Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προσφυγικό : Στη Μαλακάσα η κλειστή δομή της Αττικής - Στο τραπέζι τα ξερονήσια


Τη Μαλακάσα και συγκεκριμένα χώρο πρώην στρατιωτικών αποθηκών, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει η κυβέρνηση ως προσωρινή κλειστή δομή κράτησης για μετανάστες στην περιοχή της
Αττικής.


H παραπάνω τοποθεσία πληροί μερικά από τα βασικά κριτήρια που είχαν θέσει οι επιτελείς του Μαξίμου για την κατασκευή των κλειστών δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή, είναι πολύ κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας αλλά και σε σχετικά κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο. Μάλιστα, ο χώρος αυτός είχε συζητηθεί και για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού.

Σημειώνεται ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος Σιντικής Σερρών έδωσε το πράσινο φως για τη λειτουργία της πρώτης κλειστής δομής κράτησης μεταναστών στην περιοχή Κλειδί.
Υπό αυτά τα δεδομένα, και σε συνδυασμό με την αποτελεσματική αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών στα σύνορα και στα νησιά, η κυβέρνηση επιδιώκει πλέον να περάσει τάχιστα στο επόμενο βήμα του σχεδιασμού της για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό. Στόχος είναι δηλαδή με τη λειτουργία και της δεύτερης κλειστής δομής από τη μια να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Και από την άλλη να σταλεί το μήνυμα ότι η χώρα μας έχει αλλάξει πολιτική και τηρεί πιο σκληρή στάση στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Αλλωστε αυτός είναι και ο βασικός λόγος δημιουργίας αυτού του τύπου δομών. Στα προσωρινά κλειστά κέντρα κράτησης - όπως αυτό στη Μαλακάσα, αν τελικώς προκριθεί αυτή η περιοχή ως δεύτερη δομή - θα μεταφέρονται οι άρτι αφιχθέντες παράνομα εισελθόντες μετανάστες, για να υπάρχει και πλήρης διαχωρισμός τους από τους πρόσφυγες, αλλά και αυτοί που προορίζονται για άμεση επιστροφή στις χώρες τους.
Τα δύο πρώτα προσωρινά κλειστά κέντρα κράτησης στις Σέρρες και στην Αττική θα αποτελέσουν και τον «πιλότο», όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ», για τον τρόπο λειτουργίας και για τις υπόλοιπες τέτοιες δομές που επιθυμεί να χωροθετήσει στα νησιά η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι προτού ξεσπάσει η κρίση στον Εβρο με τους χιλιάδες μετανάστες να επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα, οι προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου για τη δημιουργία κλειστών δομών είχε συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι σιγά σιγά το κλίμα αλλάζει καθώς όλοι συνειδητοποιούν πως το Μεταναστευτικό είναι ένα σοβαρό εθνικό πρόβλημα. Και περιμένουν πλέον τα δημοτικά συμβούλια να διατυπώσουν τις νέες προτάσεις τους.  Προεξοφλούν ταυτόχρονα ότι με τη μεταφορά μεταναστών στα δύο πρώτα κέντρα οι νησιώτες θα αντιληφθούν ότι αυτές οι δομές είναι προς όφελός τους.
Ο σχεδιασμός πάντως είναι οι όποιες διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία των πρώτων δύο κλειστών δομών να ολοκληρωθούν ταχύτατα.
 
Στο τραπέζι τα ξερονήσια
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για δημιουργία κλειστών δομών κράτησης σε ακατοίκητα νησιά ή ξερονήσια. Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί υπουργοί έχουν δηλώσει δημοσίως πως όλες οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι, αρκεί να καλύπτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μάλιστα και χθες, στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης επανέλαβε (Σκάι) πως «είναι απολύτως υλοποιήσιμη η σκέψη για τα ξερονήσια. Επιτρέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις. Δεν υπάρχει κανένα κόλλημα σε επίπεδο διεθνές. Εκείνο που υπάρχει ως μια γενικότερη υποχρέωση είναι ότι οι δομές πρέπει να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης».
Δεν αποκλείεται επίσης η κυβέρνηση να έχει ήδη καταρτίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο και για υποδομές σε τέτοια νησιά. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να λησμονείται πως κατά την πρώτη ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε παρουσιαστεί και μία δορυφορική φωτογραφία από τη νησίδα Λέβιθα στα Δωδεκάνησα.


πηγή: tanea.gr 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια