Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΕΑΠΣ: Προβληματισμοί και ανησυχίες για το μέλλον του Π.Σ.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος


 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ Π.Σ.

12-03-2020, Ω/18:00′

Αριθ. πρωτ. 95                                                                    Αθήνα 12 Μαρτίου 2020

                                                   ΠΡΟΣ:     Τα μέλη της Π.Ε.Α.Π.Σ.

                                                   ΚΟΙΝ.:  1. Υπηρεσίες του Π.Σ.

                                                                2. Συνδικαλιστικές Ενώσεις Υπαλλήλων Π.Σ.

                                                                3. Ενώσεις Αποστράτων Π.Σ.

 

Θέμα: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ Π.Σ.

 

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Προσβεστικού Σώματoς (Π.Ε.Α.Π.Σ.) εκφράζει την αγωνία της για τις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, μετά την ψήφιση, από το κοινοβούλιο, του νομοσχεδίου για την Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και του Πυροσβεστικού Σώματος (Ν.4662/2020, ΦΕΚ τ.Α’ 07.02.2020).

 

Όπως είναι γνωστό, η Ένωσή μας έγκαιρα διατύπωσε τις σοβαρότατες επιφυλάξεις της για το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου, εστιάζοντας στα βασικά του σημεία και καταθέτοντας, μάλιστα, συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο στη ΓΓΠΠ (πριν από τη διαβούλευση), όσο και στη Βουλή (όταν κλήθηκε στην αρμόδια επιτροπή).

 

Σαν απόστρατοι που το μυαλό μας όμως βρίσκεται πάντα δίπλα στους υπηρετούντες συναδέλφους, ανησυχούμε:

 

– Από τη στάση της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών ενώσεων του χώρου μας που αποδέχθηκαν τις διατάξεις του νομοσχεδίου με χλιαρές έως ανούσιες παρεμβάσεις, “πανηγυρίζοντας” μάλιστα για την πρόβλεψη κριτηρίων στις μεταθέσεις και παραβλέποντας το γεγονός της κατάργησης του αμετάθετου των πυροσβεστών που ίσχυε μέχρι σήμερα, ή “επαναπαύθηκαν” στην προσθήκη κάποιων παραπάνω θέσεων υποστρατήγων, “αδιαφορώντας” για το γεγονός πως αυτοί, αλλά και το σύνολο της ηγεσίας του Σώματος, από τούδε και στο εξής, στα επιχειρησιακά τους καθήκοντα, θα “εμπλέκονται” πλέον δήμαρχοι, πολιτικοί περιφερειάρχες και κάθε λογής εξωυπηρεσιακοί παράγοντες! Αν αυτό θεωρείται από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Π.Σ. “αναβάθμιση”, εμείς το βλέπουμε σαν μία ακόμη κίνηση υποβάθμισης και απαξίωσης του Πυροσβεστικού Σώματος!

 

– Από τη θετική στάση της πλειοψηφίας των παραπάνω ενώσεων στη μετατροπή των επικουρικών μας ταμείων σε επαγγελματικά, κάτι που προωθεί η κυβέρνηση, και που θα οδηγήσει τα αποθεματικά των πυροσβεστών, στο τζόγο των επενδύσεων ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό συνεπάγεται ένα αβέβαιο μέλλον και μεγάλη πιθανότητα να χαθούν οι εισφορές που πληρώνουν οι συνάδελφοι στον εργασιακό τους βίο και όταν συνταξιοδοτηθούν, να μην πάρουν ούτε τα προβλεπόμενα “ψίχουλα”!

 

– Από την έλλειψη υγειονομικής ασφαλιστικής κάλυψης των πυροσβεστών που εντάχθηκαν στο μόνιμο προσωπικό, προερχόμενοι από τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Διαπιστώνουμε πως τελικά, εκτός από προσωπικό ‘πολλών οικονομικών και υπηρεσιακών ταχυτήτων’, έχουμε στην υπηρεσία μας και ανασφάλιστους εργαζόμενους, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους! Απαιτούμε την άμεση λύση του προβλήματος, από την πολιτεία και την υπηρεσία!

 

– Από την έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας των συναδέλφων μας και την απουσία προληπτικών ιατρικών ελέγχων στα ποικίλα συμβάντα που επεμβαίνουν, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση και εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, που έχει πλήξει και την Υπηρεσία μας. Απαιτούμε, εδώ και τώρα, εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και στο Πυροσβεστικό Σώμα. Να τηρείται απαρέγκλιτα η καθαριότητα στους χώρους εργασίας των συναδέλφων, με έκτακτους προϋπολογισμούς δαπανών, καθώς και συχνές απολυμάνσεις των χώρων, για προστασία από τον κορωνοϊό.

 

– Από την αποστολή πυροσβεστικών δυνάμεων στα σύνορα της χώρας μας, στον Έβρο και την εμπλοκή τους σε δράσεις που δεν συνάδουν με τα καθήκοντά τους! Είμαστε αντίθετοι όταν συνάδελφοι και μέσα, χρησιμοποιούνται για κατασταλτικές επιχειρήσεις κατά ανθρώπων και δεν περιορίζονται μόνο στα αμιγώς πυροσβεστικά τους καθήκοντα όπως αυτά προβλέπονται από τη νομοθεσία! Επί σειρά ετών έγινε επίπονος αγώνας για να απαλλαγούμε από τα οχήματα “διαδηλώσεων” και δεν συμφωνούμε με την έμμεση επαναφορά μεθόδων του παρελθόντος! Παράλληλα είμαστε αντίθετοι με την εμπλοκή πολιτών στην “εφαρμογή του νόμου και της τάξης”, στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας και το “κυνήγι κεφαλών μεταναστών και προσφύγων” στο οποίο επιδίδονται, αντικαθιστώντας έτσι τις κρατικές υπηρεσίες και “παίρνοντας το νόμο στα χέρια τους”!

 

– Για τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας (από τα 68 στα 72 χρόνια), που προβλέπει ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό (Ν.4670/2020), ο οποίος αντί να καταργήσει (όπως διακαώς διακήρυτε προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας) ενσωμάτωσε σχεδόν όλες τις διατάξεις του Ν.4387/2016, γνωστού ως νόμου Κατρούγκαλου!

 

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά,

 

απαιτείται όπως όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ενώνοντας τις δυνάμεις τους, να υπερασπιστούν τους πυροσβέστες, από τους οποίους, άλλωστε, αντλούνται και οι εξουσίες τους. Να κινητοποιηθούν στη βάση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Π.Σ. και να μην επηρεάζονται από κυβερνητικές ή κομματικές “εξαρτήσεις”. Η ιστορία του πυροσβεστικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι γνωστή, σ’ εμάς τους παλιότερους και τα συνδικαλιστικά λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται!

 

Και το κυριώτερο:

 

Θα πρέπει να αγωνιζόμαστε όλοι, από κοινού, για να πείσουμε τους συναδέλφους (στην ενέργεια ή στην αποστρατεία διατελούντες) πως ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ μέσα από διαρκείς αγώνες και την ενεργό συμμετοχή των πυροσβεστών στις συλλογικές συνδικαλιστικές δράσεις!

 

Για το Δ.Σ. της ΠΕ.Α.Π.Σ

 

 Ο Γεν. Γραμματέας                 O Πρόεδρος                                                                                                Ανδρέας Ριτσώνης               Κώστας  Γιαννάκος




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια