Σχηματίστηκε δικογραφία και αφέθηκε ελεύθερος. Την επόμενη φορά θα περάσει αυτόφωρο.
Σημειώνεται ότι ο ναός είναι μικρός και με τους ψάλτες και τους ηλικιωμένους που ήταν μέσα ο συνωστισμός ήταν αναπόφευκτος.»
Το λογικό ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί στην περίπτωση του Μητροπολίτη δεν είχαμε την διαδικασία του αυτόφωρου όπως επίσης το χρηματικό πρόστιμο, έτσι ακριβώς δηλαδή όπως έγινε στην περίπτωση των Μουσουλμάνων;
Στη Λάρισα και στο Αγρίνιο, οι Χριστιανοί μαζεύτηκαν κανονικά στις εκκλησίες με την αστυνομία να μένει σε απλές παρατηρήσεις. Διαβάσαμε στα «Νέα»
«Ενδεικτικές είναι οι εικόνες από τη Λάρισα και Αγρίνιο με τους πιστούς να συνωστίζονται έξω από της εκκλησίες, καταργώντας κάθε μέτρο προστασίας.
Συγκεκριμένα, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας, στις 09:30 το πρωί υπήρχε μεγάλη ουρά έξω, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσίευσε στο facebook πολίτης.
Παράλληλα, όπως φαίνεται στις εικόνες του agriniovoice.gr, αρκετός κόσμος μαζεύτηκε στο εξωτερικό της (κλειστής) εκκλησίας για τη Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε από τα μεγάφωνα του Ναού.
Περιπολικό της Αστυνομίας ήταν στον χώρο και με μεγάφωνο απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να γυρίσει στα σπίτια του, αλλά δεν υπήρξε καμία θετική αντίδραση από αυτούς.
Μάλιστα, οι Αστυνομικοί κατέβηκαν από το περιπολικό και προσπάθησαν και κατ’ ιδίαν να συνετίσουν τον κόσμο, χωρίς επιτυχία… Μία κυρία, δε, απάντησε σ’ έναν από τους αστυνομικούς «λυσσάξατε να μας διώξετε».
Γεννάται το εύλογο ερώτημα: Ο νόμος ισχύει για τους Μουσουλμάνους και όχι για τους Χριστιανούς; Στις περιπτώσεις των Μουσουλμάνων ο νόμος έχει έντονα αντανακλαστικά με χρηματικά πρόστιμα, συλλήψεις και αυτόφωρα, ενώ στις περιπτώσεις των Χριστιανών έχουμε απλές εκκλήσεις;
Και όλα αυτά όταν οι Μουσουλμάνοι, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, πρώτοι έκλεισαν τους χώρους λατρείας, πριν καλά – καλά ανακοινωθεί το απαγορευτικό μέτρο για σφράγισμα των χώρων λατρείας.
Σαν Μουσουλμάνοι, Έλληνες και ξένοι, δώσαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αρχές και στην κοινωνία μας, ότι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το μήνυμα όμως της πολιτείας προς τους Μουσουλμάνους, κατόπιν αυτών των νοοτροπιών ως προς την εφαρμογή του νόμου, ποιο είναι ακριβώς;
Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια